23 Temmuz 2020 09:41

Çerkezköy'e termik santrali planına Danıştay freni

Çevre Bakanlığının onayıyla Çerkezköy'de termik santral yapımı için "enerji üretim alanı" planlamasına yönelik yapılan Çevre Düzene Planı değişikliğinin yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özer AKDEMİR

Danıştay 6. Dairesi, Çerkezköy’de yapılması planlanan Termik Santral ve Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Danıştay, çevresel risklere ve özellikle yeraltı sularının kirliliği ve azalması riskine dikkat çektiği kararını, termik santral projesinin Ergene Havzası için sürdürülebilirlik ilkesine ve kamu yararına aykırı olduğu görüşüne dayandırdı.

TEKİRDAĞ BAROSU VE YURTTAŞLAR DAVA AÇMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayıyla Tekirdağ Çerkezköy'de termik santral yapımı için "enerji üretim alanı" planlamasına yönelik yapılan Çevre Düzene Planı değişikliğinin yürütmesi, Danıştay 6. Dairesi tarafından durduruldu. Tekirdağ Barosu ve yurttaşlar tarafından açılan davada plan değişikliği ile yapımı planlanan kömüre dayalı termik santralin çevre açısından kirletici olduğu ve insan sağlığını tehlikeye attı ileri sürüldü. Termik santral projesinin 2009 tarihli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planına aykırı olduğu, Danıştay 6. Dairesinin Trakya planlamasına dair daha önce verilmiş olan yargı kararlarına da aykırı olduğunun belirtildiği dava dilekçesinde kararın yürütmesinin durdurulması istenmişti.

DANIŞTAY TEKİK HAKİMİ "HUKUKA AYKIRI"

Dava dosyasını inceleyen Danıştay Tetkik Hakimi Nuray Doğan Çakmaklı'nın değerlendirmesinde de "Ülkemizin bu eşsiz mekanında, kömüre dayalı termik santral planlanmasının doğal çevre için planlarda konulan mekansal ilkelere, planlama esasları ile kamu yararına aykırılık taşıdığı ve dava konusu plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır" denildi.

ÇEVRE PLANLARI VE YARGI KARARLARINA AYKIRI

Mahkeme heyeti oy çokluğu ile aldığı kararında, bölgede termik santral planlanması yaklaşımının çevre düzeni planı genelinde ve ilkesel açıdan alındığında, Trakya Bölgesi Ergene Havzasına ilişkin plan ve yargı kararlarına aykırılıklar barındırdığına dikkat çekti. Termik santral projesinin daha önce verilen yargı kararları ile de çeliştiğine vurgu yapılan Danıştay 6. Dairesi kararında, "Çerkezköy'de, sanayi ve konut gelişiminin bu derece yoğunlaytığı yapılı çevrede yerleşimin kuzeydoğusundaki yşil ve açık alanların (orman alanının) korunması yönündeki plan kararı sürdürülmeyerek, plan değişikliği işlemleri ile sanayi ve enerji üretim orman alanlarının içine de dağınık biçimde yayılmasının öngörülmesi şehircilik ve planlama ilkeleri açısından doğru bir planlama yaklaşımı değildir." denildi.

DANIŞTAYIN GEREKÇELERİ

Danıştay termik santral projesini tarım ve orman alanlarının diğer kullanımlara açılmaması ilkesine de aykırı buldu. Trakya bölgesindeki aşırı sanayi büyümesinden kaynaklı olarak tarımsal ve doğal ve doğal alanların kaybedilmesi ve yeraltı sularının azalması-kirlenmesinin engellenmesi yönündeki temel plan stratejileri ile termik santral projesi için yapılan plan değişikliğinin çeliştiğine işaret edilen Danıştay kararında, şu maddeleri sıralayarak plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu:

  1. Plan değişikliklerinin çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik olmadığı, yönetmelikteki ilkelere uymadığı,
  2. Sanayi gelişiminin sınırlandırılmasının ana ilke olmasına karşın, planın vizyon ve ilkeleri ile taban tabana zıt ve aykırı biçimde, tarım toprakları aleyhine ve yeraltı su rezervlerine zarar  verebilecek şekilde kömür çıkarılmasının ilkelerle uyumlu olmadığı,
  3. Termik santralin ihtiyaç duyacağı soğutma ve diğer kullanım suyunun, yeraltı su rezervleri üzerinde olumsuz yönde etki yapacak olması ve Erzene havzasının başta gelen çevre sorunu haline gelen yeraltı su kaynaklarındaki hızlı azalışı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş: Fındık üzerinde oynanan oyunlara son verilsin

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası faiz kararını değiştirmedi ve yüzde 8,25 olarak açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa