23 Eylül 2020 13:21

Aleksandr Lukaşenko yemin ederek görevine başladı, Almanya ‘tanımıyoruz’ dedi

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, şaibeli seçimlerin ardından yemin ederek görevine başladı. Almanya, Lukaşenko'yu Belarus lideri olarak tanımadığını açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, zafer ilan ettiği şaibeli cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yemin ederek görevine başladı. Ülkede aylardır seçimlerin yenilenmesi talebiyle kitlesel eylemler yapılırken; Almanya, Lukaşenko’yu Belarus Cumhurbaşkanı olarak tanımadığını açıkladı.

LUKAŞENKO: ÜLKEYE SADIK KALANLARI TERK EDEMEM

Belarus Cumhurbaşkanlığı Bağımsızlık Sarayı’nda yapılan yemin töreninde Lukaşenko, anayasa kitabı üzerine el basarak Belarus dilinde yemin etti. Ardından Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Lidiya Yermoşina, Lukaşenko’ya cumhurbaşkanlığı mazbatasını verdi.

Lukaşenko, yemin töreninde yaptığı konuşmada global bir krizin eşiğindeyken ülkedeki güvenli yaşamı yeniden sağlamak gerektiğini vurgulayarak, “Bunu yapacağız. Belarus için böylesine zor bir dönemde ülkeye ve halkına sadık kalan insanları terk etme hakkım yok, bunu yapamam” ifadelerini kullandı.

“RENKLİ DEVRİMİN GERÇEKLEŞMEDİĞİ TEK ÜLKEYİZ”

Devlete karşı bir meydan okumanın söz konusu olduğunu savunan Lukaşenko, “Bu meydan okuma, bağımsız devletlerin yok edilmesi için defalarca geliştirilen sorunsuz teknolojilerle yapıldı. Ancak biz renkli devrimin gerçekleşmediği az sayıdaki ülkelerdeniz, belki de tek olan ülkeyiz” şeklinde konuştu.

PROTESTOLAR HALA SÜRÜYOR

Belarus’ta 1994'ten bu yana 5 defa art arda cumhurbaşkanı seçilen Aleksandr Lukaşenko, 9 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 80,1 oy ile yeniden kazanmış, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya yüzde 10,12 oy alabilmişti.

Tikhanovskaya’nın önderliğindeki muhalefet seçim sonuçlarına karşı çıkmış, seçim günü akşamı itibarıyla “seçimlere hile karıştırıldığı” iddiasıyla muhalefetin çağrısıyla protestolar başlamıştı.

Ülkede hala devam eden kitlesel gösterilerde halk yeni seçimin yanı sıra ülkede anayasa değişikliği talebinde bulunuyor.

ALMANYA LUKAŞENKO'YU TANIMADIĞINI AÇIKLADI

Öte yandan Lukaşenko ile ilgili Almanya'dan açıklama geldi. Berlin yönetimi, Lukaşenko'yu Belarus cumhurbaşkanı olarak tanımadığını belirtti. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılan açıklamada, Almanya'nın Aleksandr Lukaşenko'yu Belarus cumhurbaşkanı olarak tanımadığını açıkladı.

AB Dış İlişkiler Konseyi, önceki gün Belarus’taki gelişmeleri değerlendirmek ve yaptırım önerisini karara bağlamak üzere bir araya gelmiş ancak yaptırım konusunda uzlaşma sağlayamamıştı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye de yaptırım uygulanması talebinin kabul edilmemesi üzerine Belarus’a yaptırım önerisini veto ettiği iddia edilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de doktora jiletle saldıran sanık 20 yıl hapis cezası aldı

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş'a "Saray’a giden savcı" iddianamesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...