Seyit Aslan: Dardanel işçilerinin konuşmaması baskının göstergesi

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Dardanel'de yaşanan gelişmeleri Gündem Özel'de anlattı.

05 Ağustos 2020 15:45
Paylaş

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Dardanel'de yaşanan gelişmeleri Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de anlattı.

Seyit Aslan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

İşçiler yurtlarda kalmaya devam ediyor. Kapalı devre çalışma sistemiyle işçiler çalıştırılmaya devam ediyor. Bu çalışma sistemini kabul etmeyip fabrikaya gitmeyen bir grup işçi de var. İşverenin bu işçilere tehditleri de oldu.

FABRİKA 15 GÜN ÜRETİMİ DURDURMALIYDI

Dardanel’de il hıfzıssıhhanın almış olduğu bir karar var. Etkili bir karantina uygulamasına dair verilen bir karar var. Bunun arkasında da işverenin kapalı devre çalışma sistemi var. Bunun hukukta da bir yeri yok, iş yasalarında da yeri yok, 6331 sayılı yasada da yeri yok. İşveren üretimini sürdürebilmek adına bu kararı almış olduğu ortada.

İşçilerin etkili bir biçimde karantina altına alınmasına karşı çıkmadık. Bu fabrikada çok sayıda Kovid-19 vakası olduğu için bu fabrikanın 15 gün boyunca kapatılması, her işçinin ailesiyle birlikte 15 gün boyunca karantinada kalması lazım. Yaygın test uygulanması gerekir.

BİR TAKIM SİYASİ KİŞİLER ÜRETİMİN DEVAM ETMESİ YÖNÜNDE KARAR BİLDİRMİŞ

Toplantıya katılan ve kararın altında imzası olan herkesin görüşlerini ve önerilerini açıkça kamuoyuna aktarması gerekir. Anlaşılıyor ki bir takım siyasi kişiler, iktidarla birlikte hareket eden kimi kişiler bu işletmenin kapatılmaması yönünde, üretimin devam etmesi yönünde görüş bildirmiş.

Belediyeyle, TTB ile yaptığımız görüşmede bize kararın aceleye geldiği, önerilerinin sadece etkili bir karantina uygulanması yönünde olduğu söylendi. Kamuoyu oluşunca, belediye de valilik de bu işin altına imzasını atanlar yaptıkları hatayı, eksikliği gördüler.

Dardanel pandemi döneminde üretimlerinin yüzde 60 arttığını söylüyor. İşçilerin sayısı ise artmamış. İşçilerin sosyal haklarında, ücretlerinde bir iyileşme olmamış.

İşçilerin çıkıp konuşamaması, yaşadıklarını anlatamaması, işten atılma korkusu bile işçilerin o fabrikada hangi koşullarda çalıştıklarını gösteriyor.

Dardanel yaptığı açıklamada karantina yurtlarının konforlu ve lüks olduğundan bahsetmiş. İşveren işçilerin yaşam koşullarını bildiği için işçiler için yurtların lüks olduğunu söylemeye çalışıyor. Karar alınırken işçilerin kararı sorulmamış. İşçilere atılan mesajlarda tehditler var.

Dardanel’de işçiler sabah 8’de iş başı yapıyor, akşam çıkışları ise belli değil. İnsanları canından bezdiren baskılar var. Şimdi çıkıp yurtlar lüks diyebiliyor işveren. İşçilerin ihtiyaçlarını zaten karşılamak zorunda. Sanki bunu bir lütuf gibi söylemesi patronlar için işçilerin ne kadar değeri olduğunu gösteriyor.

İŞÇİLER BASKI ALTINDA ÇALIŞIYOR

İşsizliğin yoğun olduğu, gelir düzeyinin bu kadar düşük olduğu koşullarda işçilerin işten atılma korkuları ve kaygıları anlaşılır. Fabrikadaki kamera sisteminden usta başlarına kadar işçiler baskı altında tutuluyor. Sadece işçilerin korkuları nedeniyle değil, Türkiye’de sendikal hareketin kendi zayıflıklarından ötürü de örgütlenme sorunları var.

Var olan gücümüz ve imkanımızla Türkiye’nin her yerinde örgütlenme çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ama tek başına DİSK’in yapacaklarıyla olmayacağı açık. Türkiye’de iktidarlar sermayedarlarla bu kadar içli dışlı olduğu koşullarda, sermayeye bu kadar fazla imkanlar sundukları koşullarda, sermayeyi her türlü destekledikleri koşullarda, sendikalar bunun karşısında bir güç birliği yapmadığı sürece, ortak mücadele örgütlemeden bu süreçten çıkamayız. İşçiler de bu koşullardan kurtulmak istediğini bir irade olarak açıklaması lazım, bir bilincin de gelişmesi lazım.

Bu yaşananlar Dardanel işçilerinin belleğinde bir yer edindi. Dardanel işçileri de eski Dardanel işçisi olmayacak. (WEB TV)

{{410959}}

{{410963}}

{{410465}}

Reklam
ÖNCEKİ HABER

"Tiyatro emekçisiydi, yol göstericiydi…" Üstün Asutay yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

TTB Başkanı Adıyaman: Hasta sayısının söylenenden fazla olduğunu düşünüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...