24 Ağustos 2020 21:21

Grip ve zatürre aşısı için talep çok ama aşı yok

Koronavirüs salgınıyla beraber grip ve zatürre aşısı talebi yoğunlaştı. CHP Milletvekili Bulut ve İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Sarıalioğlu, talebin karşılanmasının zor olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Koronavirüs salgını ile birlikte yurttaş sonbaharı beklemeden zatürre ve grip aşısı olmak için sıraya girdi. Eczaneler aşı talebine yetişemiyor. CHP Adana Milletvekili ve Eczacı Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanlığının plansızlığını eleştirerek aşı adedinin acilen artırılmasını istedi.

Evrensel'e konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, aşıya yoğun bir talep olduğunu ve tedarikte sorun yaşandığını belirterek, "Olabilecek maksimum düzeyde aşı üretme bilgisi var ama bu ihtiyacı karşılayacak gibi durmuyor. Talebin karşılanması şu anda çok mümkün görünmüyor" dedi.

CHP Adana Milletvekili ve Eczacı Burhanettin Bulut, eczanelerin yurttaşın zatürre ve grip aşısı talebine yetişemediklerini söyledi. Koronavirüs nedeniyle enfekte olan kişi sayısının her geçen gün arttığını kaydeden Bulut, sonbaharın gelmesiyle birlikte grip ve zatürre hastalıklarında da artış yaşanacağına dikkat çekti. Bu hastalıklardan korunmanın yolunun aşıdan geçtiğini anlatan Bulut, hem tanı karışıklığının yaşanmaması hem de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından aşının önemini vurguladı. Bulut, Kovid-19 nedeniyle yurttaşların aşıya yoğun talep gösterdiğini, yoğunluk ve tedarikteki sorun nedeniyle özellikle kronik hastalığı olanların bu aşıları yaptırmakta güçlük çekeceğini bildirdi. Zatürre ve grip aşısının toplam fiyatının 400 TL’nin üzerinde olduğunu kaydeden Bulut, “Kovid-19 ile grip benzer semptomlar gösteriyor. Vatandaşlar aşının pahalı olup olmadığına aldırmadan eczanelerde sıraya girdi. Bir an önce sonbahar gelmeden aşı olmak istiyorlar. Hastaneler koronavirüs nedeniyle zaten doluluk oranına ulaştı. Aşının tedarik edilmesi, Kovid-19 ile tanı karışıklığı yaşanmaması ve hastanelerin doluluk oranının azaltılması açısından da çok önemli” dedi.

"ADEDİ HEMEN ARTIRIN"

Sağlık Bakanlığının plansızlığını eleştiren Burhanettin Bulut, “Pandemi sürecinde sonbaharda aşıya talebin yoğun olacağı bu kadar açıkken, Bilim Kurulu mutlaka grip ve zatürre aşısı olmayı önerirken, şimdiden bu krizin yaşanması kabul edilemez. Sipariş edilen aşı adedi zaman kaybedilmeden artırılmalıdır” diye konuştu.

"TALEBİN KARŞILANMASI MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR"

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu ise şunları söyledi: “Özellikle son bir aydır hem zatürre aşısı hem grip aşısıyla ilgili ciddi bir talep var eczanelerimizden. Ama grip aşısı Ekim, Kasım aylarında çıkacak, daha gelmedi. Bizler şu anda ‘aşı istiyorum’ diyenlerin isimlerini yazıp listeler oluşturuyoruz. Zaten zatürre aşısı ile de şöyle bir durum var, bakanlığın elinde aşı var ama bakanlık öncelikle çocuklara, kronik hastalığı olanlara yapıyor. Ama korunma amaçlı ‘ben zatürre aşısı olmak istiyorum’ diyen vatandaş bize müracaat ediyor. Firmalardan yaptığımız görüşmelerde de talebin çok yüksek olduğunu ve bunu karşılayamadıklarını söylüyorlar bize. Aşı planlaması çok hızlı yapılan bir planlama değil. Geçen senenin verileri üzerinden bir planlama yapılmış, dolayısıyla bu yıl oluşan olağanüstü talebe yetişme şansı pek varmış gibi görünmüyor. Ama bununla ilgili üretici firmalarla yaptığımız görüşmelerde tüm dünyada talep patlaması olduğu söyleniyor. Olabilecek maksimum düzeyde aşı üretme bilgisi var ama bu ihtiyacı karşılayacak gibi durmuyor. Talebin karşılanması şu anda çok mümkün görünmüyor. O yüzden aşıya ulaşamayan vatandaşlarımızın özellikle kronik hastalarımızın maksimum kendilerini koruma tedbirleri alması gerekiyor" (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeditepe Üniversitesinde eğitim ücretlerine yapılan fahiş zamma öğrenciler tepkili

SONRAKİ HABER

Batmanlılar: Petrolün hayrını görmedik ki doğal gazın görelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...