29 Temmuz 2020 18:17

Almanya’da TKP/ML davasında ağır cezalar verildi

Almanya’da gözaltına alınan ve tutuklanan 10 TKP/ML üyesi ve yöneticisi hakkında açılan davada sanıklara 2 yıl 9 ay ile 6 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

Fotoğraf: Atik Online

Paylaş

Almanya’da 2015 yılında düzenlenen bir operasyonla önce gözaltına alınan sonra tutuklanan 10 Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML) üyesi ve yöneticisi hakkında açılan dava dün sonuçlandı. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen davada baş sanık Müslüm Elma 6 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılırken, diğer sanıklara ise 2 yıl 9 ay ile 5 yıl arasında değişen cezalar verildi.

Türkiye’de silah yoluyla rejimi değiştirme suçlamasıyla Ceza Yasası’nın 129b Maddesi çerçevesinde açılan davada, cezaya gerekçe olarak yabancı bir ülkede terör faaliyetinde bulunma gösterildi.

Dört yıl önce başlayan ve toplam 234 duruşmada görülen TKP/ML Almanya ana davasında, 2004-2015 yıllar arasında toplanan delillerde örgütün Türkiye’de silahlı eylemler gerçekleştirdiği ve bu çerçevede 6 kişinin öldürüldüğü iddia edildi.

Sanıklar, dava boyunca suçlamaları reddederek, Almanya’nın Türkiye rejimiyle işbirliği çerçevesinde kendilerini cezalandırmak istediklerini ifada ettiler. Baş sanık Müslüm Elma yaptığı savunmada Almanya’nın bölgesel çıkarları çerçevesinde kendilerini yargıladığını söyledi. Almanya’da siyasi sığınmacı olarak yaşayan Elma, davanın tek tutuklu sanığı olarak cezaevinde bulunuyordu. Elma siyasi görüşleri nedeniyle Türkiye’de 20 yıl boyunca cezaevinde kalmıştı. 60 yaşındaki Elma, 2004 yılı sonundan itibaren örgütün yurt dışı sorumlusu olmak ve yaklaşık 500 bin euro para toplayarak örgüte maddi kaynak temin etmekle suçlanıyordu. Savcılık Elma hakkında 6 yıl 9 ay ceza talep etmişti. Elma, davanın tamamlanmasından sonra serbest bırakıldı.

Daha sonra mahkeme binası önünde düzenlenen eyleme katılan Elma, yaptığı konuşmada kendilerini yalnız bırakmayan tüm kurumlara teşekkür etti. Yaptıkları savunmalarda dar bir anlayışa düşmediklerini tüm devrim ve sosyalizm mücadelesini savunduklarını belirtti.

Fransa’da yaşayan ve Almanya’nın talebi üzerine iade edilen davanın iki numaralı sanığı Deniz Pektaş 5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Nürnberg’de yaşayan Dr. Banu Büyükavcı ise 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sanık avukatları mahkemenin kararını temyiz edeceklerini açıkladı. Avukatlar adına yapılan açıklamada cezaların sanıkların eylemlerinden değil siyasi görüşlerinden ötürü verildiğine dikkat çektiler. Avukatlar yaptıkları açıklamada, Almanya Adalet Bakanlığı'nın yetkisi olmadan böylesi bir davanın açılamayacağını belirterek, davanın Türkiye'nin yurt dışındaki muhaliflere yönelik yargı yolunun açılması talepleri üzerine başlatıldığını dile getirdi.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından yapılan yazılı açıklamada da sanıların davada söz konusu olan öldürme olaylarına karışmadıkları, ancak emir verdikleri ileri sürüldü. TKP/ML Almanya’da yasaklanan örgütler arasında yer almıyor. Ancak iç istihbarat örgütü olan Anayasayı Korumu Örgüt tarafından takip ediliyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fed, politika faizini 0-0,25 aralığında sabit tuttu

SONRAKİ HABER

Kovid-19 testi pozitif çıkan ve engelli çocuğu bulunan hasta, hastaneye götürülmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa