29 Temmuz 2020 10:16

Büyük Menderes İnisiyatifi: Arıtmasız fabrikalar Büyük Menderes Nehri'ni kirletiyor

Büyük Menderes İnisiyatifi arıtmasız fabrikaların Büyük Menderes Nehri'ni kirlettiğini söyleyerek yetkililere anayasanın gereğini yapması konusunda çağrıda bulundu.

Fotoğraf: EKODOSD

Reklam

Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ), Büyük Menderes'i besleyen kollardan Çürüksu Çayı ve Sarıçay'ın birleştiği bölgede incelemelerde bulundu. BMİ sözcüsü Mustafa Çallıca, arıtması olmayan ya da faaliyette olmayan fabrikaların nehri, dolayısıyla tarımı da kirlettiğini belirterek tüm yetkilileri anayasanın gereğini yapmaya davet etti.

Çürüksu Çayı'nın Sarıçay ile birleştiği yerde açıklama yapan BMİ Sözcüsü Mustafa Çallıca, "Bu su Denizli’deki sanayicilerden arıtılmadan dışarıya bırakılan sularla kirlenmektedir. Bizim sanayicilerle bir derdimiz yok. Ancak bir tek koşulumuz var. Fabrikalar doğayla uyumlu, doğayı koruyan, çevreci olmalı. Kâr hırsına bürünenlerin akarsularımızı bu şekilde kirletmeye hakkı yok, buna sessiz kalamayız. Bu dünya hepimizin, bu toprak, su hepimizin. Bu suların temizlenmesi için devletin bütün yetkililerini göreve davet ediyoruz" diye konuştu.

“BU SULARI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Yetkililere, "Lütfen sularımıza sahip çıkın, geleceğimiz tehlikeli" sözleriyle seslenen Çallıca şöyle devam etti: "Kovid-19 salgınında da gördük ki en önemli şey sağlıklı yaşam hakkımız ve sağlıklı gıda. Dolayısıyla Denizli coğrafyasının yüzde 70'i Büyük Menderes havzası içindedir. Havzanın yüzde 32 sini 1.sırada Denizli oluşturuyor. Bu nedenle bu sularla tarım yapılmamalı, bu sular bir an önce temizlenmeli. Çünkü bu sularla yapılan tarım ürünlerini yine bizler tüketiyoruz.

"Bu suları korumak zorundayız" diyen Çallıca, Belediye Başkanlarını, siyasileri ve devlet yetkililerini anayasanın gereğini yapmak üzere göreve davet ettiklerini belirtti. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam