06 Ekim 2020 05:48
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ekim 2020 09:19

Kırgızistan’da halk cumhurbaşkanlığı binasını işgal etti, seçim iptal edildi

Kırgızistan’da seçim sonuçlarını protesto eden halk, cumhurbaşkanlığı ve parlamentoyu işgal etti. Protestolar üzerine seçim sonuçları iptal edildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Kırgızistan'da hafta sonu yapılan seçimin ardından başlayan protestolar üzerine seçimler iptal edildi.

Kırgızistan'da pazar günü yapılan milletvekili genel seçimlerinde barajı geçemeyen partilerin üye, lider ve seçmenleri, seçim sonuçlarını protesto etmek için eylem düzenledi. Eylem yapan partiler milletvekili seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını ve oyların satın alındığını iddia etti.

Merkez Seçim Komisyonu binası önünde bir araya gelen "Ata Meken", "Zamandaş", "Respublika" ve "Bir Bol" partilerinin üye ve seçmenleri konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yanında bulunan Ala-Too Meydanı'na geçti.

Meydanın arkasındaki başbakanlık binası önünde yüzlerce çevik kuvvet mensubu hazır bekletilirken, gösteriye ilk başta yaklaşık 3 binden kişinin katıldı. Eyleme katılım ilerleyen saatlerde hızla arttı. Eylemde sık sık seçimin iptali talebini içeren sloganlar atıldı.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 590 KİŞİ YARALANDI

Eylemin gittikçe kitleselleşmesi üzerine polis eylem yapanlara müdahale etti.

Polisin attığı plastik mermiden Ata Meken partisi lideri Canar Akayev ve ses bombasının isabet ettiği parti üyesi Eldar Abakirov yaralandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayının yer aldığı Çuy caddesindeki Manas, Şopokova, Sovyetskaya caddeleri ile Ala-Too Meydanı'nda eylem yapanlarla polis arasında arbede yaşandı.

Polis müdahalesiyle eylemde tansiyon yükselirken polis halkı dağıtmak için sık sık ses ve gaz bombası kullandı.

Şu ana kadar gerçekleştirilen polis saldırılarında 1 kişi hayatını kaybetti; 590 kişi yaralandı.

PARLAMENTO VE CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI İŞGAL EDİLDİ

Zaman içerisinde meydanda toplanan siyasi partilerin sayısı 12’ye yükseldi. Polis saldırısına karşı el koydukları çöp kamyonunu polislerin üzerine süren eylemciler polislerin geri çekilmesini fırsat bilerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve içerisinde yer alan parlamentoyu işgal etti. Ala-Too Meydanı'ndaki eylemciler hoparlörlerden “Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı aldık” ve “Almazbek Atambayev ve Sadır Caparov serbest bırakılmalıdır” şeklinde anonslar yaptı.

Göstericilerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kalmaya devam ederken, diğerleri Ala-Too Meydanı ve siyasi mahkumların kaldığı cezaevine doğru hareket etti. Milli Güvenlik Devlet Komitesi önünde yaşanan arbedenin ve giriş kapıların kırılmasından sonra göstericiler cezaevi içerisine girdi.

İşgal eylemi yapanlar eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i cezaevinden çıkardı.

Bir kalabalığın arasında çıkarılıp arabaya bindirilen Atambayev'in Ala Too meydanında toplanan protestoculara seslenmesi bekleniyor.

SARAYDA YANGIN ÇIKTI

Öte yandan işgal edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın üst katlarında sabah saatlerinde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alınırken, binada soğutma çalışmaları devam ediyor.

Protestocuların işgalindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda olası yağma olaylarına karşın vatandaşların içeriye alınmamasına çaba sarf ediliyor.

CUMHURBAŞKANI SİYASİ GÜÇLERE SESLENDİ

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov da cumhurbaşkanlığı ve parlamento binasının işgali üzerine açıklama yaptı. Ülkedeki durumunun kontrolünde olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, tüm siyasi güçleri kanunlara uymaya çağırdı.

Yaşanan olaylarla ilgili durumu anayasal zemine kavuşturmaya gayret ettiğini bildiren Ceenbekov, Merkez Seçim Komisyonuna seçim sürecinde yaşanan kanun ihlallerin gözden geçirilmesini, gerektiğinde seçimlerin iptal edilmesi tavsiyesinde bulunduğunu açıkladı.

Bazı siyasi güçlerin seçim sonuçlarını bahane ederek iktidarı ele geçirmek istediklerini söyleyen Ceenbekov, bu güçlerin halkın huzurunu bozduklarını, polisin uyarılarını dikkate almadıklarını, doktorlara saldırdıklarını ve binalarda büyük hasara yol açtıklarını belirtti.

Güvenlik güçlerine göstericilere ateş edilmemesi emri verdiğini söyleyen Ceenbekov, “Şimdiye kadar, durumun kötüleşmesini önlemek için mümkün olan tüm önlemleri aldık. Devlette ve toplumda istikrar milletvekili mazbatasından daha üstündür” dedi.

MUHALİFLER TARAFINDAN KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURULDU

Muhaliflerin kamu kurumlarını işgali sürerken, ülkede durumun kontrol altına alınması için Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.

Eski başbakanlardan Ömürbek Babanov ve Temir Sariyev'in de yer aldığı Koordinasyon Kurulunun başına Bütün Kırgızistan Partisi lideri Adahan Madumarov getirildi.

Madumarov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Koordinasyon Kurulunun amacının ülkede durumun kontrol altına alınması ve hukuki zemine oturtulmasının yanı sıra Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un başkanlığındaki hükümetin istifasını talep etmek için eski meclis üyelerini bir araya getirmek olduğunu bildirdi.

Bu arada, Dastanbek Cumabekov'un başkanlığındaki meclis üyelerinin bugün bir otelde toplanacağı belirtildi.

Kırgızistan'da 4 Ekim pazar günü yapılan parlamento seçimlerinde 16 siyasi partiden 4’ü parlamentoya girebildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mezopotamya Ajansı’nın Van bürosuna baskın: 4 gazeteci gözaltında

SONRAKİ HABER

Kanada, Türkiye'ye askeri ihracatı askıya aldı, Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...