20 Eylül 2020 06:43

İzmir'de sayaçlar değiştirildi, "kaçak elektrik" adı altında ceza yağdırıldı

İzmir'de Değirmendere Mahallesinde ikamet eden yurttaşlara, sayaçları değiştirildikten sonra "kaçak kullandınız" denilerek 16 bin ile 87 bin TL arasında değişen para cezaları yazıldı.

Fotoğraf: MA

Reklam

Esra Solin DAL

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Değirmendere Mahallesinde ikamet eden yurttaşlar, son zamanlarda Gediz Elektrik Perakende Satış AŞ, Aydem Enerji kuruluşunun kaçak elektik adı altında 16 bin ile 87 bin TL para cezası kestiğini iddia etti. Çoğunluğu 90'lı yıllarda Kürt kentlerinden göç etmek zorunda kalarak yurttaşlar, geçimlerini seracılık ve pazarcılık gibi işlerde çalışarak sağlıyor. Yüksek para cezaları kesilen mahalleliler, yaşadıkları mağduriyeti Mezopotamya Ajansa (MA) anlattı. 

KEYFİ CEZALAR KESİLİYOR

Mardin’in Derik ilçesinden 90’lı yıllarda göç eden Erol Ergin, yapılanın hukuksuzluk olduğunu belirterek, yüksek maliyetler yüzünden seracılığı bırakarak pazarda çalıştığın söyledi. Ergin, Gediz Elektriğin haksız hukuksuz bir şekilde cezai işlemler yaptığını dile getirdi. Tarlasında sadece meyve ağaçları bulunmasına rağmen her ay düzenli olarak 180 TL civarında bir elektrik faturası ödediğini aktaran Ergin, yaklaşık iki ay önce eski elektrik sayacının söküldüğünü yeni bir sayaç takıp mühürlediklerini anlattı. Ergin, kısa bir süre sonra Gediz yetkililerinin gelip kendi taktıkları sayacı söküp başka bir yere taktıklarını dile getirdi. 20 gün geçtikten sonra kendisinde Gediz Elektrik tarafından 19 bin TL para cezası kesildiğini geldiğini vurgulayan Ergin, “Cezanın neden geldiğini öğrenmek için Gediz Elektriğe gittik ve yetkilerin sayaçta kaçak olduğu için ceza kestiklerini öğrendik. Bir kanıt olmadan bu cezayı kesmelerinin hukuki olmadığını söyledik. Keyfi cezalar kesiliyor” diye konuştu. 

"DAVACIYIM"

Kaçak elektrik kullanmadığı halede para cezası kesildiğini aktaran Ergin, “Her defasında neden cezaların kesildiğini öğrenmek için yetkililerin yanına gittik. Her gittiğimde ise bana farklı bir açıklama yaptılar. İlkin bunun sayaç devresiyle oynanmış dediler. İkincisinde sayaçların rakamların geri döndürüldüğünü söylediler. Üçüncüsünde ise mührün koparıldığını belirtti ve en son gittiğimde ise abonemin sözleşmesinin başkasının adına olduğunu ve başkası adına enerji kullandığımı iddia ettiler. Her seferinde farklı açıklamalar ile 19 bin TL para cezası kesildi. Bu yüzden yaklaşık 25 gündür enerjisiz bırakıldık. Şu an tarladaki ağaçlarımız bu yaz sıcağında susuzluktan kuruma noktasına geldi. Davacıyız bunun peşini bırakmayacağız” diye belirtti.

"BÜYÜK BİR YOLSUZLUK"

Van’dan Adana’ya oradan da Menderes ilçesine 90’lı yıllarda yerleşen ve aynı sorundan yakınan tarla sahibi Cafer Tosun (44) da 27 yıldır Değirmendere Mahallesinde yaşadığını söyledi. Kuru bir tarlası olduğunu dile getiren Tosun, kaçak elektrik kullandığı iddiasıyla kendisine 16 bin TL para cezası kesildiğini belirtti. Kaçak kullanamadığı halde hırsızlıkla suçlandığını dile getiren Tosun, şunları söyledi:

"Ben Gediz’deki yetkiliye şunu soruyorum siz Temmuz 22 tarihinde eski saati söküp yeni saat taktınız. 15 gün sonra gelip bana ‘kaçak elektrik kullanmışsınız. O yüzden bu borcu yazdık’ diyorsunuz. Ben kaçak elektriği kuru tarlanın neyine kullanayım. 3-5 zeytin ağacım dışında tarlada hiçbir şeyim yok. Eski saate gelen faturam 400 TL civarındadır. Bu durumda ben nasıl kaçak kullanmış oluyorum. Bu faturayı kabul etmiyorum. Dava açacağım ne hukukta ne de kanunda böyle bir sistem yok. Gelip benim elektriğimi kesemez ve bana fatura gönderemez. Gelsin bana desin ‘Sen kanunsuz elektrik kaçırıyorsun ve seni mahkemeye veriyorum.’ O zaman hakimler ve savcılar bana ceza kesin ve bu benim kabulüm. Fakat bu şekilde kendi kafasına göre ceza kesemez ve bu büyük bir yolsuzluktur.”

87 BİN TL PARA CEZASI KESİLDİ

1993 yılında Mardin’in Mazıdağı ilçesinden göç ederek, Menderes ilçesine yerleşen ve çadırda yaşamını sürdüren Şehmuz Kalın (33) ise, 9 dönümlük tarlasında ekim yapıp biçtiğini söyledi. Elektrik abonesinin amcasının üzerine olduğunu ifade eden Kalın, sayaçlar değiştirildikten 15 gün sonra kendinse 87 bin TL para cezası kesildiğini söyledi. Yeni sayaç takıldıktan sonra fazla elektrik enerjisi harcandığına dair ceza kesildiğini dile getiren Kalın, komşusunun elektriğinin de aynı gerekçeyle kesildiği için 15 gün boyunca komşusuna elektrik verdiğini ve elektrik enerji harcamasının bu yüzden ikiye katlandığını kaydetti. Kalın, sözlerini şöyle tamamladı: “Gediz yetkililerinin 15 günlük süre zarfındaki enerji harcamasını baz alarak aya ve yıla göre hesaplayıp 87 bin TL para cezası kesti. Ben her ay faturalılarımı düzenli ödedim. Bana bir yıl boyunca elektrik cezamın olduğunu söylüyorlar. Beni tarlam zaten 9 dönüm ve kışları elektriğimiz çalışmıyor. Sadece 6 ay tarladaki elektrik çalışıyor. Onu da ayda bin 500 TL elektrik faturası ödüyorum. Ben çadırda yaşayan bir insanım bu Allahtan reva mı?" (İzmir/MA) 

Reklam