30 Temmuz 2020 11:02

DİSK/Cam Keramik-İş: Normalleşme denilerek çarkların hızı artırıldı

DİSK/Cam Keramik-İş, Denizli'de çok sayıda koronavirüs vakasının görüldüğü ve bir işçinin yaşamını yitirdiği mermer fabrikası ile ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Denizli Valiliği, bir fabrikada işçilerin çoğunluğunda koronavirüs tespit edildiği, işçilerin ailelerine de bulaştığı ve bir kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Valiliğin isim vermeyerek bahsettiği Eyüpoğlu Mermer (EYMER) fabirkası üretime 4 Ağustos'a kadar ara verdi.

Denizli Valiliğinin Twitter’dan yaptığı açıklamayı hatırlatan DİSK/Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, “İl sınırları içinde üretim yapan mermer fabrikasında Covid-19 salgınında bir kişinin hayatını kaybetmesi ile tesisin üretimine ara verdiği bilgisine ulaşmış bulunuyoruz. Değişik iş kollarında on binlerce işçinin çalıştığı bu yörede korona sürecinde yüzlerce işçinin enfekte olduğu ve gerekli önlemlerin alınmadığı son valilik açıklamasıyla da teyit edilmiştir. 25 gündür kapalı olan bu fabrikanın adı sanı gizlenerek güneş balçıkla sıvanmak isteniyor. Denizli’deki bu vaka münferit bir olaymış gibi yansıtılmak isteniyor” dedi.

Ülkenin birçok yerinde patronların ve siyasi iktidar temsilcilerinin pandemi sürecinde işçilerin yaşadıklarını örtbas etmeye çalıştığını dile getiren Sarıkaş, “Yüzlerce, binlerce işçi ve ailesi bu hastalığa yakalandı ve bir kısmı hayatını kaybetti. Son günlerde ‘normal hayata geçiş’ propagandasıyla üretim çarklarının hızı artırıldı. İşçiler üst üste yığınak halinde fabrikalara gidip gelmeye başladı. Üretim sahasında iç içe çalışmalar devam ediyor. Yemekhanelerde ve çalışma alanlarında ‘alınan önlemler’ sonlandırılmış durumda. Sürü bağışıklığı denen uygulamalar yaşanıyor. Sonuç olarak işçilere ikili bir tercih dayatılıyor; biri açlık diğeri hastalık ve ölüm” ifadelerini kullandı.

Sarıkaş işçilere sendikalaşma çağrısında bulundu: “İşimizi ve geleceğimizi güvence altına almanın yolu örgütlü ve sendikalı olmaktan geçer. Çünkü pandemi sürecinde hastalığın ve ölümlerin en çok yaşandığı işyerleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının uygulanmadığı ve denetlenmediği yerler oldu. Yani bu koşullarda sendikasız çalışmak ölüme davetiye çıkarmak ve çoluk çocuğunuzun geleceğini karartmak demek oluyor. İşçinin hayatını hiçe sayan uygulamaların karşısında olacağımızı belirtiyor ve işçi sağlığı güvenliği tedbirlerinin uygulanması için mücadele edilmesi çağrısını yapıyoruz!”

Evrensel'e konuşan Eyüpoğlu Mermer (EYMER) fabrikasında çalışan işçiler, önlem olarak maske dağıtıldığını ancak maskeye rağmen vakaların arttığını söylemişti. İş yeri hekimi Bülent Bilgiç ise mermer çalışma ortamında cerrahi maskelerin koruyucu özelliğini yitireceğini belirtmişti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Entübe ve yoğun bakım sayısı tablodan çıktı | TTB Başkanı: Saklama ihtiyacı duyuluyor

SONRAKİ HABER

Kardeşi darbedilen Ahmet Hassani: Savaştan kaçtık burada vurulduk, ağırımıza gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa