14 Ağustos 2020 12:03

Hozat'taki cinsel saldırı ve faillerin serbest bırakılması protesto edildi

Hozat'ta bir kadına cinsel saldırıda bulunan Fırat Y. isimli erkek ve suça ortak olan 3 kişinin serbest bırakılması, Dersim Kadın Platformu tarafından protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim'in Hozat ilçesinde bir kadına cinsel saldırıda bulunan Fırat Y. isimli erkek ve suça ortak olan 3 kişinin serbest bırakılması, Dersim Kadın Platformu tarafından protesto edildi. Yapılan açıklamada "Kadınlara ve çocuklara yönelik suçların aklanması, meşrulaştırılması ve saklanmasına izin vermeyeceğiz." denildi.

Dersim Kadın Platformunun açıklamasına göre Hozat'ta 26 Temmuz'da Fırat Y. isimli bir erkek, genç bir kadına cinsel saldırıda bulundu. Kadının suç duyurusu üzerine gözaltına alınan fail ve suça ortak olan 3 kişi, adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Cinsel saldırıya ve faillerin serbest bırakılmasına tepki gösteren Dersim Kadın Platformu, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada ayrıca yakın zamanda Hozat'ta bir çocuğun da cinsel istismara maruz bırakıldığı ve failin korunduğu hatırlatılarak yaşananlar protesto edildi.

Öte yandan ilçe merkezinde yapılmak istenen yürüyüşe de polis tarafından engellendi.

“Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Hozat susma, tecavüzü aklama”sloganları atılan eylemde platform adına açıklamayı Gönül Sonbahar okudu.

“KAZANILMIŞ HAKLARIMIZA SALDIRILMAKTA”

İktidarın, kadınların mücadelesinin bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye çalıştığını ve kadınların kazanılmış haklarına saldırdığınnı söyleyen Sonbahar, “Bilinsin ki yasaların caydırıcılığı ve koruyuculuğu olmadıkça, var olan yasalar gereğince uygulanmadıkça ve kadın mücadelesinin önü saldırılarla engellenmeye çalışıldıkça, hayatlarımız ve haklarımız her geçen gün daha fazla tehlikede" dedi.

“GÖZ YUMMAK SUÇA ORTAK OLMAKTIR”

Şiddet ve cinsel saldırı faillerini saklamanın ve göz yummanın suça ortak olmak olduğu vurgulayan Sonbahar, Hozat'ta yaşanan cinsel saldırıyı hatırlatarak "Mağdurun suç duyurusunda bulunmasına karşı hukuk mağduru korumadı ve  fail ve işbirlikçileri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şiddet ve cinsel saldırılar ülkenin ve dünyanın her yerinde olduğu gibi Dersim’de ve Hozat’ta da mevcut. Bilinsin ki kendi içerisindeki suçlarla yüzleşemeyen, teşhir edemeyen, tavır sergileyemeyen her toplum, demokratik değerleri taşımaktan uzaklaşır, bu suçlara ortak olur” dedi.

“MÜCADELE VE DAYANIŞMAYI YÜKSELTECEĞİZ”

Yakın zamanda Hozat’ta açığa çıkan çocuk istismarı vakalarına karşı güçlü bir ses çıkarılmadığını söyleyen Sonbahar, “Yakın zamanda Hozat’ın bir köyüne bağlı yaylada çobanlık yapan bir erkeğin, bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu ve bu istismar vakasını bildiren ve suç duyurusunda bulunan kişinin toplum tarafından baskı altına alındığını, suç duyurusundan vazgeçmesinin istendiğini, tehdit edildiğini, yaşanan istismarın meşrulaştırılmaya çalışıldığını ve istismarcının ekonomik çıkarlardan dolayı korunduğu bildirimini aldık. Dersim’de yaşanan her cinsel saldırı, şiddet ve istismar davasının takipçisiyiz. Kadınlara ve çocuklara yönelik suçların aklanması, meşrulaştırılması ve saklanmasına izin vermeyeceğiz. Birlikteliğimizden ve örgütlülüğümüzden aldığımız güçle kadın mücadelesi ve dayanışmasını yükselteceğiz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Hozat'ta birlikler oluşturulup kadın platformuna dahil olunması çağrısında bulunuldu. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Memur Sen'in "Aile Kongresi"nde "aile" ve "fıtrat" toplumun geleceği oldu

SONRAKİ HABER

Duygu Delen’in arkadaşları: "Duygu şiddet görüyordu, olay intihar olamaz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...