10 Ağustos 2020 05:10
Son Güncellenme Tarihi: 10 Ağustos 2020 11:42

Belarus’ta seçimler: Lukaşenko’nun kazandığı açıklandı, ülkede eylemler başladı

Belarus'ta resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasını protesto edenler Minsk'te eylem düzenledi. Polis eyleme katılanlara saldırdı.

Fotoğraf: EPA / Tatyana Zenkovıch / AA

Paylaş

Belarus’ta hafta sonu düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 80,23 oyla seçimin galibi oldu. Muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını söyleyerek itiraz edeceklerini açıkladı. Seçim sonuçlarına inanmayan halk ise sokağa döküldü, güvenlik güçlerinin vatandaşlarına sert saldırılarda bulunması sonucu çok sayıda kişi yaralandı. Eylemlerde 3 bin kişinin gözaltına alındığı açıklandı.  

MEVCUT CUMHURBAŞKANININ OYLARIN YÜZDE 80,23'ÜNÜ ALDIĞI AÇIKLANDI 

Belarus Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Lidiya Yermoşina, düzenlediği basın toplantısında seçimlere katılımın yüzde 84,23 oranında olduğunu belirtti. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı Lukaşenko'nun geçerli oyların yüzde 80,23'ünü aldığını kaydeden Yermoşina, muhalif Svetlana Tikhanovskaya'nın yüzde 9,9, eski milletvekili Anna Kanopatskaya'nın yüzde 1,68, Belarus Sosyal Demokrat Gramada Partisi Başkanı Sergey Çereçen'ın ise yüzde 1,13, Govori Pravdu (Doğruyu Söyle) Hareketi Eş Başkanı Andrey Dmitriyev'ın yüzde 1,04 oranında oy aldığını aktardı.

Seçmenlerin yüzde 6,02'sinin hiçbir adaya oy vermediğini ifade eden Yermoşina, “Kesin sonuçların önemli ölçüde değişeceğini düşünmüyorum” dedi.

MUHALEFET SEÇİMDE HİLE OLDUĞU SÖYLEDİ

Muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, sonuçlara güvenmediğini açıkladı. Mayıs'ta hükümet karşıtı bir gösteriye katıldığı için hapse atılan eşinin yerine seçimlere giren Tikhanovskaya, "Ben gözümle gördüğüme inanırım. Çoğunluğun bizimle olduğunu gördüm" dedi.

Kesin sonuçların 14 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor.

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ, EYLEMLERDE 3 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Başkent Minsk olmak üzere Mogilyov, Vitebsk, Brest, Grodno, Novopolatsk kentlerinde düzenlenen protestolar polis tarafından engellendi.

Devlet kurum ve kuruluşlarının yanı sıra  şehir giriş ve çıkışları dahil pek çok bölgede güvenlik önlemi alan polis, eylemlere müdahale etti, yaralananlar oldu.

Rusya ve Belarus medyası, güvenlik güçlerinin bazı protestocuların üzerine ses bombası attığını ve yaralananlar olduğunu duyurdu. Polisin olaylarda tazyikli su, plastik mermi ve biber gazı da kullandığı belirtildi.

Belarus İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülke genelindeki izinsiz toplu gösterilerde yaklaşık 3 bin kişi gözaltına alındı” denildi. Minsk’te yaklaşık bin, diğer kentlerde 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 50’den fazla göstericinin ve 39 polisin yaralandığı açıklandı.

Muhalifler, Minsk'te polisin müdahale ettiği eylemlerde 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 

Belarus İçişleri Bakanlığı ise gösterilerde 1 kişinin öldüğü iddiasını yalanladı.

DEVLET BAŞKANI SALDIRILARI "YUMUŞAK" BULDU

Olayların ardından Devlet Başkanı Lukaşenko'dan ilk açıklama geldi. Belta ajansının haberine göre, protestoculara karşı baskı uygulanmadığını belirten Lukaşenko, "Eğer yasaları ihlal ederseniz, cevap veririz. Zaten yumuşak karşılık verdik. Dürüst olacağım, güvenlik güçlerini hep tuttuk" dedi.

Öte yandan, Belarus Soruşturma Komitesi İvan Noskeviç de ülkede gece boyunca süren eylemlerde polislerin yaralandığını ve olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

MUHALEFET: SEÇİM SONUCUNA İTİRAZ EDECEĞİZ

Seçimleri kedisinin kazandığını ileri süren Tihanovsaya, Lukaşenko’dan ‘iktidarı barışçıl biçimde devretmesini’ talep etti. Tihanovskaya’nın seçim merkezinden yapılan açıklamada sonuçlara itiraz etmeye hazırlandıkları belirtildi.

SON 10 YILDAKİ EN BÜYÜK EYLEM

İngilizce öğretmeni ve çevirmen Svetlana Tikhanovskaya, eşi Sergey Tikhanovski'nin tutuklanmasından ve seçimlere girmesinin engellenmesinin ardından siyasete atıldı.

Tikhanovskaya AFP'ye yaptığı açıklamada, "İnsanlar uyanıyor ve özsaygılarını yeniden kazanıyor" dedi. Tikhanovskaya, seçimlerde hile yapılmasını beklediğini de sözlerine eklemişti.

Lukaşenko ise Tikhanovskaya'yı "küçük zavallı kız" olarak nitelendirmiş ve "ülke dışındaki patronların kuklası" olmakla suçlamıştı.

Tikhanovskaya, temmuz ayında diğer iki kadın aday Maria Kolesnikova ve Veronika Çepkalo'nun da desteğini aldı.

Ülkede üç kadın aday kendilerine "zavallı şeyler" diyen Lukaşenko'ya karşı ittifak yapma kararı almıştı.

Belarus'ta, geçen ay Lukaşenko'nun rakiplerinin adaylığının reddedilmesi ve muhalefet üzerindeki baskının artması üzerine on binlerce muhalif sokağa dökülmüştü. Protesto gösterisinin son 10 yıldaki en büyük eylem olduğu belirtiliyor.

Minsk merkezli insan hakları merkezi Viasna, mayıs ayındaki seçim kampanyasının başlamasından beri 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

 (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de zırhlı araç devrildi: 2 polis hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Görünen köy kılavuz istemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...