Systemair HSK'de ücretsiz izne zorlanan işçiler direnişe geçti: Geri adım atmayacağız

Kocaeli Dilovası'nda bulunan Systemair HSK fabrikasında ücretsiz izne zorlanan işçiler, sendikaları Birleşik Metal-İş'le beraber fabrika önünde direnişe geçti.

19 Ekim 2020 05:45
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ekim 2020 08:21
Paylaş

Kocaeli Dilovası'nda bulunan Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi fabrikasında Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şubeye üye oldukları için ücretsiz izin uygulamasıyla karşılaşan işçiler direnişe başladı.

Fabrika önünde direnişe geçen işçilere fabrika içerisinde çalışmakta olan işçiler de sloganlarla ve alkışlarla destek verdi.

Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, burada yaptığı konuşmada "Eğer patron sendikal hakkımızı tanıyarak bizimle görüşmek isterse buna hazırız ancak burada yapılan haksızılık son bulmadığı sürece bu fabrikada üretim yapmayacağız" ifadelerini kullandı.

Fabrikada çalışan işçilere de seslenen Çiftçi, "Anayasal haklarınızı kullanıyorsunuz, kendinizi yalnız hissetmeyin. Hiçkimse bu çıktığı yolda geri adım atmayacak" dedi.

Çitçi'nin konuşması sık sık "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Ölmek var dönmek yok", "Patronların kölesi olmayacağız", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla kesildi.

Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube yöneticileri ile direnişteki Özer Elektrik işçileri, hakları için mücadele eden Systemair HSK işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

"CANIMIZ PAHASINA ÇALIŞTIK AMA HAKKIMIZ GASBEDİLDİ"

Zorla ücretsiz izne çıkarılan ve direnişe başlayan işçilerden Halil İbrahim Biber, yaşadıklarını Evrensel'e anlattı.

Biber, fabrika içerisinde işçilere sürekli baskı uygulandığını belirterek "Gördüğümüz zulüm, haksızlık, ücretlerdeki dengesizlik ve patronların formenlere verdiği tam yetki sonrasında kölelik koşullarında çalışmaya başladık. Pandemi döneminde kendimizin ve ailemizin canı pahasına fazla mesai yaparak çalıştık ancak hakkımız gasbedildi" sözleriyle fabrikadaki sıkıntıları aktardı.

Çetin Yıldıztaş adlı işçi de fabrikada patronun baskı uyguladığını ve işçileri işten çıkarmakla tehdit ettiğini söyleyerek buna karşı mücadele etmeye karar verdiklerini belirtti.

BİR İŞÇİ RAHATSIZLANDI

İşçilerin direniş eylemini başlatmasının ardından fabrika içerisinde çalışan ve sara hastası olduğu belirtilen bir işçi fenalık geçirdi. Rahatsızlanan işçinin yardımına koşan mesai arkadaşları, işyerindeki baskının ve yaşanan gerilimin sonucu olarak arkadaşlarının kendinden geçtğini ancak durumunun iyi olduğunu belirtti.

İÇERİDEKİ İŞÇİLERLE DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER BİRBİRLERİNE DESTEK VERİYOR

Direnişe başlayan işçiler fabrika önünde mücadelelerini sürdürürken fabrika içerisindeki işçiler de arkadaşlarına destek verdi.

Vardiya çıkışında içerideki işçiler ile dışarıdaki işçiler karşılıklı sloganlar attı ve birbirlerini alkışladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı, bakanlığa yaptıkları başvurunun cevabının fabrika yönetiminin elinde olduğunu vurgulayarak, patrona "İnsanların tercihine saygı göstereceksiniz. TCK 118'i ihlal ediyorsunuz. Karşılığında 6 aydan 3,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırsınız. Yol yakınken bundan vazgeçin" çağrısı yaptı.

Baltacı işçilere de "Sizler asla yalnız değilsiniz. Bu sendikanın ne kadar kadrosu, üyesi varsa hepsi sizin yanınızda. Asla korkmayın" diye seslendi.

İşçileri Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü de ziyaret etti.

NE OLMUŞTU?

Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi işçilerinin, Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenmeleri ve sendikanı işyerinde yetkiyi almasının ardından patron, sendikalı işçileri ücretsiz izne zorlamaya başladı. Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube yöneticileri, pandemi süreciyle beraber patronlara tanınan kıyaklardan biri olan ücretsiz izin uygulamasını Systemair HSK patronunun keyfi şekilde kullanarak işçileri yıldırmaya çalıştığını belirtti ve direniş kararı aldı.

(Gebze/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ’da işçi servisi kaza yaptı, 1 işçi öldü, 14 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

ABD'den sonra NATO'dan da S-400 tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa