28 Eylül 2020 23:50

"Açıldığı iddia edilen fabrikalarda işçiler hangi koşullarda çalışıyor?"

Erdoğan, faaliyetteki fabrikaları tekrar 'açarken', DİSK Tekstil Antep Temsilcisi Mehmet Türkmen, "Bu açıldığı iddia edilen fabrikalarda insanlar nasıl şartlarda çalışacak?" diye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Antep’te faal fabrikaların açılışını yapmasına tepki gösteren DİSK Tekstil Gaziantep Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Bu açıldığı iddia edilen fabrikalarda insanlar nasıl şartlarda çalışacak? Ya da şu zamana kadar fabrika işçileri hangi şartlarda çalışıyor? Bunları konuşmamız gerek” dedi.

Açılışını yaptığı Gaziantep’teki 300 fabrikanın bir kısmının senelerdir faal olduğu bir kısmının da yakın tarihte açıldığı anlaşıldı.

18 SENE ÇALIŞTIĞI FABRİKAYI AÇTILAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 Eylül’de Gaziantep’te 300 fabrikanın toplu açılış törenine katılmış ve “Gaziantep’e bir model fabrika kuruyoruz” dedi. Fabrikaların listesini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıkladı. Listede yer alan fabrikaların faal fabrikalar olduğunun anlaşılması çok uzun sürmedi.

Evrensel’e konuşan DİSK Tekstil Gaziantep Temsilcisi Mehmet Türkmen ise listede yer alan bazı fabrikalarda grev ve eylemlerin yaşandığını, ‘Açılışı yapılan fabrikalardan’ biri olan fabrikada ise kendisinin 18 sene çalıştığını söyledi. Türkmen, “Benim 18 yıldır çalıştığım Merinos da yeni açılan fabrikaların arasında yer alıyor. Yaptıkları insanların aklıyla alay etmektir” dedi. Geçtiğimiz yıl konkordato ilan eden fabrikaların bulunduğu açılışı değerlendiren Türkmen, “10-15 sene grevlerin yaşandığı fabrikaları yeni açtıklarını iddia ediyorlar. Listede yer alan Şireci 1, 2, 3, 4 üzerine haberler yapıldı. Yine listede pandemi sürecinde vakaların yaşandığı fabrikalar var” diye konuştu.

“İNSANIN AKLIYLA ALAY EDİYORLAR”

Gaziantep’teki patron örgütlerinin, “İsteyen açılan fabrikaları gezebilir. 300 fabrika açılırken, bunlarınn içerisinde kapasite artışı yapan fabrikalar da yer almıştır” açıklamasını değerlendiren Mehmet Türkmen, “Her fabrika yeni bölüm açabilir, kapasitesi büyüyebilir. Bunu yeni açılış diye yutturmak insanın aklıyla alay etmektir. Sonuçta bunlar özel sektör, devlet yatırımı değiller bize bir faydası olmayacağı da belli” dedi.

Patronların fabrikalarına yaptığı yatırımları insanlara yeni fabrika diye anlattıklarını ifade eden Türkmen, “Biz fabrikaların senelerdir faal olduğunu söyleyince siyasi rant elde ettiğimizi söylüyorlar zaten çalışan fabrikayı tekrar tekrar açmak siyasi rant elde etmek olmuyor” dedi.

Fabrika işçilerin çalışma ve yaşam koşullarının konuşulması gerektiğini vurgulayan Türkmen, “Bu açıldığı iddia edilen fabrikalarda insanlar nasıl şartlarda çalışacak? Ya da şu zamana kadar fabrika işçileri hangi şartlarda çalışıyor? Bunları konuşmamız gerek. Pandemi sürecinde ihracat rekoru kırdıklarını söylüyorlar. Bu rekorlar işçilere ağır yaşam koşulları ve ölüm getirdi. Pandemi sürecinde 12 işçinin yaşamını yitirdiği fabrika var. İşçilerin mesaileri gasbedildi, ücretler eridi. Patronlar paralarına para katarken işçilere sadece sefalet ve kölece bir yaşam kaldı” dedi. İşçilerin hayatlarını kaybettiği patronların servetinin 10’a katlandığını söyleyen Mehmet Türkmen “İşçilerin örgütlenmek mücadele etmekten başka çaresi kalmamıştır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İşçi mektubu: Sıra hangimizde?

SONRAKİ HABER

Birleşik Krallık’ta “koronavirüs önlemleri” kaosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...