18 Eylül 2020 09:45

Avrupa Parlamentosu, Doğu Akdeniz ile ilgili Türkiye’yi diyaloğa çağırdı

AP, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs ile yaşanan krizde diyaloğa çağırarak aksi takdirde AB’nin ek yaptırımları devreye sokmaya hazır olması gerektiğini duyurdu.

Fotoğraf: JLogan/Wikimedia Commons

Paylaş

Doğu Akdeniz’deki gerilim ve Türkiye’ye karşı benimsenecek tutumun masaya yatırılacağı 24-25 Eylül’de düzenlenecek AB liderler zirvesi öncesinde Avrupa Parlamentosu (AP)’nda oylanan kararda, “Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs’a bağlı münhasır ekonomik bölgelerdeki eylemleri” kınanarak Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışma vurgusu yapıldı.

57 ret oyu ve 36 çekimser oya karşı 601 oyla kabul edilen kararda, AB’nin kendi çıkarlarını korumakta net ve kararlı olduğu belirtilerek, Türkiye hükümeti “Doğu Akdeniz’deki tüm yasa dışı keşif ve sondaj çalışmalarını derhal durdurmaya, Yunan hava sahasındaki ve Yunan ve Kıbrıs kara sularındaki ihlallere son vermeye ve milliyetçi savaş çığırtkanı söylemden vazgeçmeye” çağrıldı.

Kararda çözüme sadece diyalog, diplomasi ve müzakereler yoluyla ulaşılabileceği belirtilerek başta Türkiye olmak üzere tüm aktörler, bölgeden askerlerini derhal çekmek suretiyle gerilimin yatışmasına katkıda bulunmaya çağrıldı.

Ek yaptırımların sadece diyalog yoluyla önlenebileceğini belirten AP üyeleri, 24-25 Eylül’de toplanacak AB Konseyine Türkiye’ye yönelik “Sektörel bazda, hedef gözeten, Türk halkı ya da Türkiye’de yaşayan sığınmacılar üzerinde ters etki yaratmayacak ek kısıtlayıcı önlemler geliştirmesi” çağrısı yaptı.

 (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İskenderun Kadın Platformundan çağrı: Şiddetle mücadelede eylem planı hazırlansın

SONRAKİ HABER

Dolar ve avro hızla yükselmeye devam ediyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa