22 Eylül 2020 09:52

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kaya: Yoksul çocuklar okulu bırakıp iş bakıyor

Yüz yüze eğitimin başlamasını değerlendiren Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Sadrettin Kaya, eşitsizliğe vurgu yaptı: Birçok öğrenci okulu bırakıp, iş bakıyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Sadrettin Kaya, uzaktan eğitimde alt yapı yetersizliğine ve zengin ile yoksul ailelerin çocukları arasındaki eşitsizliğin derinleştiğine vurgu yaparak "Birçok öğrenci okulu bırakıp, iş bakıyor" dedi.

Yüz yüze eğitimin başlamasını değerlendiren Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Sadrettin Kaya, eğitimde uzun yıllardır sorunlar olduğunu dile getirerek, “Pandemi sürecinin başlaması ile bu sorunlara artarak devam etmeye başladı. Şuan içinde çıkılmaz bir hal almış durumda. Bizdeki eğitimler öğrencinin tercihleri değil, sınav sisteminin sonucunda ortaya çıkan bir tercih. Nitelikli okula yerleşmek için öğrenciler ve veliler kaygılara yaşamakta. Mevsimlik tarım işçileri mayıstan ekime kadar çalıştıkları için eğitimden uzak, maddi durumu kötü olanlar dershanelere gidemiyor, anadil eğitiminin verilmemesinden kaynaklı yaşanan bir dezavantajlı durum var. Nitelikli okullara yüzde birlik bir kesim ancak yerleşebilir. Yüzde birin içine girmek için büyük bir telaş başladı. Bu süreçte özel okullar eğitim veremeyecekleri için veliler para verdiği halde eğitim alamayacaklarından kaynaklı çocuklarının devlet okullarına yazdırıyor” dedi.

"GELİRİ OLMAYANLAR NE YAPACAK?"

Son dönemlerde özel okulların yaygınlık kazandığını ve bununda dezavantajlı çocuklar aleyhine var olan uçurumu daha da derinleştirdiğine işaret eden Kaya, şöyle devam etti:

"Bize gelen duyumlar özel ders verilen yerlerin pandemiye uygun olmadığı yönünde. Birkaç aile birleşip bir daire tutup orada eğitim veriyor. Peki, geliri olmayanlar ne yapacak. Hem uzaktan eğitimden yararlanamıyor hem de ders alamıyor. İnternet sorunları zaten var. Geçen gün Bismil’e gittiğimizde 6 mahallenin internet alt yapısının olmadığını tespit ettik. Şimdi bunar nasıl eğitim görsün. Kulp’ta bir köy de telefon çekmiyordu. EBA’ya nasıl girsin. Bir okulun EBA iletişim noktasına gittik, 10 tane bilgisayar var. 6’sı çalışmıyor. Geriye kalanların ise ya kamerası ya da mikrofonu yok. Okula gönderilen yazıda ‘bilgisayar ve kameraların temizlenmesi’ talimatı var. Ancak temizleyecek çalışan yok."

"İNTERNETİ, TABLETİ OLMAYAN NE YAPACAK?"

“Evinde internetti olmayan, tableti, akıllı telefonu olmayan çocuklarda ne yapacak” diye soran Kaya,  Bunların hepsi dezavantaja dönüşüyor ve olmayan yarışta bu öğrencilerin kazanma şansı yok denecek kadar az” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER OKULU BIRAKTI

Yüz yüze eğitimin koşullar sağlandıktan sonra başlatılması gerektiğini ifade eden Kaya, şunları söyledi: "Yüz yüze eğitim yapılmalı. Ancak fizik alt yapı oluşturularak yapılmalı. Bize gelen duyumlar birçok öğrencinin okulu bırakıp artık kendine iş baktığı yönünde. Yani uçurumlar giderek derinleşiyor. Birçok aile özel öğretmen tutup çocuğunu okutuyor. Kimileri ise hiçbir şekilde eğitime ulaşamıyor. Ama bunlar aynı sınava giriyor. ‘24 Ağustos ile 28 Ağustos’taki semineri yapmayın’ dedik, ısrarcı oldular ve yapıldı. Türkiye çapında 481 kurumda virüs vakası oluştu. Bunların 17’si Diyarbakır’dadır. Buda vakaların artabileceğini gösteriyor."

"BU KOŞULLARDA AÇILMASI RİSKİ ARTIRIR"

Sınıfların mevcudunun kalabalık olduğunu vurgulayan Kaya, şöyle konuştu:

"Önlem olarak her okulla 50 adet maske ve bir litre dezenfektan veriliyor. Daha iki gün önce ziyaret ettiğimiz okullarda öğretmenlere zimmetlenen öğrenci sayısının birinci sınıflarda 55 olduğunu gördük.  Yetkililere ilettiğimizde bunu dağıtsınlar denildi. Peki, 3 ve 4’üncü sınıflar ne olacak. Diyarbakır yine bir arkadaşımız getirdi bir sınıfta 80 kişi. Silvan’da bir okulda 170 kişilik okulda 550 öğrencinin kaydının bulunduğunu tespit ettik. Bu koşullarda okulların açılması, riski artırır." (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Tüm Bel Sen: Salgın bahanesiyle yapılan hak gasplarına son verin

SONRAKİ HABER

CHP’li Aydoğan üniversitelerde artan liyakatsiz atamaların araştırılmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...