10 Ekim 2020 10:58

Denizli’de avukatlar seçimlerin ertelenmesini protesto etti

Denizli’de avukatlar, baro seçimlerinin ertelenme kararını protesto etti. Denizli Barosu Başkan Adayı Kerem Tahir Üzelce, baro yönetimini avukatların mücadelesine ortak olmaya davet etti.

Denizli Barosu avukatları (Temsili görsel) | Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Ekim ayında yapılması planlanan Denizli Barosu 47. Olağan Genel Kurul ve seçimleri, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ve Merkezefendi İlçe Seçim Kurulu kararlarıyla ileri bir tarihe ertelendi. Denizli Barosundan avukatlar kararı protesto etmek için Denizli Barosu Genel Kurul Salonunda bir araya geldi. Baro Başkan Adayları Kerem Tahir Üzelce ve Adnan Demirdöğer salonda konuşma yaptı.

Mevcut baro yönetiminin tutumunu eleştiren Denizli Barosu Başkan Adayı Kerem Tahir Üzelce, mücadele etmek yerine kanunsuz genelgeden taraf olmakla suçladı. Üzelce, "Denizli Barosu Başkanlığı yapmış olduğu açıklamada hukuken yok hükmünde olan bu karara karşı etkin bir mücadeleye girişmemiştir, sadece kararın hukuksuz olduğunu belirtmekle yetinmiştir. Denizli Barosu Yönetim Kurulu 08.10.2020 tarihinde yapmış olduğu toplantı neticesinde ‘İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu kararına karşı yürütmeyi durdurma istemli dava açmalarına ve bu tarihe kadar olumlu/olumsuz yürütmeyi durdurma kararı çıkmamış olmasına rağmen’ 47. Olağan Genel Kurul’un ve seçimlerin ertelendiğinin tespiti yönünde karar almıştır" diye konuştu.

"BARO KANUNSUZ GENELGENİN ARKASINA SIĞINMAYI TERCİH ETTİ"

Baronun etkin mücadeleden geri durmasına tepki gösteren Üzelce, "Bugün itibarı ile görev süresi sona eren Denizli Barosu Yönetim Kurulu, etkin mücadele adına genel kurulu toplantıya çağırarak avukatların iradesini tecelli ettirmek yerine kanunsuz genelgenin arkasına sığınmayı tercih etmiştir. Böylece meşruiyetini avukatların iradesi yerine, kanunsuz bir genelgeden almayı tercih etmiştir. Bu tercihi ile bugün Denizli Barosu Hizmet Binasında toplanarak; hukuk devletini, baroların bağımsızlığını ve özgür iradesini savunan  meslektaşlarının yanında dahi bulunmaktan imtina etmiştir" ifadelerini kullandı.

"GEÇ KALINMIŞ DEĞİL"

Baro yönetiminin genel kurul kararı alması için henüz geç olmadığının altını çizen Üzelce şöyle devam etti:

"Genel kurul ve seçimler birer etkinlik değil, avukatlık kanununun emrettiği kanuni görev ve yükümlülüğümüzdür. Yapılması gereken, yok hükmündeki genelgeyi değil; kanunun amir hükmünü uygulamaktır. Evrensel hukukun temel ilkesi olan normlar hiyerarşisi bunu gerektirir. Hukuksuz kararı uygulamanın; süresi, sınırı belli olmayan bu hukuksuzluğu zımnen kabul etmek anlamına geldiği açıktır. Sürecin başından beri defalarca ifade ettiğimiz üzere Denizli Barosu Yönetim Kurulu’nun genel kurulu toplayarak seçimin yapılıp yapılmayacağına ilişkin kararı genel kurulun yani tüm avukatların iradesine bırakması, mesleğin onuru, geleceği ve bağımsızlığı adına en doğru yol olacaktır. Bu hususta hala geç kalınmış değildir."

"BARO MESLEKTAŞLARIN MÜCADELESİNE ORTAK OLMALIDIR"

Üzelce, "Denizli Barosu Yönetim Kurulu derhal genel kurulun toplanması yönünde bir karar alarak Denizli Barosu’nun geleceğini bu belirsizlikten kurtarmalı ve yaşanan hukuksuzluğa daha fazla ortak olmamalıdır. Tam aksine, şu anda hukukçu kimlikleriyle burada toplanarak en  demokratik ve hukuka uygun haklarını kullanan meslektaşlarının mücadelesine ortak olmalıdır" dedi.

Baro Genel Kurullarının ekim aylarında yapıldığını hatırlatan Denizli Barosu Başkan Adayı Adnan Demirdöğer, Denizli Barosu tarafından 3 Ekim'de yeterli çoğunluğun sağlanamadığına dair tutulan tutanağın hukuki geçerliliğini sürdürdüğünü söyledi.

Demirdöğer, Avukatlık Kanunu’nun gücünü anayasadan aldığını belirterek bu genel kurulu ne baro yönetiminin ne de seçim kurulunun erteleme yetkisi olmadığını söyledi. Mevcut Başkan Müjdat İlhan'ın yapmış olduğu konuşmayı eleştiren Demirdöğer cuma günü yapılan basın toplantısını şiddetle kınadığını ifade ederek, "Bugün burada genel kurulun yapılması gerektiğini ifade ettim. Müjdat İlhan'ın bana söylediği ifade şu; 'Kerem kürsüde konuşacak, Demirdöğer kürsüde konuşacak böyle bir şey mümkün mü?' Bu zihniyet Metin Feyzioğlu zihniyetiyle aynı zihniyettir. Avukatları ayrıştıran Feyzioğlu da aynı zihniyeti taşıyan Müjdat İlhan da istifa etmelidir" dedi.

Hukuka aykırı eylem yapılmaması yönünde bilgilendirme mesajı aldıklarını aktaran Demirdöğer, "Biz hukuku hukukçuluğu başkalarından öğrenecek değiliz. Baro başkanı olmak hukuku en iyi bilmek değildir. Avukat arkadaşlarımı ayrıştırmak kutuplaştırmak hiç değildir" diye konuştu. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam