21 Ekim 2020 07:51

JES'e karşı toprağını savunan Salihli halkına açılan davanın ilk duruşması yarın

JES’e karşı mücadele verirken jandarmanın müdahalesine maruz kalan Salihli köylüleri hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın görülecek.

Fotoğraf: Volkan Dalmaz

Reklam

Özer AKDEMİR

Yaşam alanlarını JES şirketinden korumak isterken jandarmanın müdahalesi sonrası yaralanıp gözaltına alınan Salihli Hacıbektaşlı Mahallesi halkına üstüne bir de dava açılmıştı. Biri çocuk yaşta toplam 33 mahalleli ve avukatları hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtira rağmen dağılmama ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlamalarıyla açılan davanın ilk duruşması yarın Salihli Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

“SEN MİSİN JES'E DİRENEN!”

Salihli Hacıbektaşlı Mahallesinde konutların ve okulların yanı başına SANKO Şirketi tarafından yapılmak istenen JES'e karşı mahalleli yaşam nöbetine başlamıştı. Üç okula birkaç yüz metre uzaklıkta, en yakın konutun 10 metre dibinde, Salihli'yi tepeden gören bir konumda kurulmak istenen JES'e karşı 2019 yılının ilk günlerinde mahalleli çadır nöbetine başlayarak şirketin iş makinelerinin alana girişine engel olmuşlardı. 2019 Ağustos ayının sonlarında iş makinelerinin JES inşaat alanına girebilmesi için jandarma mahalleliye müdahale etmiş, birçok mahallelinin yaralandığı biber gazlı, joplu müdahalede 26 yurttaş gözaltına alınmıştı. Bu müdahalenin ardından yaralanan yurttaşlar jandarma görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma, işkence yapma ve basit yaralama suçlamasıyla suç duyurusunda bulunurken, olaylar sırasında yaralandıkları ileri sürülen jandarma erleri de mahalleliden şikayetçi olmuştu.

JANDARMAYA TAKİPSİZLİK HALKA DAVA

Şikayet dilekçelerini inceleyen Salihli Cumhuriyet Savcılığı biri çocuk yaşta 33 mahalleli ve yurttaşların avukatı hakkında dava açarken jandarmalara yönelik şikayetler hakkında ise takipsizlik kararı verdi. Aynı zamanda Salihli Çevre Derneği Başkanı da olan mahallelinin avukatı Seçil Ege Değerli ve yaşı küçük olan mahallelinin davası ayrılırken 32 yurttaş hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın Salihli Asliye Ceza Mahkemesinde yapılacak.

“TOPRAĞIMIZI RANTA AÇANLAR BİZİ YARGILIYOR”

Salihli Çevre Derneği ve Hacıbektaşlı halkı yarınki duruşma ile ilgili tüm ülkedeki ekoloji örgütlerine ve emek-demokrasi güçlerine dayanışma çağrısında bulundu.

Sağlık içinde doğayla barışık bir yaşam için mahallelerinin içine kurulmak istenen JES'e karşı direndiklerini belirten Hacıbektaşlı halkı, dayanışma çağrısında "Şimdi toprağını savunan bizleri yargılıyorlar. Memleketin her karış toprağını halkın yararı için değil sermaye çıkarları için ranta açanlar, alın teri toprağa karışmış bizlerdi toprağından kopararak güvencesiz işçiliğe mahkum edenler bugün bizleri yargılayanlardır. Havasına, toprağına, suyuna sahip çıkanları, 'bu memleket bizim. Sağlıklı ve ekosistemle barışık yaşamak istiyoruz' diyenleri davamıza sahip çıkmaya, toprağını savunanları savunmaya davet ediyoruz" dediler.

Reklam