20 Eylül 2020 05:53
Son Güncellenme Tarihi: 20 Eylül 2020 10:24

Musa Anter katledilişinin 28’inci yılında vurulduğu yerde anıldı

Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter katledilişinin 28'inci yılında Diyarbakır’da vurulduğu yerde anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM tarafından katledilen Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter vurulduğu yerde anıldı. Diyarbakır’ın Seyrantepe Semtine bağlı Cumhuriyet Mahallesi 442'nci Sokak'ta gerçekleştirilen anmaya Musa Anter’in Oğlu Dicle Anter, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri, Remziye Tosun, İmam Taşçıer, Semra Güzel HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), sivil toplum örgütleri, basın meslek örgütü temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

"ONUN MİRASINI DEVRALMAK BÜYÜK BİR ONUR"

Anmada yapılan açıklamada konuşan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan, Anter’in gazeteciliği ve kişiliğiyle bir yol gösteren olduğunu söyleyerek “Bir kez daha Apê Musa’yı anıyoruz. Bugün sevenleri, yoldaşları öğrencileri herkes burada. Onun çınarının altında toplanmış bulunuyoruz. Apê Musa kelimelerle anlatılacak gibi değil. Kimi onun gazeteciliği, aydın kişiliğiyle bir devrimci yol gösteren olarak biliyor” dedi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Ayşe Güney, “Biz kadın gazeteciler; Musa Anter’in açtığı hakikat ışığındaki yolu, kendi kalemlerimizle, kendi kadrajımızdan aydınlatmaya çalışıyoruz. Onun bıraktığı mirası devralmak, onun mirasçısı olmak, onun açtığı bu yolda yürümek bizler için büyük bir onur. Tabi ki bu yolda yürümek kolay değil, cesaret ve çaba isteyen bir durum. Biz bu yolda Musa Anter’in açtığı yolda, onun yol arkadaşı olmaya çalışıyoruz” dedi.

DİCLE ANTER: MÜCADELEYİ HER ZAMAN DEVAM ETTİRECEĞİZ

Anter’in oğlu Dicle Anter, babası Musa Anter’in verdiği mücadelenin bugün ardılları tarafından yürütüldüğünü ifade ederek “Musa Anter yerinde rahat uyuyor. Çünkü onun attığı tohumlar yeşerdi, büyüdü ve onun yolunda gidiyor. Öğrencileri çoğaldı. Her geçen gün çoğalıyor. Bugün bakıyorsunuz ne kadar gazeteci tutuklanmışsa onların yerine yeni gazeteciler çıkıyor. Biz gazeteciler olarak her zaman için mücadeleyi devam ettireceğiz. Değerlerimizin kalemlerini yerde bırakmayacağız. Bu yıl ayrıca çok özel bir yıl Musa Anter'in 100. yaş yıl dönümü ben buradan tekrar babama doğum günün kutlu olsun diyorum” dedi.

BEŞTAŞ: 72 YAŞINDA BİR BİLGEYE KIYDI BU TOPRAKLAR

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, üzerinden 28 yıl geçmesine hala faillerinin bulunmadığını ve faillerin korunduğunu belirterek “Ape Musa'ya geldik. 28 yıl sonra ve 90'lı yılların karanlıkta kalan öykülerinden en karanlığı galiba Ape Musa'nın katledilişi. Hala failler bulunmadı, yargılanmadı. JİTEM elemanları 'biz yaptık' dedi. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz bunu açığa çıkaracağını söyledi ama hala dava sürünmecede hala katiller korunmaya devam ediyor. Apê Musa bu topraklarda bir çok yönüyle yaşadı ve hala yaşamaya devam ediyor. Apê Musa 100 yaşında diyerek bu yıl her gün aslında onun doğum gününü kutlayacağız ve ölmediğini şiirleriyle, kitaplarıyla, yazılarıyla anılarıyla, mizahıyla içimizde, beynimizde yaşadığını her gün ama her gün tekrar tekrar hatırlatacağız. 72 yaşında bir bilgeye kıydı bu topraklar. 92 yılında burada bir festival için gelmişti ama 90'lı yılların o faili meçhul cinayetlerine bir kara sayfa daha eklendi. Failler korunuyordu ve 28 yıl sonra hala korunuyor. Bu failleri koruyanlar bugün aynı iktidardakiler mi? Hayır. İktidarlar değişti, hükümetler değişti, partilerin adı değişti ama Kürdün diline, kimliğine yazarına, bilgesine Apê Musa'ya yaklaşım değişmedi. Ortaklaştıkları nokta aslında tam da buydu” diye konuştu. Açıklamanın ardından Musa Anter’in vurulduğu yere karanfil bırakılarak anma sona erdi.

ÖDÜL TÖRENİ İSTANBUL'DA 

Öte yandan Musa Anter anısına her yıl düzenlenen ve Yeni Yaşam Gazetesi’nin öncülük ettiği ‘Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması’nda ödül kazanan isimlere İstanbul’da yarın saat 17.00'de Eşit Haklar İçin İzleme Derneği salonunda düzenlenecek törenle ödülleri takdim edilecek. Pandemi nedeniyle sembolik yapılacak törene katılım sınırlı tutulacak. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı davası: 2018'den beri sanık sandalyeleri boş

SONRAKİ HABER

İstanbul Barosu hakkında "Ebru Timtik fotoğrafı" nedeniyle soruşturma başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...