21 Eylül 2020 13:36

İzmir Büyükşehir Belediyesi eğitim ve sosyal yardıma 17,6 milyon lira kaynak ayırdı

Yeni eğitim-öğretim yılında yapılacak çalışmalarını basın toplantısıyla açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eğitime ve sosyal yardıma 17,6 milyon lira kaynak ayırdıklarını duyurdu.

Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yeni öğretim yılı başlarken okullara yönelik pandemi önlemlerini, eğitime yönelik destek projelerini ve ulaşım önlemlerini basın toplantısıyla açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’ndaki toplantıda konuşan Soyer, maddi imkansızlıklar içerisindeki tüm hanelerin eğitim gören çocuklarının yanında olacaklarını, eğitim ve sosyal destekler için 17,6 milyon liralık kaynak ayırdıklarını söyledi. Soyer ayrıca ulaşım önlemleri kapsamında öğrenci binişlerinin yoğun olduğu 44 hatta 100 ilave otobüs koyulduğunu duyurdu. Belediye olarak bugün açılan 730 anaokulu ve ilkokulun tüm dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirdiklerini ve her hafta iki defa tüm okulları virüse karşı dezenfekte edeceklerini ifade eden Soyer, okullara ateş ölçer ve dezenfektan dağıtımı yaptıklarını söyledi.

“BELEDİYE TESİSLERİ EĞİTİM MERKEZLERİNE DÖNÜŞECEK”

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak maddi imkansızlıklar içerisindeki tüm hanelerin eğitim gören çocuklarının yanında olmayı hedeflediklerini belirten Soyer, eğitime destek çalışmaları kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: “İnternete erişemeyen çocuklarımız için 4 GB’lık 20 bin internet paketinden oluşan bir destek sağlayacağız. Tableti, bilgisayarı olmayan çocuklarımız için 2 bin adet tablet dağıtacağız. Belediye tesisleri eğitim merkezlerine dönüşecek. Bugünden itibaren uygun durumdaki tüm belediye bina ve tesislerimizi çocuklarımızın eğitim amaçlı kullanımına açıyoruz. Mahallelerde yer alan kültür merkezlerimiz, semt merkezlerimiz, kütüphanelerimiz, çocuk ve gençlik merkezlerimiz, mesleki eğitim merkezlerimiz, bilgisayar sınıflarımız interneti, bilgisayarı, tableti olmadığı için uzaktan eğitime erişemeyen çocuklarımızın bağlantı noktaları olacak. Çocuklarımız bu merkezlerimize gelip hijyen kurallarına ve sosyal mesafeye uygun bir biçimde eğitimlerini takip edebilirler. İlk etapta 36 bilgisayar sınıflı 14 kurs merkezi, 8 çocuk ve gençlik merkezi, 7 kültür merkezi, 10 araç mobil EBA’ya erişim noktası olarak hizmet verecek. Bu konudaki çalışmaya ilçe belediyelerimizden de destek verenler olacaktır. Onların da uygun durumdaki tesislerini açmaları durumunda daha fazla çocuğumuza uzaktan eğitim imkanı yaratmış olacağız. İnternetin hiç çekmediği noktalarda ise mobil EBA erişim araçlarımızla gün boyu çocuklarımızın internete ve EBA’ya erişimini sağlayarak uzaktan eğitime destek vereceğiz.”

25 BİN ÇOCUĞA EĞİTİM KARTI

Sosyal destekler kapsamında 25 bin çocuğa içerisinde 130 TL yüklü “Eğitim Kartı” vereceklerini dile getiren Soyer, “Bot, mont ve Eğitim Kartı desteğini okullardan aldığımız listeler çerçevesinde 1. ve 8. sınıflar arasında öğrenim gören çocuklarımıza dağıtıyoruz. Eğitime yönelik tüm bu destek faaliyetleri için yaklaşık 15 milyon liralık bir kaynak ayırdık. Ayrıca çocukların spor yapabilmesi için 2.6 milyon liralık spor malzemesi desteğinde bulunacağız” diye konuştu.

“100 OTOBÜS DAHA SEFERE ÇIKARILACAK”

Okulların ve üniversitelerin pandemi nedeniyle tam kapasiteyle açılmayacak olması nedeniyle ilk haftalarda kent trafiğinde yoğunluk beklemediklerini ancak tüm önlemleri aldıklarını söyleyen Soyer, “Öğrenci binişlerinin en yoğun olduğu 44 hatta ilave otobüs koyacağız. Okulların tamamen yüz yüze eğitime dönmesiyle birlikte halen kentte tüm hatlarda hizmet veren bin 344 otobüse ilave olarak 100 otobüs daha sefere çıkarılacak. Bunun dışında şehrimizin servis aracı ihtiyacını da dikkate alarak, UKOME kararıyla 400 adet yeni servis plakası dağıtmak için ihaleye çıkma kararı aldık” dedi.

Özellikle sabah saatlerinde merkeze erişim noktalarda trafik yoğunluğu yaşandığına dikkat çeken Soyer, Konak istikametine tek yön olan Cumhuriyet Bulvarı’nın Gazi Bulvarı ile Fevzi Paşa Bulvarı arasındaki kesiminin sabah 07.30-09.30 arası çift yön olarak çalıştırılacağını söyledi.

“KAMU HİZMETİNDE KDV DÜŞÜRÜLMELİ”

Soyer son olarak pandemi nedeniyle hesapta olmadıkları mali tablolarla karşılaştıklarını da belirterek, “Bu rakam 1 milyarın üzerinde. Çok ciddi bir yük üslenmiş vaziyetteyiz. Bu yükle başa çıkmak için çalışıyoruz. 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Cumhurbaşkanı’na, ilgili bakanlara talepte bulunduk. Toplu ulaşımda mazot alırken yüzde 18 KDV ve ÖTV ödüyoruz. Bu rasyonel değil çünkü biz kamu hizmeti veriyoruz. Bunun yatlardan alındığı gibi yüzde 1 olması gerekir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam