12 Ağustos 2020 05:58
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2020 08:31

Belarus'ta ülkeden kaçan muhalif adaydan "protestolara son verme" çağrısı

Belarus'ta cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına itiraz eden ve Litvanya’ya sığınan muhalif aday Svetlana Tihanovsaya, eylemlere son verme çağrısı yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Belarus’ta devlet başkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protestolar sonrası ülkeyi terk ederek Litvanya’ya sığınan muhalif aday Svetlana Tihanovsaya, destekçilerine gösterilere son verme çağrısında bulundu.

Belarus’ta 9 Ağustos Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerini mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun büyük farkla kazandığının açıklanmasının ardından karara itiraz ederek Litvanya'ya sığınan muhalif devlet başkanı adayı Tihanovskaya, görüntülü mesajlarla muhaliflere seslenerek protestoları sonlandırmalarını istedi.

"ÜLKEYİ TERKETMEKLE ZOR BİR KARAR ALDIM"

Tihanovskaya, paylaştığı videoda, "Ülkeyi terketmekle çok zor bir karar aldım. Bu karar sadece bana ait. Birçok kişinin beni anlayacağını, birçoğunun yargılayacağını, birçoğunun da benden nefret edeceğini biliyorum. Tanrı kimseyi benimki gibi bir seçim yapmak durumunda bırakmasın. Lütfen kendinize iyi bakın. Tek bir yaşam bile, bugün olanlara değmez. Çocuklar, hayatımızdaki en önemli varlıklar" ifadelerini kullandı. Tihanovskaya, daha sonra paylaştığı ikinci videoda ise destekçilerine, hayatlarını tehlikeye atmamaları için gösterilere son vermeleri, yasalara saygı göstermeleri ve güvenlik güçlerine karşı koymamaları çağrısında bulundu.

"VIDEOYU ZORLA ÇEKTİ" İDDİASI

Muhalefetin seçim merkezinden yapılan açıklamada ise, Tihanovskaya’nın Belarus’tan ayrılmadan önce birkaç saat boyunca kolluk güçlerinin temsilcileriyle Seçim Komisyonu’nda bir araya geldiği ve görüntülerin burada baskı altında çekildiği öne sürüldü. Öte yandan Belarus Merkez Seçim Komitesi, seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre, Lukaşenko’nun yüzde 80,08 oyla galip geldiğini, en yakın rakibi Svetlana Tihanovsaya’nın yüzde 10,09 oy aldığını açıkladı. Seçimlere hile karıştığını iddia eden muhalifler, sonuçlara itiraz etti. 1994’ten bu yana iktidar olan ve otoriter bir rejim kurmakla suçlanan Lukaşenko, kendisine muhalif göstericileri "dışarıdan kontrol edilen koyunlar" olarak niteliyor.

EYLEMLER SÜRDÜ

Belarus’ta Aleksandr Lukaşenko’nun kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimini protesto gösterileri sürdü. Birçok kişi eylemlerin üçüncü gününde yine sokaklara çıktı. Anadolu Ajansının aktardığına göre Başkent Minsk başta olmak üzere ülkenin farklı şehirlerinde gece saatlerinde eylem yapan vatandaşlar, sosyal medyadan da eylemlere çağrı yaptı.

Dün gece barikatların kurulduğu Puşkin Meydanı’nda yeniden toplanmaya çalışıldı. Ayrıca Puşkin Meydanı’na dün gösterilerde hayatını kaybeden kişi için karanfil bırakıldı.

Öte yandan Belarus’un yurt dışındaki bazı büyükelçilikleri önünde de eylem yapıldı. Belarus’un Moskova Büyükelçiliği önünde toplanan grup, sık sık Lukaşenko karşıtı sloganlar attı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Van'daki avukatlar: Timtik ve Ünsal'ın talepleri bir an önce karşılansın

SONRAKİ HABER

33 Baro başkanından çağrı: Ebru ve Aytaç'ı yaşatmak sorumluluktur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa