08 Eylül 2020 08:09

‘Hatay’daki orman yangını maden sahası ihaleleriyle mi ilgili?’

Hatay'da 4 gündür süren orman yangınlarını Meclis gündemine taşıyan HDP'li Tülay Hatimoğulları, “Yangın, 7 Eylül’de yapılan maden sahaları ihaleleri ile ilgili midir?” diye sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5 Eylül'de başlayan ve Antakya’nın İçmeler, Kisecik ve Karlısu mahallelerinin kırsal kesimlerine sıçrayan orman yangını 6 farklı noktada sürüyor. Gittikçe yayılan yangın nedeniyle Kisecik mahallesinde yurttaşlar tahliye edildi. Yangına havadan ve karadan çok sayıda ekip müdahale ediyor.

Yangını Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 7 Eylül’de yapılması planlanan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ihalesinin hemen öncesinde gerçekleşmesinin; yangının yurttaşlarda kasıtlı çıkartılmış olabileceğine dair şüpheler uyandırdığını belirtti.

Hatimoğulları, “Bu konuda açıklama bekleyen yurttaşlarımıza bilgi verilmeli, ormanlık alanın vasfı dışında hiçbir müdahaleye açık olmayacağı yönündeki talepleri karşılanmalıdır” dedi.

Hatimoğulları, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları sordu:

  • Yangın neden halen kontrol altına alınamamıştır? Yangının halen kontrol altına alınamamış olması olağan mıdır?
  • Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiş midir? Yangında kundaklama şüphesi var mıdır? Yangının çıkış nedeni titizlikle araştırılacak mıdır?
  • Bölgede yaşanan yangınlarda net olarak ne kadar büyüklükte alan zarar görmüştür? Kaç tane ve hangi cins ağaç-bitki yanmıştır? Zarar gören tüm canlılar için tespit çalışması yapılacak mıdır?
  • Yangın sonrasında bölgedeki ekosistemi yeniden canlandırabilmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
  • Yangın alanları ve çevresinde hangi maden ruhsatları vardır?
  • Dört gündür süren yangın, 7 Eylül’de yapılan MAPEG ihaleleri ile ilgili midir? Bölgede, altın arama ruhsat alanlarından Batıayaz ve Kisecik sahasında yangının çıkması tesadüf müdür?
  • Bölgede yapılmak/rant sağlanmak istenen projeler mi vardır? Maden arama ruhsatı verilerek rant mı sağlanmak istenmektedir?
  • Karlısu Mahallesinde 300’e yakın hanenin boşaltıldığı iddiası doğru mudur? Yangın bölgesinde yaşayan yurttaşlar için alınan önlemler nelerdir?
  • Türkiye’de yangınlara karşı önceden oluşturulmuş eylem planları var mıdır? Varsa nelerdir?
  • Anayasa’nın 169. Maddesinde “yanan orman alanı yeniden orman haline getirilir” hükmü yer almaktadır. Bu yükümlülük tarafınızca denetlenmekte midir? Yanan ormanlık alanların kesinlikle imara açılmaması için özel önlemler almayı planlıyor musunuz?
  • Son 5 yılda yıllar ve iller belirtilmek üzere kaç orman yangını olmuştur? Bu alanların şu anki durumları nelerdir?

İHALE NELERİ KAPSIYOR?

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlattı. Türkiye'nin farklı yerlerinde olan 766 alan maden sahasının 9 tanesi Hatay'da yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

{{413481}} 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’in Diyarbakır sorumlusu üçüncü kez gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Oktay Candemir, adli konrol uygulamasıyla serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...