10 Eylül 2020 20:50

ADAM-DER: Darbelerle ayrımsız hesaplaşılmalıdır! 

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER), darbelerle hesaplaşmanın 27 Mayıs darbesiyle sınırlı tutulmaması gerektiğini belirterek bütün darbelerle hesaplaşılması gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Kurtuluş Arı/DHA

Paylaş

ADAM-DER Genel. Başkanı Çetin Ali Nergis darbelerle hesaplaşmanın 27 Mayıs darbesiyle sınırlı tutulmaması gerektiğini belirterek bütün darbelerle hesaplaşılması gerektiğini belirtti.

27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını idam cezasına çarptıran özel mahkeme Yüksek Adalet Divanı kararlarını hükümsüz hale getiren ve bu kararlardan doğan zararların tazmin edilmesini öngören 7248 sayılı yasanın 1 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Nergis; “Sözü geçen yasa, darbelerle hesaplaşma anlamında hiç kuşkusuz olumlu bir adımdır. Ancak, Türkiye’nin darbe virüsünden arınmış bir hukuk devleti olması isteniyorsa, darbelerle hesaplaşma 27 Mayıs darbesiyle sınırlı tutulmamalıdır” dedi.

12 MART VE 12 EYLÜL MAHKEMELERİNİN KARARLARI DA YOK SAYILMALI

27 Mayıs darbesi sonrasında kurulan Yüksek Adalet Divanı gibi 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri sonrasında kurulan sıkıyönetim mahkemelerinin de, hâkim güvencesinden ve doğal yargıç ilkesinden yoksun, bağımsız yargı organı niteliği taşımayan mahkemeler olduğuna dikkat çeken Nergis şunları söyledi; “Darbelerle yüzleşme ve hesaplaşma adına, 27 Mayıs darbesi sonrasında kurulmuş mahkemenin kararları hükümsüz hale getirilirken, 12 Mart ve 12 Eylül sıkıyönetim mahkemelerinin görmezlikten gelinmesi kabul edilemez.
27 Mayıs darbesi gibi 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri de çok derin hasara ve mağduriyetlere yol açtı. Darbeler ve mağdurlar arasında ayrımcılık da darbe virüsü kadar tehlikeli ve zararlıdır. Darbeler ile eşit ve adil bir biçimde yüzleşebilirsek geleceğe umutla bakabiliriz. Türkiye'nin demokratik hukuk devleti olma yolunda ilerlemesi isteniyorsa, 27 Mayıs darbesi yargılamalarını hükümsüz hale getiren TBMM, 12 Mart ve 12 Eylül darbe mahkemelerini görmezlikten gelmemelidir. Darbelerle ayrımsız hesaplaşmak, milli iradenin tecelligâhı TBMM’ye düşen tarihsel bir görevdir! TBMM, 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri sonrasında kurulan sıkıyönetim mahkemelerinin kararlarını hükümsüz hale getirecek bir yasa önerisini ivedilikle gündemine almalı; darbe dönemlerinde darbecilerin keyfi idari kararlarıyla görevlerine son verilen kamu görevlilerinin mağduriyetini gidermelidir.”

Darbelerle ayrımsız hesaplaşılarak 12 Mart ve 12 Eylül sıkıyönetim mahkemelerinin kararlarını etkisiz hale getirecek yasal düzenlemeler yapılıncaya, demokrasi tüm kurum ve kurallarıyla tesis edilinceye kadar mücadelelerini kesintisiz sürdürmeye kararlı olduklarını vurgulayan Nergis; “Bu vesileyle bir kez daha emekten, demokrasiden, özgürlükten, insan haklarından yana olan kişi ve örgütlenmeleri birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Merkel, Midilli'deki mülteci kampında çıkan yangınlar üzerinden AB'yi eleştirdi

SONRAKİ HABER

Kolombiya'da polis cinayeti protestolarında en az 7 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...