29 Ekim 2020 00:39

Ford işçisi yazdı: Umarız gelen gideni aratmaz

"İşçilere baskı uygulayarak gerçek görüşlerini yazmasına engel olan; 2 ekip lideri, 4 teknisyen, 4 grup lideri toplamda 10 amir işten çıkarıldı, hem de tazminatsız olarak..."

Fotoğraf: Ford Otosan işçileri

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Merhabalar, daha önce yazdığımız mektupta Ford Otosan Gölcük fabrikası kaynak atölyesinde, şirketin her yıl yaptığı bağlılık anketinin doldurulması sırasında amirlerin baskılarına maruz kaldığımızı, fabrika genel müdürünün yaptığı canlı yayında bir arkadaşımızın bu durumu açıklaması üzerine de bu amirler hakkında soruşturma başlatıldığını anlatmıştık.

İşçilere baskı uygulayarak gerçek görüşlerini yazmasına engel olan; 2 ekip lideri, 4 teknisyen, 4 grup lideri toplamda 10 amir işten çıkarıldı, hem de tazminatsız olarak. Kaynak atölyesinde yapılan bu temizlik son günlerde yaşadığımız Kovid-19 stresi sonrası açıkçası yüzümüzü güldürdü, bir rahat “ohh” çektirdi. Çünkü bizim için ekip lideri, teknisyen, grup lideri artan iş yükü, ağır tempodan daha korkulan bir şey. Şimdi ruh halimiz “Adaletli davranılıp, birer birer hak edenler hak ettikleri yerde” şeklinde. Ama umarız gelen gideni aratmaz.

Bugüne kadar tehditlerle, aşağılayıcı sözlerle korkuttukları insanlar nefes aldı. Kaynakta düzen nasıl işliyordu? Çalışkan olmak yetmiyor, grup liderinden, ekip liderine kadar ya akrabası olacaksın ya eşi dostu. Ben istiyorum ki herkes eşit olsun. Fabrikada hakkını savunmak gibi lüksümüz yok, ya yerinden olursun ya işinden. Yeni gelen ekip liderimizden beklentimiz ne, hepimiz biriz hepimiz. Bunu unutmaması. Tanıdığını kayırıp, diğerlerini ezmemesi. Aslında tüm fabrika genelinde bu var. İşçisin, aynı düzeydesin ama onun eşi veya dostu bir şekilde iyi yerde olmanı sağlıyor. Oturarak mesaisini geçiriyor. Biz istiyoruz ki adalet olsun. Yürüyen bantta çalışanı 10 dakika mola yapıyor tuvalete gidemiyor, onun yerine akşama kadar oturan 1 saat bir yerde, 1 saat başka yerde, 1 saat yemekte mola yapıyor. Masasına geçince hangi mağazadan ne alsam diye bilgisayarın başında oturanı banda ver o zaman, adalet işler işte. Rotasyon yap bakalım o zaman düzen nasıl değişiyor. Şimdiden herkes ‘Kendimi nasıl rahat yere aldırsam’ diye ustanın adamı olmaya çalışıyor.

Sendika (Türk Metal) herkesten kestiği parayı benden de kesiyor ama sorunumu çözmeye geldi mi kendi adamını tutuyor. Neden? Lafa geldi mi seçim zamanı bağırıyorlar “Yanınızdayız” diye, hani neredeler? Vakalar çoğaldı, hat çok hızlı, fazla mesailerle içeride nefes alamıyoruz. Oturma alanında boşta gezen, akşama kadar oturarak gün bitirenlerden yer bulamıyoruz. Daha çok temizlik yapmaları lazım. Bir baksalar her bölümü araştırıp özellikle pres atölyesinde ve kaynak atölyesinde sıkı bir takiple yanlış kişilerin nasıl bedavadan para aldıklarını görecekler.

ÖNCEKİ HABER

İtiraf: "Leyla Güven’i teşhis et, savcı yardım eder" dediler

SONRAKİ HABER

DİSK: Alkış yetmez sağlık emekçilerinin sağlığı için mücadeleye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...