28 Eylül 2020 00:30

İstediğin yerde durmak

Onların, olmamızı istediği yerde değil, olmak istediğimiz yerde olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz sarayın değil, halkın doktorlarıyız.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Fatih Sürenkök
Fatih Sürenkök

Dün Ankara’da, Türk Tabipleri Birliği (TTB) seçimleri yapıldı. Geçen hafta belirttiğim gibi, 11 Merkez Konseyi, 9 Yüksek Onur Kurulu, 3 Denetleme Kurulu üyesi arkadaşlarımız iki yıl süre ile göreve geldiler. 481 delegenin 308’i oy kullandı.

İki grubun yarıştığı seçimde, Etkin Demokratik TTB grubu 240, Bağımsız Hekim Hareketi 50 oy (ortalama) aldı. Gazetemizin de köşe yazarı, insan hakları savunucusu sevgili Şebnem Korur Fincancı, Etkin Demokratik TTB grubunun Başkan adayı idi. Bu hafta gelecek mazbata ile önümüzdeki 2 yıl için, TTB MK başkanı Şebnem hoca olacak.

Bu sonuçlardan sonra TTB’nin sağlık politikaları, demokrasi ve insan haklarına bakışında bir değişiklik olmayacaktır. Daha önce İstanbul Tabip Odası genel sekreterliği, TTB Yüksek Onur Kurulu üyeliği ve uzun zamandır da Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) başkanlığı yapmış Fincancı’nın yanında, Ankara Tabip Odası ve Adana Tabip Odası önceki dönem başkanları da MK’ne güç katıyor. Genç ve kadın hekim arkadaşların desteği ile bu 2 yılı AKP’nin sağlıktaki yıkım politikalarına karşı mücadele ile geçireceğiz.

Seçilen MK’nin ana görevlerinden biri, hatta en öncelikli olanı; başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının, pandemi döneminde çalışma koşulları ve özlük haklarının düzeltilmesi olacak. Yine halkın sağlık hakkı ile şeffaf ve bilimsel bir salgın politikası da talepler arasında yerini alacak. Bir meslek birliği görevinin yanında demokrasi, barış ve insan hakları konusundaki kararlılığı da, kuşkusuz bu dönemde de sürecek. Yani TTB aynı çizgide yoluna devam edecek.

Ancak hükümet boş duracak mı? Önce Türkiye Barolar Birliği ile başlayan yandaş meslek birlikleri oluşturma operasyonun bu sefer hedefi, TMMOB ve TTB olacak. Mecliste yarattıkları, yandaş medya ile de güçlendirmeye çalıştıkları dikensiz saray bahçesi yaratma sevdasında bizler birer koca diken olmaya devam edeceğiz.

Onların, olmamızı istediği yerde değil, olmak istediğimiz yerde olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz sarayın değil, halkın doktorlarıyız. Bu sevdamız, Türkiye ve dünya karanlıktan kurtulup, aydınlığa kavuşuncaya, yani sevdanın yüzü oluncaya kadar sürecek.

Reklam
YAZARIN DİĞER YAZILARI