21 Temmuz 2020 11:17
Son Güncellenme Tarihi: 21 Temmuz 2020 12:56

Van'da 3 cenaze teşhis edildi: Mülteci cenazeleri ailelerine kavuşturulsun

Van Gölü'nde 27 Haziran tarihinde batan balıkçı teknesinden çıkarılan 60 mülteci cenazesinden 3'ünün kimlik bilgisi tespit edildi.

Fotoğraf: Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu

Paylaş

Ercüment AKDENİZ
İstanbul

Van Gölü'nde 27 Haziran tarihinde batan balıkçı teknesinden çıkarılan 60 mülteci cenazesinden üçünün kimlik bilgisi tespit edildi. Van Barosu Göç ve İltica Komisyonunun ulaştığı ailelerle yapılan  fotoğraf ve video eşlemelerinde Faisal Mahmoud, Javid Ahtar ve Hosnian Mahdi’nin cenazeleri teşhis edildi. 

Büyük bir dram eşliğinde Van Gölünden çıkarılan cansız bedenler Van morguna kaldırılırken, 15 gün içinde kimliği tespit edilmeyen mülteci cenazeleri kimsesizler mezarlığına defnediliyor. Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu ise uluslararası görüşmeler ile cenazelerin ailelerine ulaşmaya çalışıyor. Cenazelerin üzerinden çıkan kimlikler ve morgda çekilen görüntülerle ailelerin elindeki video ve fotoğrafları karşılaştıran komisyon, şu ana kadar üç mülteciyi teşhis etti. Buna göre Pakistan’dan gelen ve aynı köyden oldukları tahmin edilen 1989 doğumlu Faisal Mahmoud, 1982 doğumlu Javid Ahtar ve 2003 doğumlu Hosain Mahdi’nin cenazeleri kesin olarak tespit edildi. 

"AİLELER YOKSUL, CENAZELERİ ALAMIYORLAR"

Tespit ettikleri cenazelerin kimlik bilgi ve görüntülerini Evrensel ile paylaşan Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu’ndan Avukat Mahmut Kaçan, kendilerine şu ana kadar 9 ailenin başvurduğunu ama bunlardan sadece 3’ünün yakınlarına ait cenazelerinin teşhis edilebildiğini söyledi. Komisyona ulaşan ailelerin çoğu Pakistanlı iken Afganistan uyruklu bir de İranlı aile olduğu belirtildi.  

Ellerindeki bilgi ve belgelerin, Pakistan’ın iki ayrı köyünden iki grubun geldiğine işaret ettiğini söyleyen Avukat Kaçan, “Bunlar kırdan gelen çok yoksul mülteciler. Hosnai’nin kuzeni ise Hollanda’dan bize ulaştı. Aileler yoksul olmaları nedeniyle, maalesef gelip cenazelerine sahip çıkma imkanları yok. Dolayısıyla kimsesizler mezarlığına defnediliyorlar. Savcılığa da elçiliğe de bu konuda başvurularımız söz konusu. Morgda bulunan ve kimsesizler mezarlığına defnedilen cenazeler mutlaka ailelerine gönderilmeli” ifadelerini kullandı.

{{409696}} 

ÖNCEKİ HABER

ZMO İzmir Şubesi: Bitki koruma ilaçları çıkar için farklı alanlara satılmasın

SONRAKİ HABER

Kadın örgütleri: İstanbul Sözleşmesi’ni tartışma, kadın cinayetlerini durdur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa