16 Eylül 2020 00:10

Ölüyoruz ama ne patronun ne de devletin umurunda!

Biz işçiler için virüse yakalanmak kolay, kurtulmak ise oldukça zor. Bugüne kadar gelmiş geçmiş patron yanlısı iktidarlarda kurtulmak ise sandığımızdan aslında daha kolay.

Arşiv | Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Tekstil işçisi

Kayseri

 

Merhaba ben Kayseri’de bir tekstil fabrikasında çalışan işçi bir gencim. Pandemi süreci ile azalan işler çalıştığım fabrikanın kapanmasına neden oldu. Ben de başka bir tekstil fabrikasında çalışmaya başladım. Bu kısa süreli iş değiştirmemden kaynaklı bile maddi anlamda zorluk yaşadık. Çünkü evde tek çalışan benim ve evin geçimini benim maaşım ile sağlıyoruz. Bu süreç başladığından beri ilk kaygım birçok işçi gibi işimden olmamdı. Fakat bir gün virüsün dönüp dolaşıp benim de başıma geleceğini biliyordum. Çünkü salgının en çok ve hızlı yayıldığı yerlerin fabrikalar olduğunu biliyordum.

POZİTİF OLMAMA RAĞMEN EVE ÜÇ GÜN GELEN GİDEN OLMADI

Bu fabrikada bir süre çalıştıktan sonra halsizlik, yorgunluk, baş ve boğaz ağrısı ile hastaneye gittim. Orada yapılan test sonucum pozitif çıktı. Sonucumu öğrendikten sonra eve gitmemi, dışarı çıkmamamı ve sağlık ekiplerinin beni kontrole geleceğini belirttiler. Ben de söylenene uyarak eve gittim ve kendimi odaya kapattım. Bir başka tedirginliğim ise annem ve babama bulaştırmış olmamdı. Kronik rahatsızlıkları olmalarından kaynaklı onları düşünüp duruyordum. Ama öte yandan en az iki hafta işe gidemeyecektim ve maaş kesintisinden dolayı ödeme yapmamız gereken yerlere ödeme yapamayacaktım. Mutfak alışverişini iki hafta boyunca kim yapacak, acaba elimizdeki para bunlara yetecek mi? Hasta halimle sürekli bunları düşünüp durdum. Testimin pozitif çıktığı gün sağlık ekipleri gelmediler. Ben de arayarak durumumu izah ettim. Aldığım cevap ise hafta sonu olduğu için gelemeyecekleriydi. Burada sağlık çalışanlarının yoğunlukla mücadele etmelerini anlayabiliyorum fakat benim sağlık durumumun ne olduğu kimsenin umurunda değilmiş. Zaten ilk 3 günde kimse ne aradı ne sordu. Belki ben gencim daha kolay atlatabilirim ama durumu çok daha kötü olanlara da aynısı yapılıyorsa ki Kayseri’de vaka çok fazla ve sağlık çalışanları yetişemiyor, halkın ölüp kaldığı devletin umurunda olmuyormuş.

BU İŞİN SORUMLUSU İKTİDARDIR

Biraz zorlu da olsa koronayı yenmeyi başardım. Ancak yaklaşık 1 aydır işe gidemiyorum ve ödemeler geldi çattı. Sanki virüse yakalanmak benim suçummuş gibi çalışamadığım süre zarfında hiçbir devlet kurumundan ya da iş yerindeki yöneticilerden bir destek göremedim. Bir de pozitif vaka olanlar kendi dikkatsizlikleri yüzünden hastalığa kapılmışlar gibi bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Ben buradan soruyorum. Her gün ekmeğimi kazanmak için diğer işçilerle birlikte dip dibe otobüse binip iş yerine gitmek zorundayız. Yine dip dibe çalışıp, aynı şekilde yemek yemek zorundayız. Ve bunları yaparken maske de takıyoruz. Hala devlet yetkilileri sorumluluğu kendi üzerlerine almak yerine suçu halka atıyorlar. Suç bu süreci başından beri patronların lehine yöneten iktidarındır. Biz işçiler için virüse yakalanmak kolay, kurtulmak ise oldukça zor. Bugüne kadar gelmiş geçmiş patron yanlısı iktidarlarda kurtulmak ise sandığımızdan aslında daha kolay. Yeter biz işçiler bir araya gelip haklarımız için mücadele edelim.

ÖNCEKİ HABER

“Ne kendime ne aileme yetemiyorum”

SONRAKİ HABER

“12 saat maske ile yürümeyi bir düşünsenize”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...