08 Ağustos 2020 13:49

Türk Hemşireler Derneği: Sağlık Bakanı’ndan özür değil sorunlarımıza çözüm bekliyoruz

THD, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın "Hemşireler bugün hakkımda özgür dile kapmanyası başlattığınız doğru mu?” sorusuna ilişkin yazılı açıklama yaptı, "Özür değil sorunlara çözüm bekliyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Türk Hemşireler Derneği (THD), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Sky News kanalında yaptığı bir konuşmada “Hekimlerimizle, sağlık sistemimizle gurur duyalım” demesi ve daha sonra Koca’nın sosyal medya üzerinden “Hemşireler bugün hakkımda özür dile kapmanyası başlattığınız doğru mu?” sorusuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğu ancak hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde ve diğer sağlık kurumlarında Sağlık Bakanlığının 'hekim bakanlığı' olarak anıldığı doğrudur” denilen açıklama şöyle devam etti: “200.000’e yakın meslektaşımızın temsilcisi olarak, göreve geldiğiniz ilk günden başlayarak, defalarca randevu talep etmemize rağmen sizden halen randevu alamadığımız doğrudur. Pandemi öncesinde de olduğu gibi, sürecin ilk günlerinden bu yana toplumumuza daha nitelikli bakım sunmak için bakanlığımıza yönelik iş birliği çağrılarımızın karşılıksız kaldığı doğrudur. Pandemi süreci boyunca, meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlara ve sağlık hizmet sunumunda yaşanan sıkıntılara yönelik 7 tane rapor hazırladığımız, bu raporu Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili mercilere sunduğumuz ancak bu raporların hiçbirine yönelik geri bildirim almadığımız doğrudur.”

“ÖZÜR DEĞİL SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Bilimsel ve mesleki birikimlerine rağmen hemşirelerin pandemi bilim kurullarında yer almaya yönelik çabalarına hiçbir dönüş yapılmadığı ifade edilen açıklamada, “Pandemi sürecinde sağlık sistemini sırtlamamıza rağmen hemşirelik günü dışında adımızın anılmadığı doğrudur. Bel kemiğini oluşturduğumuz sağlık hizmet sunumunda, toplum sağlığına, bizlere ve uygulamalarımıza yönelik kararların bizsiz alındığı doğrudur. Sayın Bakanım, biz istemeden verileceği açıklanan, ancak ne vaatleri ne de emeklerimizi karşılayan, halkımızın gözünde ek para aldığımız algısına yol açan adaletsiz ek ödemelerin, motivasyonumuzu yerle bir ettiği doğrudur. Pek çoğumuzun iş güvencesi olmadan, pek çok özlük hakkından mahrum süresiz sözleşmeli çalıştırıldığı doğrudur. Maaşlarımızın açlık sınırının hemen üstünde yoksulluk sınırının oldukça altında olduğu doğrudur” denildi.

Hemşirelerin Bakan Koca'dan çözüm beklediklerinin belirtildiği açıklamada, “Bizler eğitim, uygulama, yönetim ve özlük haklarımıza yönelik sorunlarımıza çözüm istiyor, çözüm bekliyoruz. Her bir soruna yönelik tespitlerimiz ve çözüm önerilerimiz var, çözüm için çalışma isteğimiz ve gücümüz var. Bu sefer siz sordunuz, biz cevapladık dolayısıyla sesimizin yine boşlukta kaybolmayacağını umuyor, iş birliği teklifimizi yineliyoruz” ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam