12 Ağustos 2020 00:15
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2020 11:32

İş Güvenliği Uzmanı: Okulların bu haliyle kullanılması büyük risk oluşturuyor

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Bedri Tekin yazdı: Mevcut yapıların hiçbiri salgın koşulları düşünülerek yapılmamıştır, bu halleriyle kullanılması büyük risk oluşturmaktadır.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bedri TEKİN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

17 Ağustos 2020 tarihinde özel okullarda, 31 Ağustos 2020 tarihinde de resmi okullarda telafi eğitimine başlanacak. Dolayısıyla okullar açılacak, yüz yüze eğitime başlanacak. Bu mümkün mü ya da hangi koşullarda mümkün olabilir?

Bu yazıyı rakamlara boğmak istemem, ancak bazı rakamlara bakmadan yazı anlamsız kalabilir. Milli Eğitim Bakanlığı (örgün eğitim 2018-2019) istatistiğine göre, Türkiye'de resmi ve özel 11 bin 649 okul öncesi, 24 bin 963 ilkokul, 19 bin 284 ortaokul ve 12 bin 515 lise olmak üzere toplam 68 bin 411 okul var. Bu okullarda 1 milyon 97 bin 292 öğretmen ve toplam 17 milyon 505 bin 379 öğrenci ve 570 bin de derslik bulunmaktadır. Yani, okullar açıldığında öğrenci ve öğretmen en az 18 milyon 602 bin 671 kişi bir arada olacak. Bu da her derslikte ortalama 33 kişinin bir arada bulunması demek.

Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipler Birliği (TTB) gibi birçok kurum ve kuruluş Covid-19 ve korunma yolları hakkında bilgiyi sürekli paylaşıyor. Makina Mühendisleri Odası (MMO) İklimlendirme Teknik Kurulu “Okullar ve Kreşlerde Pandemi Tedbirleri” çalışmasını kamuoyu ile paylaştı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) “Eğitim Kurumları İçin Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme Ve Kontrol Kılavuzu” hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme İş Birliği Protokolü” imzalandı.

İLKOKULDA KURALLARA UYUM BEKLENTİSİ NE KADAR GERÇEKÇİ?

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan kılavuzda önlemler;

a. Kuruluş içinde hijyen ve sanitasyon kaynaklı salgın hastalık için alınmış genel tedbirlere uygun hareket edilmesi,

b.  Fiziki mesafenin korunması,

c. Uygun kişisel koruyucu donanımın kullanılması (maske takılması vb.)

d. Uygun temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin sağlanması,

e. Solunum hijyeni ve öksürük/hapşırık adabına uyulması üzerine kurgulanmıştır. Bu kurallara uyması beklenenlerin 1 milyon 500 bini ana sınıfı öğrencisidir. En az 5 milyon 500 bini de ilkokul öğrencisi yani en büyüğü 10 yaşında olan bir kesimdir. Bu beklentinin ne kadar gerçekçi olduğu, bunun hangi eğitim, kontrol mekanizması ile sağlanabileceği sorgulanmalı.

Kılavuzdaki; “Öz Değerlendirme Soru Listesi” başlıklı bölümde yer alan sorulardan birisi de; “Salgın hastalık dönemlerine (Covid-19 vb.) özgü, sağlık otoritelerince belirlenen bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde kapasite kullanımı sağlanmış mı?​” sorusudur. İlgili yönetmeliklerde sınıf kontenjanlarına ilişkin belirlenen sayılar böylesine bir bulaş riski söz konusu değilken belirlenmiştir. Sanırım hiç kimse “Fiziksel mesafe” kuralının okullarda uygulanmasını beklememekte, istememektedir. Şu andaki derslik sayısının bunu sağlamaya yetmeyeceği açıktır.

YARDIMCI PERSONEL OLMADAN TEMİZLİK MÜMKÜN DEĞİL

Okulun günlük olarak daha uzun süre açık tutulması (Dersliklerin sabah ve öğleden sonra farklı sınıflarca kullanılması), seyreltilmiş sınıflar, çalışma gününün artırılması, örneğin cumartesi, hatta pazar günleri de eğitim öğretim yapılması, kapasitesinin çok altında doluluk oranında olan imam hatip ortaokulu ve liselerinin kullanılması kapasiteyi katlayacaktır. Elbette ki bu durumda öğretmen ihtiyacı doğacaktır, yüz binlerce atamayı bekleyen öğretmen olduğuna göre devlet okulları için sıkıntı yaşanmayacaktır. Özel okullar da buna göre konumlanmalıdır. Okullarda yardımcı personel hemen hemen yoktur. Okul aile birliklerince sağlanmaktadır. Bu ihtiyaç yeni personel alımı ile velilere yük olmadan karşılanmalıdır. Her dersliğin, sıraların, oturulan yerlerin, tuvaletlerin, kapı kollarının, koridorların, korkulukların her gün defalarca temizlenmesi gerektiği ve 70 bin civarında okul olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yardımcı personel ihtiyacı yüz binlerle ifade edilebilir, yardımcı personel ihtiyacı karşılanmadan temizliğin sağlanması mümkün değildir.

OKUL BİNALARI YAPILIRKEN SALGIN DÜŞÜNÜLMEDİ

Havalandırma yapmama, ya da uygun olmayan şekilde havalandırma da virüsün yayılmasında rol oynamaktadır. Mevcut yapıların hiçbiri salgın koşulları düşünülerek yapılmamıştır, bu halleriyle kullanılması büyük risk oluşturmaktadır. İklimlendirme tesisatlarında yeni düzenlemeler ile bakım ve periyodik muayenelerin tekniklerine uygun olarak yapılmadan ve uzman ve velilerin güveneceği kuruluş olan Makine Mühendisleri Odasınca belgelendirilmeden okulların havalandırma tesisatlarının uygunluğu şüphe götürecektir.

PANDEMİ SÜRECİNDE İSG UZMANI ZORUNLULUĞU ERTELENDİ

Eğitim kurumlarının açılmasına ilişkin daha birçok başlıkta söz söylenebilir, ancak; “fiziki mesafe”nin en az 1.5 metre olacak şekilde ya da 4 metre karede bir öğrenci olacak şekilde derslik oluşturulması, buna uygun öğretmen sayısının artırılması, her teneffüs derslikler, tuvalet, sıra, oturma yerlerini temizlemeye yetecek şekilde yardımcı personel sayısının artırılması, havalandırma sistemlerinin uygunluğunun belgelendirilmesi, temizlik, hijyen malzemeleri ve maskenin MEB ve özel okul sahiplerince karşılanması okulların açılabilmesi için ön koşuldur. Kamu kurumlarında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırılması zorunluluğu hem de pandemi sürecinde 1 Ocak 2024 tarihine ertelendi. Bu erteleme büyük bir yanlıştır. MEB bünyesinde İş Sağlığı Güvenliği Biriminde çalışmakta olan çok değerli uzman ve hekimler bulunmaktadır. Bu koşullarda 68 bin okulun denetimi mevzuatta belirtilen sürenin üzerinde, her gün yapılmalıdır. Özel okullarda da, MEB bünyesinde de uzman ve hekim sayısı bunu sağlamaya yetmeyecektir. Dolayısı ile uzman ve hekim sayısı ve çalışma süreleri de artırılmalıdır. Eğitim iş kolunda örgütlü sendikalar, veliler sorunun tarafıdır, bu süreç birlikte koordine edilmelidir.

ÖNCEKİ HABER

Serbest bırakıldı, öldürmeye çalıştı: "Erkek cesareti iktidar ve karakoldan alıyor"

SONRAKİ HABER

Hazine nakit dengesi temmuzda 30,8 milyar lira açık verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...