Kirazlıyayla'ya yapılmak istenen maden tesisi davasında mahkemeden sonuç çıkmadı

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen maden tesisine karşı köylülerin "Yürütmeyi durdurma ve projenin iptali" için açtıkları davada karar çıkmadı.

28 Ekim 2020 09:44
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ekim 2020 15:26
Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne karşı köylülerin, "Yürütmeyi durdurma ve projenin iptali" için açtıkları davada karar çıkmadı.

Bursa Bölge Adliye Mahkemesinde görülen karar duruşmasında incelemelerin devam edeceği, kararın 30 gün içinde açıklanacağı açıklandı.

"LAF KALABALIKLIĞIYLA GERÇEKLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTEMEYECEKLER"

Adliye bahçesinde bilgilendirme yapan avukatlar, “Mahkemede aykırılıkları belirttik. Bilirkişi raporunun son derece açık olduğunu ve tesisin buraya yapılamayacağı konusunda ifadelerde bulunduk. Karşı tarafta çok para verdik, çok para harcadık, çok uğraştık 18 ay sürdü bütün uğraşımız bunlar ziyan mı olacak bir yaklaşımlarla bizim anlattıklarımız cevaplayan değil tersine başka yönlere çekip başka anlamlar çıkarmak istediler. Bunun bir karşılığı yok çünkü bilirkişi raporu bizim söylediklerimize paraleldi. Dediklerimiz doğru çıktı. Laf kalabalıklığıyla gerçeğin üstünün örtülemeyeceğini anlattık. Taraflar görüşlerini anlattı yasal süre bir ay içerisinde gerekçeli kararın açıklanması yönünde. Bu mahkemede bir karar açıklanmadı” dedi.

Adliye önünde konuşan köylü kadınlar; “Köyümüze yedi tane bilirkişi geldi. Tesisin olmayacağını söylediler. Bu bilirkişilerin verdiği karara uyulsun artık.” derken, psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen bir başka kadın "Adalet istiyoruz. Toprağımızı, ağacımızı, suyumuzu istiyoruz. Biz onlara gelin buraya fabrika kurun demedik ki" diyerek tepkisini dile getirdi.

"KOCAM KANSERDEN ÖLDÜ ÇOCUKLARIM KANSER OLMASIN DİYE BURADAYIM"

Kocasını madende çalışırken kanserden hayatını kaybettiğini söyleyen bir başka Kirazlıyaylalı kadın, “Ben 25 senedir çabaladım iki çocuğumu büyütmek için. Şimdi ceviz diktim köyüme torunlarıma fayda olsun diye, ceviz tarlasına sabahın 8’nde gidip aksamın 7’nde geliyorum eve. Cevizlerim olsun da çocuklarım torunlarım okusun diye. Benim kocam 25 senedir toprak altında, babam orada gelip mezarımızın yanına maden kuruyorlar. Oraları açacaklar ben buna nasıl dayanayım. Benim kocam kanserden öldü. Çocuklarım, torunlarım kanser olmasın diye buradayım. Onların geleceği için toprağımı istiyorum, adalet istiyorum. Bizi duysunlar artık" diye seslendi.

"BÜTÜN OVA ZARAR GÖRECEK"

Yenişehir Çevre Platformu adına konuşan Şafak Erdem, “Bir seneden fazla bir zamandır mücadelenin içerisindeyiz. Bu insanların yaşam haklarına müdahale edildi. Günlerce kendi köylerinde yabancı gibi yaşadılar. Bir firma gelip üç beş kuruş kazanacak diye bu insanları bu kadar mağdur etmelerine hakkı yok. Kurumları yanımıza bekliyoruz. Dün valiliği firmanın yönetim kurulu, sahibi ziyaret etmiş. Biz de valiliği ziyaret edeceğiz. Biz de bu konuyla ilgili görüşlerimizi ileteceğiz. Bu insanların mesire alanları, gölgesinde oturdukları ağaçları, hayvanlarını otardıkları meraları, göletleri kurudu. Sarıyer deresini besleyen kollar atık barajının içerisinde orası Sarıyer'e bağlanıyor. Diğer taraftan Eğrikayadan Barcın köyünün suyu gidiyor. Bununda birleştiğini bizlere söyledi Barcın köylüleri. Bu suyu bu insanlar kullanıyor. Yarın bir gün bu su ovaya da inecek. O zaman bütün ova bundan zarar görecek. Buna dur diyoruz. Bütün kurumları göreve çağırıyoruz. Suyumuzu, havamızı, köyümüzü kirletmesin kimse. Şirketleri değil köylüyü korusunlar” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tüm kötü koşullar karşısında hep birlikte mücadele 

SONRAKİ HABER

Adana Barosu: Sağlıkçıları zorla çalıştırma genelgesi hukuka aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...