12 Eylül 2020 10:54
Son Güncellenme Tarihi: 12 Eylül 2020 13:23

12 Eylül darbesi 40. yılında eylem ve etkinliklerle protesto ediliyor

12 Eylül'ün yıl dönümü dolayısıyla illerde eylemler yapılıyor. Darbe düzeninin AKP eliyle sürdüğü belirtilen açıklamalarda demokrasi için mücadele çağrıları yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

12 Eylül darbesi 40. yıl dönümü dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde yapılan eylem ve açıklamalarla protesto ediliyor. Darbe düzeninin bugün AKP eliyle sürdürüldüğü ifade edilen açıklamalarda demokrasi için mücadele çağrıları yapılıyor.

İstanbul’da siyasi parti, demokratik kurum ve kuruluşların 12 Eylül darbesinin yıl dönümü nedeniyle Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda yapmak istediği açıklamaya polis izin vermedi. HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Tülay Hatimolulları’nın da katıldığı eyleme pandemi gerekçesiyle polis müdahale etti. Burada yapılan kısa açıklamada yasak kararı kınandı.

78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can “Emniyet, bize valilik ve kaymakamlığın kararını bildirdiler. Bu konuda genel bir yasak var. ‘Biz bunu engellemek zorundayız’ dediler. Pandemi gerekçesiyle yasaklandığı söyleniyor. Pandemi nedeniyle temel hak ve özgürlüklerimizin kullanılmasının koşulları da ortadan kalkıyor. Biz 20 yıldır açıklamalarımızı burada yaparız. İlk defa böyle bir şey ile karşı karşıya geldik. Temel hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırılması insanların, temel hak ve özgürlükleri olmadan, toplum önünde konuşmadan, yaşamaya alıştırılması gibi bir durum söz konusu. Polisten de öte genel siyasi iktidarın bir problemidir.  Bunu kınıyoruz, protesto ediyoruz. Pandemi koşullarında da siyasi mücadelenin gelişebileceği, siyasi iktidarında hazmetmesi gerektiğini burada duyuruyoruz” diye konuştu.

‘ŞU ANKİ İKTİDARIN, SIKI YÖNETİMDEN FARKI YOKTUR’

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise şunları söyledi:

“Biz bugün 12 Eylül askeri cunta rejiminin protesto etmek için 78’lilerin daveti üzerine buradayız. Bu karşılaştığımız uygulama tam 40 sene önce askeri darbenin yaptıklarıyla bugün bizim yaşadıklarımız tıpa tıp aynıdır. İnsan sağlığını hiçe sayan bir anlayış, bir iktidar koronayı bahane ederek en demokratik hakkımız, bir basın açıklamasını yapma hakkımızın önüne geçmek istiyor. 80 askeri cunta rejimiyle şu anki tek adam rejiminin, 40 sene sonra sahneye koyduğu oyun tıpa tıp aynıdır. Tek adam rejimidir, faşizmdir. 80 askeri cuntayı 40 sene sonra sivil darbeyle bir siyasi partinin, devletin bütün kurumlarını ele geçirmiş bir partinin operasyonu ile bugün zamana yayılmış bir sivil darbeyi hep birlikte yaşamaktayız. 12 Eylül’den, sıkı yönetimden farkı yoktur.”

Açıklamanın ardından grup Galatasaray Meydanı’na yürüdu. Basın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:

“Darbeler ve darbeci siyasetin bütün yanlarıyla halka anlatılması, şeffaf bir halkı aydınlatma hareketinin toplumsallaşması, temel bir önerme sahiptir. Bütün bunlar içinde, demokratik halk güçlerinin, barış ve demokrasi talepleri etrafında birleşmesi gerekiyor. Aşılması gereken sorun budur. Meselenin esası, darbecilerle suç ortaklığını reddetmektedir.” (İstanbul/EVRENSEL)


12 EYLÜL MERSİN’DE LANETLENDİ

Mersin 78'liler Girişimi de Özgür Çocuk Parkında basın açıklaması düzenledi. 12 Eylül'de yaşanılan karanlık sürece ilişkin hazırlanan açıklama metnini okuyan Mersin 78'liler Girişimi Dönem Sözcüsü İbrahim Bilen, “Öncelikle bir 'Toplumsal Sözleşme'ye ihtiyaç vardır. Bu sözleşmenin ilk adımı öncelikle 'Toplumsal Barış' olma durumundadır. Çünkü silahların ve cenazelerin eşliğinde demokrasi olmaz. İçeride ve dışarıda silahların susması gerekiyor. Yargı bağımsızlığına, acil olarak da adaletli bir yargıya ihtiyaç vardır. Kürt sorunu, Alevi sorunu gibi toplumsal barışın olmazsa olmazı sorunların demokratik çözümüne ihtiyaç vardır. Darbeci siyasetle, yüzleşme sağlanmalıdır” dedi.

Darbelerle yüzleşilmediği sürece yeni darbe olanakjları yaratıldığını ifade edenBilen, “12 Eylül Darbesi’yle yüzleşmemenin ürünü 28 Şubat Postmodern Darbesi ve 15 Temmuz Darbe Girişimidir. Akabinde KHK’ler ve OHAL üzerinden inşa edilen tekçi rejimdir. Demokratik halk güçlerinin, barış ve demokrasi talepleri etrafında birleşmesi gerekiyor. Aşılması gereken sorun budur” dedi. (Mersin/EVRENSEL)


SAMSUN: HESAPLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Samsun’da da Devrimci 78’liler Derneği’nin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya emekten yana siyasi partiler, KESK’e bağlı sendikalar, kitle örgütleri katıldı. Açıklamayı okuyan Devrimci 78’liler Samsun Şube Başkanı Cengiz Akça “Şimdiye kadar yönetime gelen tüm hükümetler darbecilerle hesaplaşmak yerine darbenin nimetlerinden faydalanmayı seçtiler. Hatta iyi darbe, kötü darbe sınıflandırması yapıp bazı darbeleri desteklerken bazılarına karşı çıktılar. Bazılarını da fırsata çevirip ‘Allah’ın bir lütfu’ olarak gördüler” dedi.

12 Eylül’ün hâlâ devam ettiğini ifade eden Akça “Bizler, 12 Eylül’le hesaplaşmaya, onun devamı olan AKP faşizmi ile mücadele etmeye devam edeceğiz. Darbe ve diktatörlük hevesiyle toplumsal yaşamımızı açık faşist bir rejimle yönetmek isteyenlere sessiz kalmayacağız. Ülkemizi ortaçağ karanlığına teslim etmeyeceğiz” dedi. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya'da Irkçı partinin yöneticisine saldıranlar da ırkçı çıktı

SONRAKİ HABER

TFF, 1 hakem ve 2 yardımcı hakemin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...