27 Ekim 2020 09:35

İzmir Büyükşehir Belediyesinde işten atılan işçiler için ortak mücadele çağrısı

Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerinde çalışan 16 işçinin haksız ve hukuksuz yere işten çıkarıldığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden atılan işçiler için yapılan eylem | Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Genel-İş İzmir 2 ve 3 No'lu Şube, güvenlik soruşturması gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesinde işten atılan 16 işçi için basın açıklaması yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan açıklamaya Genel-İş İzmir Şubeleri başkan ve yöneticilerinin yanı sıra Tüm Bel Sen İzmir Şubeleri ile Emek Partisi İzmir İl yönetimi de destek verdi. "Yargı kararı olmadan cezalandırmaya, çalışma hakkının gaspına izin vermeyeceğiz" yazılı pankart açılırken sık sık "İşimize geri döneceğiz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerinde çalışan 16 işçinin haksız ve hukuksuz yere işten çıkarıldığını ifade ederek, "Patronların keyfi tutumları sonucu her gün binlerce işçinin işten çıkarıldığı ülkemizde, AKP hükümeti ile beraber şimdi bir de 'güvenlik soruşturması' gibi Anayasa ve yasalara aykırı bir biçimde yeni bir uygulama daha hayata geçmiştir. Yasal olarak OHAL bitti ama maalesef OHAL uygulamaları ülkemizde kalıcı hale dönüştü. İşte bu 'güvenlik soruşturması' uygulaması da bunun en bariz örneğidir” dedi.

16 işçinin savcılığa başvuru yaparak adli sicil kayıtlarını talep ettiğini belirten Yıldız, “Aldıkları adli sicil kayıtlarından da görüleceği gibi, haklarında ne bir kovuşturma ne bir soruşturma ne de bir ceza vardır. Devletin resmi bir kurumundan alınan, halk deyimiyle temiz kağıdını başka bir devlet kurumu kabul etmemektedir" diye konuştu.

"İŞTEN ÇIKARMALARA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ"

“Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Gelin bu hukuksuzluğa bir an evvel son verin. Covid-19 nedeniyle sözde işten çıkarma yasağı olan bir dönemde insanları işinden, ekmeğinden etmeyin. Güvenlik soruşturması bahanesi ile yapılan keyfi işten çıkarmaları durdurun” diyen Yıldız, haksız ve hukuksuz işten çıkarmaları karşı gerekli her türlü hukuksal ve demokratik mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Yıldız, “Barış isteyen akademisyenler, bağımsız yargı diyen barolar, salgınla mücadelede gerçekler halktan saklanmasın diyen tabip odaları, grevli toplu sözleşme isteyen kamu emekçileri, eğitimde fırsat eşitliği parasız bilimsel laik eğitim için size oy moy yok diyen gençler, İstanbul sözleşmesi yaşatır diyerek şiddete kadın cinayetine ve tacize hayır diyen kadınlar tek adam rejiminin saldırılar karşı topyekün saldırıya karşı topyekün mücadele için birleşelim, mücadele edelim” diyerek ortak mücadele vurgusu yaptı.

Yıldız, son olarak işten atmalara sessiz kalan İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına, emek örgütlerine ve CHP milletvekillerine seslenerek işten atılan işçilere sahip çıkılmasını istedi.

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam