21 Ekim 2020 10:57
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2020 11:34

Dilovası Systemair HSK işçileri, hakları için başlattıkları direnişin 3. gününde

Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için zorla ücretsiz izne çıkarılan ve fabrika önünde direnişe geçen Systemair HSK işçileri, mücadelelerini kararlılıkla sürdürüyor.

Sendikal hakları için fabrika önünde direniş başlatan Systemair HSK işçileri | Fotoğraf: Mert Samyeli/Evrensel

Paylaş

Mert SAMYELİ
Behlül AYMAR
Kocaeli

Dilovası Systemair HSK fabrikası işçileri, direnişlerinin 3'üncü gününde mücadelelerini sürdürüyor. Bugün 16.30'da fabrika önünde basın açıklaması yapacak olan Systemair işçileri “Sendika fabrikaya girecek” sloganları atarak içerideki işçilerle iletişim kurmaya çalışıyor. Fakat eylem yapan işçilerin içerideki işçilerle iletişim kuramaması için fabrika önüne tır çekilmiş durumda.

Patron ayrıca içerideki işçilerin dışarı çıkmaması için kapıları kilitleyerek mola saatlerini değiştirdi.

Bu duruma dikkat çeken bir işçi, “Biz eğer birlik olursak o tırı oradan kaldırıp geçeriz. İşçi arkadaşlarımızla aramıza sınır çekemezsiniz” diyerek işçilerin birlikteliğinin önemini vurguladı.

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde organize sanayi bölgesinde (OSB) bulunan Systemair HSK fabrikasında 45 işçi, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için ücretsiz izne zorlanmış ve işçiler 19 Ekim Pazartesi günü fabrika önünde direnişe başlamıştı.

"PATRON İÇERİDEKİ İŞÇİLERİN CAN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR"

Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçilerin içeride üretime devam eden işçilerle görüşmesini engellemeye çalışan Systemair HSK patronu, önce fabrikanın ön bahçesine tır çektirdi. Bununla yetinmeyen patron işçilerin çay molalarında birbirlerine destek olmasını engellemek için yemekhane önündeki kapıyı ve güvenlik kapısını kilitledi, molaların saatini ve işçilerin mola alanını değiştirdi. Bu engelleme çabalarına karşın yılmayan direnişçi işçiler, fabrikanın arka tarafına taşınan çay içme alanına gidip burada slogan attı.

Fabrika içerisinde çalışmaya devam eden bir işçi, “Kapılar kilitlendi, olası bir yangında veya depremde fabrikadan çıkamayacağız, can güvenliğimiz yok. Çay içtiğimiz alanı kapatmışlar, bunun sebebi dışarıdaki arkadaşlarımızla iletişim kurmamızı engellemek” dedi.

Systemair HSK yönetiminin mola yerlerinin ve sürelerinin değiştirildiğine dair duyurusu,

"BASKILARA YENİK DÜŞMEYECEĞİZ"

Önceki gün fabrika önünde direnişte olan arkadaşlarına el salladığı için işten çıkarılan ve sinir krizi geçiren Systemair HSK işçisi Kadir, Evrensel'e konuştu.

Systemair HSK fabrikasında 2 buçuk senedir asgari ücretle çalıştığını söyleyen Kadir, “Haklarımızı savunabilmek için fabrikada sendikanın olmasını istedik fakat bu talebimiz karşısında ustabaşından tutun yöneticilere kadar çeşitli baskılarla karşılaştık. Biz bu baskılara yenik düşmeyeceğiz çünkü bizim kaybedecek bir şeyimiz yok” diyerek taleplerinin arkasında sonuna kadar duracaklarını belirtti.

İstedikleri tek şeyin daha iyi bir ücret ve insanca çalışma koşulları olduğunu belirten Kadir, “Direnişin ilk gününde beni kenara çektiler, çay molasında iken eylem yapan arkadaşlarıma el salladım, onlara destek verdim diye elime tutanak tutuşturup imzalamamı istediler. Tutanağı imzalamadım ama buna rağmen iş çıkışımı verdiler” diyerek yaşananları aktardı.

Fabrika önünde direnişte olan arkadaşlarına el salladığı ve destek verdiği için pişman olmadığını söyleyen Kadir, “Ben tabii ki arkadaşlarıma destek vereceğim, onlar hepimizin hakkını savunuyor” dedi.

Kadir, “Dün beni işten çıkarttılar, apar topar kıyafetlerimi giydirip çıkışımı verdiler. Ben bu fabrikaya çok emek verdim, 2 buçuk senedir burada dişimi tırnağıma takıyorum ve tek istediğim şey daha iyi bir ücret. İşten atıldığım için sinir krizi geçirdim. Ev kredim var, ödeyemiyorum. Daha eşime işten atıldığımı söyleyemedim, sabah işe gider gibi çıktım evden ama biliyorum ki biz bu direnişin kazananı olacağız” diyerek Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şubeye teşekkür etti.

ÖNCEKİ HABER

Bakırköy Belediyesi kamu emekçileri, Başkan Kerimoğlu'nu CHP'ye şikayet etti

SONRAKİ HABER

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Kavuncu, Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...