23 Temmuz 2020 10:53

Gümüşhane'de Karamustafa Deresi'nde siyanür tespit edildi

Gümüşhane'de Karamustafa Deresi'ne siyanür karıştığı analiz sonuçları ile ortaya çıktı. Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu "Canını seven suya dokunmasın!.." uyarısında bulundu.

Fotoğraf: Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu 

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu geçtiğimiz günlerde balık ölümlerinin yaşandığı Karamustafa Deresi'ne siyanür karıştığının analiz sonuçları ile ortaya çıktığını belirterek "Canını seven suya dokunmasın!.." uyarısında bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklama yapan platform, Karamustafa Deresinden Torul barajına kadar siyanüre maruz kalmamak için su ile iletişimin kesilmesi gerektiğini belirtti.

ÖNCE DEREDEKİ BALIKLA ÖLDÜ 

Geçtiğimiz günlerde Karamustafa deresinde meydan gelen balık ölümleri bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin etmişti. Bölgede yaşayan yurttaşların balık ölümlerinin ardından, Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne haber vermesi üzerine Tarım ve Orman Müdürlüğünden gelen ekiplerin balık ölümleri ile ilgili sudan numune aldılar. Aradan bir aya yakın zaman geçmesine rağmen tahlil sonuçları ile ilgili olarak bölgede yaşayan vatandaşlara bilgi verilmediğini belirten GÜDAP açıklamasında, "Vatandaşlar balık ölümlerinin büyük ihtimalle bölgede faaliyet gösteren bir maden firmasından dereye atılan atıklardan kaynaklandığını iddia ediyordu" denildi. 

"DURUM ÇOK VAHİM!..."

Karamustafa Deresinden alınan su örneklerinin sonuçların ellerine ulaştığını açıklayan GÜDAP şu bilgileri verdi; "Durum çok vahim!. Bu tahlil sonuçları Gümüşhane'nin ve Gümüşhanelilerin ne kadar sahipsiz olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır." Analiz sonuçları ile ilgili Tarım ve Orman bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından gönderilen resmi açıklamada 7 Haziran 2020 tarihinde telefonla yapılan ihbar sonrası balık ölümlerinin yaşandığı ileri sürülen Gümüşhane Merkez'e bağlı Boyluca köyü sınırlarında bulunan derede Gümüşhane Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından incelemeler yapıldığı dile getirildi. Başkan Vekili Kerim Üstün imzalı 14 Temmuz 2020 tarihli yazıda analiz sonuçları ile ilgili şu değerlendirmelere yer verildi: "... su analiz sonuçlarındaki siyanür, bakır, manganez değerleri Su Ürünleri Yönetmeliği'nin alıcı ortama ait kabul edilebilir değerlendirme limitlerinin üzerinde çıkmıştır. Bu bağlamda Karamustafa Köyü sınırları içerisinde faaliyet gösteren Yıldız Bakır Madencilik A. Ş.'ye idari yaptırım uygulanmıştır." Başkanlık yazı ekinde su analiz sonuçlarına yer verirken analiz sonuçları ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığının da bilgilendirildiğini dile getirdi. Madenci şirkete toplam 404 bin lira idari para cezası kesildiği öğrenilirken GÜDAP para cezalarını yeterli bulmadıklarını belirterek madenin derhal kapatılması gerektiğini açıkladı. 

GÜDAP: DÖNEN DOLAPLARI BİLİYORUZ

Geçtiğimiz yıl da Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa köyünde bir maden işletmesinden kaynaklı boru patlaması sonucu benzer bir olay meydana gelmişti. Kimyasal kirlilik taşıyan atık sular boru patlaması sonrası kuşaklama kanalına akmış ve dereye karışmıştı. "Gümüşhane'de iki altın madeninde dönen dolapları, siyanür karışan dereleri, zehirlenen 192 köylüyü ve siyanürden zehirlenen maden işçisinin ölümünün nasıl örtbas edildiğini görmüştük" diyen GÜDAP açıklamasında şöyle dedi: "Yıldız altın madeninde çalışan işçi siyanürden ölür, adli tıp raporu olmasına rağmen mahkeme takipsizlik kararı verir ve örtbas edilir. Aynı madenin siyanür havuzu Midi deresine sızmaya başlar. Valilik derenin siyanürle kirlendiğini raporlar ama ertesi gün suyun kirlenmediğine dair başka bir analiz raporu yayınlar. İkinci gün yapılan analizler de tesadüfe bakın ki başka bir altın madeni şirketine ait laboratuvarda yapılmıştır. Mastra altın madenin siyanürlü atık havuzlardaki buharlaşma yoluyla zehirlenen 192 Dibekli köylüsüyle ilgilenen olmaz. 'Kanalizasyon karışmıştır' denilerek olayın üstü kapatılıyor."

ÖNCEKİ HABER

KESK: Sosyal medya düzenlemesi ile emekçilerin sesi kısılmak isteniyor

SONRAKİ HABER

Batman Belediyesi Eş Başkanı, beraat ve takipsizlik aldığı dosyalardan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa