22 Eylül 2020 13:11

Berkin Elvan davasında karara doğru | Baba Elvan: Dosyamız üzerinde bir yumruk var

Berkin Elvan davasında sona doğru yaklaşılıyor. Yarın görülecek duruşma öncesi konuşan Baba Sami Elvan “Dosya üzerinde bir yumruk var, deliller karartılmaya çalışılıyor” dedi.

Sami Elvan ve Gülsüm Elvan | Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin açılan davanın 17. duruşması yarın İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Davada karar aşamasına yaklaşılırken Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan Evrensel'e konuştu, yargılama sürecini ve beklentilerini anlattı.

“4 yıldan fazla bir süredir mahkeme devam ediyor. Bugüne kadar yapılan bu duruşmalarda gördük ki dosya üzerinde bir yumruk var” diyen baba Sami Elvan, “Tamamen delil karartmaya yönelik davranılıyor. Gerçek suçluların ortaya çıkmaması için ellerinden gelen mücadeleyi yaptılar. Biz elimizden geleni yapacağız. Avukatlarımızla nerede bir hakkımız varsa bunu arayacağız. Daha önce İstanbul Emniyet Müdürü ve İstanbul Valisi hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk. Amirleri hakkında da suç duyurusu yaptık. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki mahkemeler yargılanmalarına izin vermediler. Kovuşturmaya yer yok dediler ve AİHM’ye gittik. İstanbul Emniyet Müdürü ve İstanbul Valisinden ifadelerini, görüşlerini istediler. Bizim nerede bir hakkımız varsa sonuna kadar takibini yapacağız” ifadelerini kullandı. 

"DELİLLER KARARTILIYOR"

Adalet talebini sonuna kadar dile getireceklerini söyleyen Elvan, “Gerçek suçlular yargılanırsa o zaman bizim yüreğimize bir nebze su serpilir. Ceza da alsa bizim acımız azalmaz. Emsal teşkil etsin diye mücadelemizi sürdüreceğiz. Tamamen delil karartmaya yönelik çalışıyorlar. Sona yaklaşıyoruz. Bugün büyük ihtimalle avukatlar ile bizim savunmamızı alacaklar. Bizlerin konuşmaları olacak. Umarım en kısa sürede mahkeme sonuçlanır” dedi. 

DAVA SÜRECİ NASIL İLERLEDİ?

İstanbul Okmeydanı’da 16 Haziran 2013’teki polis müdahalesinde başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan hastaneye kalbi durmuş olarak götürülmüştü. 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti. Soruşturma dosyası 6 savcı değiştirdi.

Savcı Faruk Bildirici’nin talebi üzerine, olay yerinde polislerin kullandığı ve Elvan’ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA’ya monte edilmiş kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelendi ve analiz raporu 6 Mayıs 2014’te dosyaya sunuldu. Savcı İsa Dalgıç’ın talebiyle görüntüler bu kez Jandarma Kriminal Laboratuvarında incelendi. Netleştirilmiş görüntüde iki şüpheli memurun göründüğü ve bu memurlardan birinin Elvan’ın ölümüne neden olduğu tespit edildi.

Soruşturma 7 Aralık 2016’da tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen Polis Memuru F.D’nin “olası kastla öldürme” suçundan yargılanması istendi.

İddianamede, polislerin “Mukavemette bulunan eylemcilere müdahale ettiği", bu sırada kafasına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan’ın yaralanarak, hastaneye kaldırıldığı ve tedavi gördüğü sırada hayatını kaybettiği anlatıldı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen 11 sayfalık iddianame kabul edildi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pandemi gölgesinde BM’nin 75. yıl dönümü 

SONRAKİ HABER

HDP’li Ali Kenanoğlu: Alevi oldukları için işkenceye maruz kaldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa