11 Ağustos 2020 10:28

1 Mayıs bildirisi dağıtan Emek Gençliği üyesine soruşturma

Dersim’de 2019 1 Mayıs'ı için "İş Eğitim ve Özgürlük için 1 Mayıs’ta Alanlara" başlıklı bildirileri dağıtan Emek Gençliği üyesi Yusuf Akın ifadeye çağrıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Dersim’de 2019 yılında Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs için "İş Eğitim ve Özgürlük için 1 Mayıs’ta Alanlara" başlıklı bildirileri dağıtan Emek Gençliği üyesi Yusuf Akın ifadeye çağrıldı. Soruşturma, Munzur Üniversitesi’nde dağıtılan 1 Mayıs bildirilerinde parmak izi incelemesi sonrası başlatıldı. Akın’a ifade işlemi sırasında Emek Gençliği imzalı bildiriler için "Terör örgütü propagandası' içerikli olduğu değerlendirilen" ifadeleri kullanıldı. 

"TERÖRİZE ETME AMAÇLI"

Duruma ilişkin Evrensel'e konuşan Emek Gençliği üyesi Yusuf Akın, “İfadeye çağıracaklarını söylediklerinde 1 gün gözaltında kalmama da etki eden ve kısa bir süre önce gerçekleşmiş bir eylemden kaynaklandığını düşünmüştüm ancak soruları görünce şaşırdım” ifadelerini kullandı. Akın, kendisine yöneltilen sorulardan da hareketle Emek Gençliği faaliyetlerinin "terör örgütü propagandası" şeklinde değerlendirilmesinin Emek Gençliği’ni terörize etme amaçlı olduğunu vurguladı. Akın şöyle devam etti: “Terör örgütü propagandası dediklerinde kendilerine ‘Hangi terör örgütü’? Emek Gençliği mi terör örgütü?​’ dedim ancak elbette ki cevap alamadım. Son olarak şunu söylemek istiyorum; ne yaparlarsa yapsınlar iş, eğitim ve özgürlük mücadelesini büyütme çabasından vazgeçmeyeceğiz.” 

BİLDİRİLERDE PARMAK İZİ İNCELEMESİ 

Akın’ın Avukatı Çağla Yolaşan da Evrensel'e konuştu. "Yasadışı örgüt propagandası" suçu kapsamında başlanılan bir soruşturma kapsamında yasalar çerçevesinde siyaset yapan bir partinin kriminalleştirilmeye çalışıldığını ifade eden Yolaşan “Bu soruşturma; toplumun bir kısmında rahatsızlık uyandırsa dahi fikirlere tahammül edilmesi gerektiğini söyleyen ifade özgürlüğü kavramını hiç yokmuş gibi değerlendirerek başlatılmış” dedi.

İfadeye çağırma işlemindeki diğer bir sorunlu yanın da, toplumun genelinde kabul gören ve toplumun da çoğunluğunu oluşturan işçi sınıfının, Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’a ilişkin hazırlanmış bir bildiride parmak izi incelemesi yapılarak bir ‘şüpheli’ yaratılması durumu olduğunu belirten Yolaşan, “Tüm dünya ülkelerini kapsayan ifade özgürlüğü endekslerinde Türkiye’nin son sıralarda olduğunu da göz önüne alırsak, bu gibi soruşturmalar açılmaya devam edilirse çok yakında listenin dibini görmek işten bile değil” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Ankara'daki sağlıkçılar uyardı: Böyle giderse sağlık kuruluşları hizmet veremeyecek

SONRAKİ HABER

Diş hekimleri: Evlere götürdüğümüz ilaç neye göre yazılıyor bilmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...