24 Eylül 2020 11:49

Soylu, AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın açıklamalarına "FETÖ" imalı yanıt verdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın açıklamalarına "FETÖ" imalı yanıt verdi: "Aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41’ini ben uzaklaştırdım, ihraç ettim FETÖ’den…"

Fotoğraf: AYM Başkanı Zühtü Arslan (solda), İçişleri Bakanı Süleyman Soylu (sağda) /DHA

Paylaş

AYM Başkanı Zühtü Arslan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında karşılıklı açıklamalar sürüyor. Anayasa Mahkemesinin (AYM) "Karayollarında toplantı ve gösteri düzenlenemez" düzenlemesini iptal eden kararı nedeniyle Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ı hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Arslan'ın dün yaptığı "Kararları eleştirmek için önce okuyup anlamak gerekir" açıklamasına yanıt verdi. 

Soylu, dün akşam TGRT Haber'e yaptığı açıklamalarda AYM'nin, 2016'da "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiri imzalayan Barış Akademisyenleri için aldığı hak ihlali kararını hedef alarak "Bir terör örgütü, bir PKK bildirisi bu. AYM bu bildiriye düşünce özgürlüğü diyor. AYM'nin aldığı bir kararı eleştirmek benim hakkım" dedi.

"FETÖ" İMASI

AYM Başkanı Arslan'ın bir dönem Polis Akademisi Başkanı olarak görev yaptığını belirten Soylu "AYM başkanımıza bir kabahat buluyor değilim ama bir tespiti ortaya koyuyorum. Aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41’ini ben uzaklaştırdım, ihraç ettim FETÖ’den… Demek ki devlete adam alırken dikkat edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

AYM kararlarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatına uyulması ile ilgili "Bizim AYM, AİHM'in şubesi midir? Nedir bu batıcılık hayranlığı?" ifadelerini kullanan Soylu, AİHM içtihatlarını eleştirmeye çalıştı.

Soylu Türkiye'de eylemlere müdahale oranının çok düşük olduğunu ileri sürerek "Türkiye’de her yıl ortalama 45-50 bin arası gösteri olur. Bu gösterilere müdahale oranımız bizim yüzde bir buçuk. Şu anda 2020 yılı rakamında göre binde bir. Bir HDP’li çıkıp desin ki Biz İstanbul’da sizden şu meydanı istedik, vermediniz’. Son 1 yılda 2 yılda kim istemişse veririz" iddiasında bulundu.

NE OLMUŞTU?

14 Eylül'de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunundaki "şehirlerarası karayollarında toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlenemez" hükmünü iptal eden kararı ile ilgili Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ı hedef alarak "Anayasa Mahkemesi Başkanı'na söylüyorum, madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım sen var mısın?​” demişti.

AYM Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım sosyal medya hesabı Twitter'dan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya gönderme yaparak verdiği yanıtta, Anayasa'nın 138. maddesini paylaşmış, "Bisikletle işe git gel bakalım" sözlerine de “Bisiklet maceram 2020-1992” notuyla bisikletli fotoğraflarını paylaşarak yanıt vermişti.

AYM Başkanı Zühtü Arslan da dün yaptığı açıklamada isim vermeden (23 Eylül) "Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Halbuki sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir" demişti. Arslan açıklamasında "Elbette herkes dilediği üslubu tercih etmekte serbesttir. Ancak yargı kararından ziyade kararı verenlere odaklanan ve eleştiri ötesine geçen ifadelerin fayda getirmeyeceği, zira eleştiriyi mecrasından uzaklaştıracağı açıktır" ifadelerine yer vermişti.

Yozgat Sorgunlu olan Zühtü Arslan, 2009 yılında Polis Akademisi Başkanlığı’na, Abdullah Gül tarafından 2012’de YÖK kontenjanından Anayasa Mahkemesine üye olarak atanmıştı. 2015 yılında Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Zühtü Arslan seçilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Soğan tarlasında 13 saat çalışan mevsimlik işçi: Rüyada bile soğan görüyorum

SONRAKİ HABER

İBB'den özel tiyatrolara sahne desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...