14 Eylül 2020 06:13

Kürtçe eğitimi savunan asker darbedildi: Can güvenliğim yok

Edirne’de askerlik yapan Doğan Çetin, Kürtçe eğitimi savunduğu için 2 asker tarafından darbedildi. Olaya ilişkin suç duyurusunda bulunan Çetin, can güvenliği olmadığını söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Edirne’de zorunlu askerlik yapan Doğan Çetin, “Keşke Kürtçe eğitim alsaydık” sözleri üzerine 2 asker taafından darbedilerek hastanelik edildi. Suç duyurusunda bulunan Doğan, bazı komutanların saldırganlara sahip çıktığını ve can güvenliğinin olmadığını söyledi.

Edirne’nin Süloğlu ilçesinde bulunan 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda zorunluk askerlik yapan Çetin Doğan (20), bağlı olduğu komutanlıktaki bir gurup askerin saldırısına uğradı. Edinilen bilgilere göre, olay 15 Ağustos’ta meydana geldi. Çetin’in kimi askerlerle Kürtçe konuştuğu ve Kürtçe eğitimi savunduğu için bir grup askerin saldırısına uğradığı iddia edildi.

Çetin’in tüfeğin dipçiği ile kafa ve vücudunun çeşitli yerlerinden darbe alarak burun ve alın kemiğinin kırıldığı belirtildi. Çetin, saldırı sonrası kaldırıldığı hastanede 3 gün tedavi gördü ve yüzünde meydana gelen kırılmalar nedeniyle ameliyat oldu.

Çetin, taburcu olduktan sonra saldırıya ilişkin Ankara’da Adalet Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri ile görüştü. Ancak, söz konusu görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Bunun üzerine hava değişimi alarak, memleketi Mardin’e gelen Çetin, olaya ilişkin Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Çetin, verdiği dilekçede, “Olay günü görev yapmakta olduğum askeri birlik içerisinde karşılaştığım Kürt kökenli arkadaşlarım ile Kürtçe konuşmamıza tanık olan” şüphelilerin saldırısına uğradığını belirtti. Çetin, sorumluların, “Öldürmeye teşebbüs, darp, kasten yaralama, hakaret, tehdit, sinkaflı küfür, suç uydurma, dil ve ırk ayrımcılığı yapmak” gibi suçlamalardan cezalandırılmasını istedi.

Öte yandan, Çetin olayı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bildirerek, gerekli yasal tahkikatın yapılmasını istedi. Bunun üzerine Çetin’e cevap veren Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1’inci Ordu Komutanlığı, “İlgili birlik komutanlığınca yapılan inceleme sonucunda yaşanan olaya ilişkin idari tahkikat heyeti görevlendirildiği, olay hakkında ihmali ve kusuru olan personel hakkında gerekli yasak işlemlerin başlatıldığı tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Japonya’da iktidardaki LDP'nin başkanlığına Suga Yoşihide seçildi

SONRAKİ HABER

Sanayi üretimi Temmuz'da yıllık yüzde 4,4 yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...