20 Eylül 2020 04:23

"Gri" listeye alınan Çiğdem Şenyiğit'in annesi: Kızımın sesini duyun, tahliye edin

Tutuklandıktan sonra ismi "gri liste"ye alınan Çiğdem Şenyiğit'in annesi, kızının 25 Eylül'deki davasına çağrı yaparak "Kızımın sesini duyun, tahliye edin" dedi.

Fotoğraf: Şenyiğit Ailesi

Paylaş

Soma Katliamı’nı protesto ettiği için iki kez tutuklanıp bırakılan ve en son “Ev hapsini ihlal ettiği”gerekçesiyle tekrardan tutuklanan Çiğdem Şenyiğit’in tutuklandıktan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından “gri listeye” alındığı ortaya çıktı. Anne Zekiye Şenyiğit, kızının 25 Eylül’de görülecek duruşması için katılım çağrısı yaparak, “Kızımın sesini duyun”dedi. Şenyiğit’in Avukatı Uğur Esat Keşküş, sürecin adil olarak ilerlemediğine ve hukuksuz bir yargılama ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Soma Katliamı’na ilişkin açıklamaya katıldığı için İzmir’de “terör örgütü üyeliği” gerekçesiyle 15 Ocak 2017’de gözaltına alınan Çiğdem Şenyiğit çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Davanın ilk duruşmasında hakkındaki “örgüt üyeliği”suçlaması düşürülerek, “terör örgütü propagandası” iddiasıyla İzmir 15’inci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Şenyiğit, 12 Ekim 2017’de tahliye oldu. Tahliye olduğu gün tanık B.E. ve gizli tanık ifadeleri doğrultusunda tekrar gözaltına alınan Şenyiğit, İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesine çıkarıldı. Yaklaşık 1 buçuk yıl cezaevinde kalan Şenyiğit, 28 Mart 2019 tarihinde ev hapsi tedbiriyle tahliye edildi. Şenyiğit, 4 Kasım 2019’da hakkındaki adli kontrol tedbirlerini ihlal ettiği gerekçesiyle tekrar tutuklanarak, Silivri Cezaevinde gönderildi. İki kez tutuklanıp bırakılan ve en son “Ev hapsini ihlal ettiği” gerekçesiyle tekrardan tutuklanan Çiğdem Şenyiğit’in tutuklandıktan sonra "gri listeye" alındığı ortaya çıktı.

"TANIK İFADELERİ ÇÜRÜTÜLDÜ"

Avukat Uğur Esat Keşküş, müvekkilin gizli tanık ifadeleriyle tutuklandığını belirterek süreci şu sözlerle özetedi: “Tanık B.E’nin ifadeleri mahkeme huzurunda dinlenemediğinden halen doğrulanamamıştır. Buna rağmen son celsede dahi B. E’nin dinlenmesinin beklendiği karara bağlanmıştır. Üzerinden seneler geçtiğinden ve B.E’ye hiçbir mahkeme artık ulaşamadığından verdiği ifadelerin bir hükmü kalmamıştır. Diğer gizli tanık S.G. ise Çiğdem Şenyiğit’in terör örgütü üyesi olduğunu ve silah eğitimi aldığını söylemiştir. İzmir’deki dosyasında ise basın açıklamalarına katıldığı iddiası vardı. Yani bir kişinin hem silahlı şekilde illegal alanda faaliyeti olduğu hem de basın açıklamaları yaparak legal alanda faaliyette olduğu gibi tezat bir durum oluşturuldu. Gizli tanık S. G. mahkeme huzurunda dinlendiğinde Çiğdem Şenyiğit’in kimden silah eğitimi aldığını bilmediğini, kendisini hiç silahlı şekilde görmediğini söylemiştir. Bununla birlikte tüm iddialarını, Çiğdem Şenyiğit’in halihazırda yargılaması süren diğer dosyalardaki iddiaları göz önüne alarak ifadelerini oluşturduğunu itiraf etmiştir. Çiğdem Şenyiğit, bu dosyanın 28 Mart 2019 tarihli celsesinde ev hapsi tedbiri ile tahliye edilmiştir.”

“Daha sonra hakkında adli kontrol tedbirlerini ihlal ettiği gerekçesi ile yakalama kararı çıkarılmıştır” diyen Keşküş, “04 Kasım 2019 tarihinde yakalanmış ve tutuklanmıştır. Bu süreçte hiçbir dayanağı olmadan İçişleri Bakanlığı tarafından terörden aranan renkli listelere dahil edilmiştir. Yine yakalanması ile ilgili çıkan haberlerde bir sokakta yakalandığı halde ‘Bir evde eylem hazırlığı içerisinde ve örgütsel dokümanlar ile’ yakalandığı söylenmiştir. Bunun üzerine sadece yakalanması ile ilgili olarak yeniden bir suç işlemiş gibi yeni bir dosya açıldı ve tutuklandı. Bu dosya da önceki dosyası ile birleştirildi ve yargılaması halen sürmektedir. Ancak müvekkil, bu olağan durumdan farklı olarak bir komploya maruz kaldığından hem yeni bir dosya açıldı hem de celseler geçmesine rağmen tahliye edilmiyor” dedi.

"ADİL YARGILAYIN"

Kızının tutuklandıktan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından “terörden aranan gri listeye” dahil edildiğini ifade eden Zekiye Şenyiğit, kızının yakalanmasına ilişkin çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Anne Şenyiğit, “Kızım sanki bir hücre evinde eylem hazırlığındaymış da yakalanmış gibi haberlere yansıtıldı. Yalan yanlış haberler yapıldı. Oysaki kızım Kartal Meydanı’nda yakalandı. Basında çok yalan haber çıktı. Gri listede ismi varmış. O listeden çıkarılmadıkları sürece kızımı tahliye etmeyeceklermiş. Ben kızımın gri listeden çıkarılmasını, adil yargılanmasını ve tahliye edilmesini istiyorum. Kızımın sesini duyun” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Naldökenliler uzaktan eğitime ancak dayanışma ile erişebiliyor

SONRAKİ HABER

Feray Şahin'in ölümün 3. yılında anıldı: Katil Fatih Burak Aykul tutuklansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...