23 Haziran 2014 06:00

Siyanür atık barajına izin yok

Gümüşhane Karamustafa köyünde kurulması planlanan ikinci siyanür barajına, Orman İşletme Müdürlüğünden izin çıkmadı. Furniyas Atık Depolama Projesi’ne, “Hayır” diyen yöre halkının ardından bir olumsuz cevap da Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğünden geldi.

Siyanür atık  barajına izin yok
Paylaş

Sevim DABAĞ
Gümüşhane


GÜMÜŞHANE Karamustafa köyünde kurulması planlanan ikinci siyanür barajına, Orman İşletme Müdürlüğünden izin çıkmadı. Furniyas Atık Depolama Projesi’ne, “Hayır” diyen yöre halkının ardından bir olumsuz cevap da Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğünden geldi.

KÖYLÜLER KARŞI ÇIKTI  

Yıldız Bakır AŞ tarafından, Karamustafa köyünde, 6 Mart 2014 tarihinde, köy kahvehanesinde düzenlenen, Furniyas, Atık Depolama Projesi ÇED toplantısında yöre halkı yapılacak atık barajına karşı çıkıp, toplanmaya çalışılan imza listesini yırtarak barajın yapılmasını istememişti. Ardından imza toplayarak Gümüşhane Valiliğine veren yöre halkı barajı istemediklerini belirtti. Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğü de, köylülerin bu talebini dikkate alarak, atık barajına karşı olumsuz görüş bildirdi. Müdürlük, “…’Furniyas Atık Depolama Projesi’ ile ilgili “ÇED İnceleme ve Değerlendirme Forumu”nda bu tesisle ilgili olarak menfi görüş bildirildiği ve dolayısıyla bu aşamada talebinizle ilgili olarak yapılması gerekecek başka bir iş veya işlem’e mahal bulunmadığı anlaşılmıştır” dedi.

MEVCUT BARAJIN DA KAPATILMASI İSTENDİ

Daha önce de, Boyluca, Hasköy, Dibekli, Gümüşkaya, Övündü, İkisu köyü ve başka çevre köylerin muhtarlarınca da siyanürlü atığı Karamustafa Deresi’ne bırakan Yıldız Bakır AŞ hakkında resmi makamlara dilekçe verilmiş ve yaşam alanlarını tehdit ettiği gerekçesiyle mevcut barajın da kapatılmasını istemişlerdi.

Ayrıca, Kütahya’da Gümüşköy’de yıkılan siyanür baraj duvarından çevreye yayılan zehir çamuruyla çevre felaketine sebep olan, aynı gruba ait Eti Gümüş AŞ’den dolayı, Yıldız Bakır AŞ’nin tepki gördüğü kaydedildi.

ÖNCEKİ HABER

Emeğin başkenti termik talanında

SONRAKİ HABER

Büro emekçileri talepleri için mücadeleye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...