14 Ağustos 2020 06:42

Epic Games, Fortnite'ı uygulama marketlerinden kaldıran Apple ve Google'a dava açtı

Fortnite isimli oyun, Google ve Apple'ın yüzde 30 kesinti yaptığı ödeme sistemine alternatif model içeren son güncellemenin ardından marketlerden kaldırıldı. Epic Games, iki şirkete de dava açtı.

Fortnite oyunu tanıtım afişi | Görsel: Epic Games

Paylaş

Epic Games, dünya çapında milyonlarca oyuncusu olan Fortnite'ın App Store'un ardından Google Play Store'dan da kaldırılması nedeniyle Apple ve Google'a karşı dava açtı.

FORTNITE NEDEN MARKETLERDEN KALDIRILDI?

Fortnite'ın geliştiricisi tarafından yayımlanan son güncelleme ile gelen özelliklerden biri, Epic Games'in kendi ödeme sisteminin oyuna entegre edilmesiydi. Oyuncular, bu ödeme sistemi sayesinde daha düşük fiyatlar karşılığında V-Papel (oyun parası) satın alabiliyorlardı. Bu özellik, Fortnite'ın Google Play Store ve App Store'dan kaldırılmasına neden oldu.

Google Play Store ve App Store kurallarına göre geliştiriciler, mobil uygulamalarında Google ve Apple'ın uygulama içi faturalandırma sistemini kullanmak zorundalar. Bu da gelirin yüzde 30'una Google ve Apple tarafından el konulması anlamına geliyor. 

Kullanıcılar, güncellemeden sonra oyuna girdiklerinde, Google ya da Apple'ın ödeme yöntemlerini kullanmazlarsa yüzde 20 tasarruf sağlıyorlardı. Bu durum ayrıca, Epic Games'e de yapılan uygulama içi alışverişlerde yüzde 10 fazladan gelir demekti. İşte son gelişmeler, Fortnite'ın mobil platformlardan kaldırılmasına yol açtı.

OYUN, FORTNITE SİTESİNDEN İNDİRİLEBİLİYOR

 Uygulama marketlerinden kaldırılan oyun, Fortnite'ın web sitesinden indirilebiliyor.

EPIC GAMES, GOOGLE VE APPLE'A DAVA AÇTI

Apple, Epic Games'in App Store kurallarını ihlal ettiğini ifade ederek uygulamanın bu yüzden kaldırıldığını açıklarken Epic Games ise şirketin rekabeti engellemek ve yeniliği bastırmak için bu tür adımlar attığını ve "canavar" olduğunu söyleyerek Apple'a dava açtı.

Google ise, Play Store'da yer alan Fortnite'ın politika ihlali nedeniyle mağazadan kaldırıldığını ancak Epic Games ile görüşmeye hazır olduklarını, Fortnite'ı yeniden mağazaya eklemek istediklerini açıkladı. Ancak Epic Games, Apple'a açtığı davanın birebir aynısını Google'a da açtığını duyurdu. Epic Games'e göre Google, kendini tekelleştirirken rakiplerine ve kullanıcılarına kötülük yapıyor.

EPIC GAMES'TEN 1984 GÖNDERMELİ VİDEO

Epic Games, yaptığı açıklamaların yanı sıra Apple'la ilgili bir video yayınladı. Şirketin resmi YouTube kanalında paylaşılan videoda, 1984 yılında bizzat Steve Jobs’ın içinde olduğu Apple’ın IBM’in tekeline karşı yayınladığı reklama atıfta bulunuluyor. Bu, aynı zamanda George Orwell’in 1984 filmi ile ilgili bir sahne. Yani Apple’ın bir zamanlar IBM tekeline karşı fırlattığı mızrağı, Fortnite 36 yıl sonra Apple’a karşı fırlatıyor.

FORNITE'IN YENİ ÖDEME SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Fortnite sitesinde yer alan bilgiye göre, V-Papel sayesinde %20’ye varan indirimlerle satın alma işlemi yapılabiliyor. İndirimden yararlanabilmek için uygulama içinden Epic Doğrudan Ödeme'nin seçilmesi gerekiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trafikte kadına saldıran ve tepkiler üzerine tekrar gözaltına alınan erkek tutuklandı

SONRAKİ HABER

AB Dışişleri Bakanları Doğu Akdeniz gerilimi gündemiyle toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa