08 Ağustos 2020 10:35

Vatandaşın sağlık durumunu bilmeden ilaç başlatmak doğru mu?

Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy’la diş hekimlerinin de yer aldığı filyasyon ekiplerinin yaşadığı sorunları konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Kovid-19 vaka artışlarının ardından filyasyon ekiplerine verilen görevler artırıldı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ekiplere, evdeki hastalara uygun görüldüğünde ilaç verilmesi talimatı verildi. Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy, gevşetilen önlemler ve sağlık meslek örgütlerinin dinlenmemesi nedeniyle salgında başa dönüldüğünü ifade ederek hastanelerdeki yükü azaltmak adına evde ilaç kullanımının başlatılması konusundaki endişelerini dile getirdi. Vatandaşın sağlık durumunu bilmeden sadece algoritmaya dayanarak ilaç başlanmasının hastanelerdeki yükü azaltmak adına riskli bir girişim olduğunu ifade eden Özsoy “Herhalde bilim kurulları değerlendirmiş diye düşünmek dışında bir şey söylemek oldukça zor” dedi. Özsoy, Ankara’da artan vakalarla beraber filyasyon ekiplerine 200’ü diş hekimi 700’den fazla sağlık emekçisinin eklendiğini ancak il pandemi kurulunda bir tane meslek örgütlerinden üye bulunmadığının altını çizdi.

‘YETERLİ PERSONEL OLMAYIŞI YORGUNLUĞU ARTIRIYOR’

Filyasyon ekiplerinde büyük çoğunluğu Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki diş hekimlerinin oluşturduğunu ve sahada yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Özsoy “Apartman boşluğunda, az bir ışıkta, kapı önünde test için sürüntü almaya çalışıyoruz. Zaman zaman gece geç saatlere kadar süren filyasyon çalışmaları ciddi güvenlik problemleri doğurdu. Hatta İstanbul ve Konya’da yaralamaya varan olaylar yaşandı” bilgisini verdi. Ayrıca 2 aylık olarak belirlenen görev sürelerinin uzatıldığını ve 4 aydır sahada olduklarını belirten Özsoy, “Ekim ayına kadar da göreve devam edeceğiz. Yeterli sayıda yardımcı personelin olmayışı da bu dönemde hekim iş gücünün yanlış yönde kullanılmasına ve bedensel yorgunluğun artmasına sebep olmaktadır” dedi.  

‘BİLİM KURULLARI HERHALDE DEĞERLENDİRMİŞTİR!’

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan algoritma ile temaslı ve semptomlu kişilere evde ilaç başlanacağını ifade eden Özsoy, “Hastanelerimizde yeterli yer bulunmadığı için değişiklik yapıldığını düşünüyoruz. Bu uygulamada bütün sorumluluk yine meslektaşlarımıza bırakılmıştır. Bakanlık, verileri asemptomatik olup testi pozitif çıkanlara dikkatli olmak kaydıyla hidroksiklorokin başlanabileceğini söyledi. Vatandaşımızın sağlık durumunu bilmeden, sadece algoritmaya dayanarak ilaç başlanmasının hastanelerdeki yükü azaltmak adına riskli bir girişim olduğunu herhalde bilim kurulları değerlendirmiş diye düşünmek dışında bir şey söylemek oldukça zor” diye konuştu.

‘MASKE, MESAFE DIŞINDA TEDBİR YOK!

Sağlık meslek örgütlerinin tüm uyarılarına rağmen hayata geçirilen yeniden açılımla birlikte salgınla mücadelede en başa dönüldüğünün altını çizen Özsoy, “Maske, mesafe ve el temizliği söylemleri dışında başka bir tedbir alınmamıştır. Bu dönemde bir gevşeme değil aksine maksimum özen gösterilmeliydi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: İran Yedi Tepe Tarım-Sanayi işçilerinin grevini selamlıyoruz

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri, 802'nci haftada Ferhat Tepe için adalet istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...