17 Kasım 2012 11:09

Sonumuz mu geliyor?

İnsanlar, çok uzun zamandır "Dünyanın Sonu" üzerine atıp tutmuşlardır. Çeşitli yollarla elde edilen tarihleri dünyanın sonu olarak nitelendirmiş, ve kitlesellik kazananları insanları büyük bir telaşa sürüklemiştir. Son zamanlarda Maya Takvimi'nin bitişi olan 21 Aralık 2012 tarihinde Marduk gezegeninin Dünya'y

Sonumuz mu geliyor?
Paylaş
Olgun Dursun


Sözdebilim, her zaman insanlara bilimden daha çekici gelmiştir. Çünkü sözdebilim, insanların sahip olmak istediklerini onlara -gerçekliği olmamasına rağmen- sunmaktadır. Yaşamın "yetersizliklerinden" dert yanan bireylerin kaçış olarak sözdebilime sığınmalarıbozuk düzenin bir sonucudur. Günlük hayatta sürekli sömürülen bireylerin özgürlük arayışları bazen sapma yaşayıp onları hurafeler dünyasına adım attırabiliyor. Bu insanlar için "eşyaları düşünceyle hareket ettirme", "ruhun bedenden çıkıp, dolaşıp geri dönmesi", "başka galaksilerden gelen akıllı canlılar" gibi inanışlar yaşamın tekdüzeliğini değiştiren ve onların yaşama istediğini artıran olgulardır. Bilim onları yanlış çıkardığında, bilimin bu olguları açıklamasındaki "yetersizliğinden" dem vurdukları, hatta çoğu savunmalarında bilim adamlarını yeni fikirlere düşman veya kendilerine yönelik bir komplo içinde olarak değerlendirdikleri de birçok örnekte görülmüştür.

21 Aralık 2012 tarihi, Maya Takvimi'nin bitişine denk gelse de, kıyametin kopacağı gibi bir sonuç çıkarılması mantıksızdır. Mayalar bile bunu söylememişken bugün bazı gruplar -çoğunlukla rant sağlamak için- bu tarihi istedikleri yöne çekiştirerek kullanmaktadır. Bir sürü mitolojide farklı farklı kıyamet teorileri varken 21.12.2012 nin ön plana çıkmış olmasnın tek sebebi yakın zamanda olmasıdır. Kendilerine "Mavi Enerji Grubu" adını veren topluluk, kıyametten sadece İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyü ve Fransa'nın güneyindeki Bugarach köyünün etkilenmeyeceğini söyleyerek 15-31 Aralık 2012 tarihleri arasında Şirince'deki konaklama yerlerinde rezervasyonlarını şimdiden yaptırmışlar. İnsanın aklına gelmiyor değil, acaba Şirince'liler ve Bugarach'lılar ortak mı çalışıyorlar... Hatta 1999'da gezegenlerin aynı hizaya gelip dünyanın "bir nedenden ötürü" yok olacağını iddia edenlerde telaş içinde evini arabasını satanların mallarını ucuza kapatmak isteyenler olabilir.
    Aslında bugünlerde gerçekten bizleri bekleyen bir son var, ve bunu görmek için sözdebilime falan da ihtiyacımız yok. Hükumetin savaş politikasının bizleri getirdiği son noktada açıkça görülmektedir ki, eğer ortadoğudaki savaş büyük bir bloklaşma sağlarsa, ve bu bloklar arası savaş bütün dünyaya yayılırsa sonumuzu getirmek için Marduk'a, ya da Mayaların takvimine ihtiyacımız olmayacak.

ÖNCEKİ HABER

THY işçileri bir kez daha uyardı

SONRAKİ HABER

Van’da binlerce kişiye gazlı müdahale

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...