05 Ağustos 2020 12:05

Munzur'da tepkilere rağmen peyzaj projesi uygulanmak isteniyor

Munzur Gözeleri’nde stand açan Ovacıklılara, "Yarın proje başlayacak, burayı boşaltın" denildi. Evrensel'e konuşan yöre halkı da tepkilerini dile getirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Munzur Gözeleri’ne yönelik peyzaj projesi tepkilere rağmen uygulanmak isteniyor. Önceki gün Munzur Gözeleri’nde stand açan Ovacık halkına, "Yarın proje başlayacak, burayı boşaltın" denildi. Stand açan Ovacıklılara yarın malzeme getirileceği için alanın bugün saat 17:00'a kadar boşaltılması tebliğ edildi.

Yaşanan durum üzerine, Emek Partisi (EMEP) yöneticileri ve Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi temsilcileri, Munzur Gözeleri’ne gitti. Burada açıklama yapan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, "Yöreye dönük beşeri ve turistik faaliyetlerin derhal durdurulması gerekiyor" dedi.

"BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DIŞINDA FAALİYET YÜRÜTÜLEMEZ"

Munzur Gözeleri'nin 2003 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, doğal sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Yıldırım, yörenin, alevilik bakımından bir inanç alanı konumunda olduğunu da söyledi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksel Kurulu'nun 758 sayılı ilke kararlarında 1. derece sit alanlarında bilimsel amaçlı çalışmalar dışında hiçbir faaliyetin yürütülmesine izin verilemeyeceğini belirten Yıldırım, "Bu alanlarda peyzaj, siluet etkisini bozacak, alanın topoğrafyasına, jeolojisine etki edecek hiçbir faaliyete izin verilemez” diye konuştu.

"DOĞAL HALİNDE BIRAKILMALI"

 Stand açan Ovacıklılara verilen tebligat

1. derece doğal sit alanlarının doğal halinde bırakılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

"Böyle olması gerekirken bir kısım yetkili Ovacık Gözeleri'nde yarın itibariyle peyzaj projesinin başlayacağı ve bundan dolayı Gözelerin boşaltılması yönünde tebligat iletilmesi üzerine geldik. Munzur Gözeleri’nin, doğallığına, ekosistemine dokunulmaması gerekiyor. Gözelere yönelik turistik yaklaşımların, insan kaynaklı beşeri yaklaşımların ortadan kaldırılması gerekiyor.”

Munzur Vadisi’nin önemli bir habitat kaynağı olduğunu belirten Yıldırım, "Yöreye endemik Munzur alabalığının korunması gerekiyor, beşeriz turistik faaliyetlerin derhal durdurulması gerekiyor" dedi.

"TİCARİ ALANA ÇEVRİLMEK İSTENİYOR"

Evrensel'e konuşan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin de buraya yapılacak projeyle birlikte iş makinelerinin sit alanına girerek su kaynağına zarar vermesinin söz konusu olduğunu belirterek, "Suyun kaynağının bu çalışmayla kesilmesi veya yer değiştirmesi gözelerin doğallığını yok edecektir. Doğal olarak su bütün canlılığa kaynaklık oluşturuyor. Bir çok canlılığın yok olmasına neden olacak bir durum yaratabilir. Burası aynı zamanda sit alanı ama buna rağmen sit alanı olan ve dokunulmamasına dair ÇED raporu olan gözelere yangından mal kaçırır gibi hemen müdahale edilmek isteniyor” diye konuştu.

Munzur Gözeleri'nin, aynı zamanda halk için önemli bir inanç yeri konumunda olduğunu vurgulayan Tekin, "Bu alan tamamen ticari bir alana çevrilmek isteniyor. Bir proje hazırlanıyor ama projede ne yapılacağına dair hiçbir bilgilendirme yapılmıyor. Halktan olur alınmadan oldu bittiyle yapılan bu projeye parti olarak karşı olduğumuzu belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

"GÖZELER OVACIKLILARIN HAYATIDIR"

Evrensel'e konuşan yöre halkı da tepkilerini dile getirdi. Cafer Keser, “Gözeler Ovacıklılar’ın hayatıdır. Bu su burada olmasa Ovacık çöl olur. Projeden haberimiz yok. Buranın halkı olarak bilmek istiyoruz. Halk olarak bir araya gelip tepkimizi koymamız sahip çıkmamız lazım” dedi.

Sıla Toprak ise proje istemediklerini söyleyerek, “Çünkü sularımız yok olacak. İnşaat alanları oluşacak. Buna karşıyız çünkü burası ibadet yerimiz. Doğaya sahip çıkılmasını istiyoruz” diye konuştu.

"MUNZURUMUZA DOKUNULMASIN"

Gözelere kepçelerin girmesine karşı olduklarını belirten Meryem Şengül, “Munzurumuza dokunulmasın. Köyümüzden gelip buralarda oturamıyoruz. Buraya kepçe vurulduğunda sularımız kalmayacak." dedi.

Munzur Gözeleri'nin kendileri için kutsal olduğunu söyleyen Yurdanur Toprak da “Buranın doğasıyla oynanırsa alabalığımız kalmaz. Alabalık bizim değerimizdir. Her türlü karşısındayız. Makine girerse gözeler biter. Buraya ek bir şey yapmaya gerek yok. Kendi güzelliğiyle kalsın. Munzur baba bizim inancımız kültürümüzdür. Buranın doğal güzelliğiyle uğraşmasınlar. Bir Munzur suyumuz var onunla da oynamasınlar” ifadelerini kullandı.


ZIRHLI ARAÇLAR MUNZUR GÖZELERİ'NE GİRDİ

Munzur Gözeleri için hazırlanan peyzaj projesi kapsamında zırhlı araçlar stantları kaldırırken, halkın gözelere gitmesi engelleniyor.

Munzur Gözeleri için tepkilere rağmen hazırlanan peyzaj projesi yaşama geçirilmek isteniyor. Ovacık Kaymakamlığı, proje hazırlıklarının başlatılması için gözelerdeki onlarca esnafa tebligat gönderdi. Tebligatta, alanda köylülerin piknik yapması, stant ve hediyelik eşya satılması, yiyecek, içecek satışı, suya girilmesi, kalabalık gruplar halinde oturulması ve gezilmesinin yasaklandığı belirtildi.

Tebligatın ardından Munzur Gözeleri’ne zırhlı araçlar giriş yapmaya başladı. Zırhlı araçlar ile esnafların tezgahları kaldırılırken, halkın gözelere gitmesine de izin verilmiyor.

GÖZELER PROJESİ

Yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Munzur Gözeleri, “turizme açılacağı” iddiasıyla bir süredir hedefte. Bölgedeki “görüntü kirliliğini gidermek” gerekçesiyle Tunceli Valiliği koordinesinde Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından hazırlanan proje, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca Haziran 2019’da onaylandı. Kent halkı, belediyeler ve sivil toplum örgütlerine danışılmadan hazırlanan 8 milyon liralık proje, ahşap yoğunluklu planlansa da, Munzur’un üzerine çelikten köprüler inşa edilecek. Yine yapılması planlanan iki otoparktan biri hemen gözelerin yanı başında, diğeri ise Gözeler köyü yakınında inşa edilecek. Camping stant üniteleri, kurban kesme ve piknik yerleri de köyü yakınlarında yapılacak. Projenin tamamlanmasının ardından ise gözelere girişlerin ücretli hale getirileceği belirtiliyor. (Dersim/MA)

ÖNCEKİ HABER

Konya İl Sağlık Müdürü: Salgın bu hızda giderse bir şehir hastanesi daha olsa yetmez

SONRAKİ HABER

"Van’da göçmen kaçakçılığı endüstriye döndü, cezasızlık politikasına son verilmeli"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa