06 Ağustos 2020 09:59

Beyrutlular kentin parçalarını topluyor: Bazı ölüler hiç bulunamayacak

Beyrut sakinleri, en az 130 ölü ve 5 bin yaralısı olan kentin parçalarını topluyor. Bazı ölülerin hiç bulunamayacağından bahsediliyor, çoğu liman işçisi ve güvenlik personeli.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Çarşamba günü kent sakinleri, Lübnan’ın başkentinde salı günü büyük bir patlamayla yıkılan, en az 135 kişinin ölümüne ve 5 binden fazlasının yaralanmasına neden olan büyük patlamayla harap olmuş şehir Beyrut’a dağılmış cam ve molozları temizlemeye başladı.

Sahil yakınında şık bir konut bölgesi ve ticari bir mahalle olan ve patlamadan epey etkilenen Gemmayze’de bir restoranın sahibi olan Elie, geriye ne kaldığını görmek için erkenden gelmiş.

Sahne bir savaş bölgesine benziyor, ancak en azından çalışanlarından hiçbirinin yaralanmadığını söylüyor.

“Hâlâ hayatta olmamız bir mucize, bölgedeki birçok restoranda insanlar iş arkadaşlarının yasını tutuyor” diyor Elie, Middle East Eye (MEE) haber sitesine.

Gemmayze sokaklarında ve yanıbaşındaki Mar Mkhayel’de dolaşanlar, aynı duyguyu paylaşıyorlar, bir zamanların moda olan, şimdi tamamen enkaza dönmüş sahil bölgesini çatışma bölgeleriyle kıyaslıyorlar.

İki mahalle de Beyrut limanına yakınlıkları nedeniyle hasar gördü, ancak şehirdeki herkes şu ya da bu şekilde patlamadan etkilendi. Bazıları sevdiklerini kaybetti, diğerleri ise hâlâ yaralarını sarıyor.

KAYIPLARIN ÇOĞU LİMAN İŞÇİLERİ

Tıpkı bir önceki gece gibi, MEE’nin patlamadan sonraki sabah ziyaret ettiği Amerikan Üniversitesi ve Hotel Dieu hastanelerinin zeminleri kandan hâlâ ıslak.

Bazı insanlar patlamada kaybolan yakınlarını aramak için hâlâ binaların etrafında dolaşıyor.

Fatima, salı günü yerel saatle 18:00’de meydana gelen patlamadan bu yana limanda çalışan nişanlısını arıyor umutsuzca: “Tüm hastanelerle görüştüm ve hiçbir yerde yok”

Kayıpların çoğu liman işçileri ve güvenlik personeli.

Patlamadan kısa bir süre sonra patlama bölgesini terk etmeyen itfaiyecilerden biri olan Mohamad, bu noktada hayatta kalanlar yerine kalıntıları aradığından korktuğunu söylüyor: “İş arkadaşlarımın çoğunun öldüğünü biliyorum; sadece ailelerinin uygun cenaze törenleri yapabilmesi için bedenlerinden geriye kalanları bulmaya çalışıyorum.”

Lübnan istihbarat servisinden bir kaynak da MEE’ye, kaybedilenlerin çoğunun asla kurtarılmayacağını söylüyor: “Bazı ölüler bulunmayacak, patlamanın yarıçapında olanlar buharlaştı.”

"BU ÜLKEDE TESADÜFEN HAYATTAYIZ"

Patlamanın merkezinden yaklaşık 10-15 kilometre uzaklıktaki Hamra Caddesi’ndeki binalar da ağır hasar gördü. Bir perakende mağazasının sahibi olan Marwan, patlama anında komşularının olayın limanda değil, bulundukları yerde meydana geldiğini düşündüklerini, çünkü şok dalgasının çok yoğun hissedildiğini söylüyor.

Marwan’ın bir liman işçisi arkadaşı ise, ciddi yaralanmaların ardından hastanede ölmüş: “Limandaki nakliye şirketlerinden birinde çalışıyordu. Bana yaralı olduğu söylenmişti, dün hastaneye geldiğimde öldüğü açıklandı.”

Marwan, arkadaşının ölümü hakkında konuşmaktan rahatsız görünmüyor. Hâlâ şokta olup olmadığı sorulduğunda, “Bu ülkede tesadüfen hayattayız ve ölüm en yaygın olan şey” diyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak: Middle East Eye

ÖNCEKİ HABER

Havai fişek fabrikasının avukatı suçu işçilere ve İSG uzmanına attı

SONRAKİ HABER

İzmir Karabağlar’daki kentsel dönüşüm planlarını mahkeme iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa