27 Ekim 2020 00:42

Eskişehir’de doğayı ve tarımı bitirecek ihale mahkemeye taşındı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de 149 yerin maden arama ve işletme ruhsatı için ihaleye açılmasına, Büyükşehir Belediyesi tarafından hukuki süreç başlatıldığını söyledi.

Fotoğraf: CHP basın bülteni

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG) Eskişehir’de 149 noktaya maden arama ve işletme ruhsatı için açtığı ihale mahkemeye taşındı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından hukuki süreç başlatıldığını söyleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bölgenin madenlerle, hem insan hem hayvan hem de tarımsal anlamda büyük zarar göreceğini söyledi.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı MAPEG, Eskişehir’de 70 bin hektarlık alanı kapsayan 149 noktada maden arama ve işletme ruhsatı için ihale açtı. İhaleye açılan alanlar arasında mera, orman ve tarım arazilerinin yanı sıra köy kahvesi, fidanlık, su havzası ve mezarlık gibi alanlar bulunuyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ihalelerin durdurulması için hukuki süreç başlattı. TBMM’de madencilik şirketlerine yeni imtiyazlar getiren kanun teklifinin görüşmeleri sırasında ihalelere tepki gösteren CHP Milletvekili Utku Çakırözer,

Eskişehir’de çevre dernekleri ve meslek odalarının da aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinin yeni maden ruhsatları verilmesine karşı olduğunun altını çizdi. Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin de yeni ruhsat ihalelerinin iptali için girişimde bulunduğunu, hukuki süreçlerin devam ettiğini vurguladı.

"TERMİK OLMADI, MADEN VERELİM"

Eskişehir’de verimli ova ilan edilen Alpu Ovası’nın da maden ruhsat verilmek istenen alanlar arasında olduğunu belirten Çakırözer, “Daha önce ‘İlle de termik santral yapacağız’ inadını gördük. 7-8 kez ihale açıldı, her görüşten insanıyla bütün Eskişehir karşı çıktı. Anadolu’nun gıda deposu dediğimiz Alpu’nun verimli ovalarına yeni madenler açılacak. Bu olursa bölgenin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelir. Hem istihdam hem gelir ve hem de arazi kaybı oluşacak. Gelin Eskişehir’i zehirleme ısrarından vazgeçin” dedi.

"SARICAKAYA SERALARI YOK OLACAK"

Maden ruhsatı verilecek bölgelerin tarımsal kalkınmadaki önemini anımsatan Çakırözer, “Mihalıççık’ta Sazak, Saray köyleri, Sarıcakaya’nın Dağküplü, Mayıslar Mahallelerinde madencilik yapılacakmış. Sarıcakaya, Orta Anadolu’nun Antalya’sıdır. Türkiye’nin rokası, maydanozu, domatesi oradan gider. Şimdi, oraya siz gidip altın madeni, gümüş madeni açmaya kalkarsanız bahçeciliği de Sarıcakaya’yı da bitirirsiniz” diye konuştu.

"DEVLET ELİYLE ZEHİRLENİYORUZ"

İhaleler arasında çok sayıda altın madeni arama izni bulunduğunu da anımsatan Çakırözer, “Devletin kendi şirketi durumundaki Koza Altın İşletmeleri Sivrihisar’da Kaymaz’da mahallenin dibine devasa bir siyanürlü atık barajı inşa etmekte. İlk atık göleti dolduğu için ikincisi, üstelik tamamen yerleşim alanının dibine inşa ediliyor. Devlet böyle yaptıktan sonra verdiği izinlerle, ruhsatlarla çalışan diğer firmalar da doğal olarak bunun daha da vahimini yapacaktır” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Yatağan’da 14 işçi Kovid-19’a yakalandı

SONRAKİ HABER

Oral Ambalaj fabrikasında 5 işçi sendikalaştığı için işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...