19 Temmuz 2020 11:09

RTÜK’ten "Şimdiki Aklım Olsaydı"ya sansür geldi, Netflix diziyi iptal etti

“Şimdiki Aklım Olsaydı” dizisi, Netflix tarafından iptal edildi. Dizinin eşcinsel karakter nedeniyle Bakanlık ve RTÜK tarafından sansüre uğraması üzerine Netflix'in iptal kararı aldığı iddia ediliyor.

Fotoğraf: Twenty20

Paylaş

Netflix’in Türkiye yapımı projelerinden biri olan “Şimdiki Aklım Olsaydı” dizisi, set başlamadan bir gün önce Netflix tarafından iptal edildi. 

Yönetmenliğini Çağan Irmak ve Umut Aral’ın yaptığı, başrollerinde Özge Özpirinçci ve Birkan Sokullu’nun yer aldığı, yapımcılığını Netflix’in, Türkiye’deki yürütücü yapımcılığını ise Ay Yapım’ın üstlendiği "Şimdiki Aklım Olsaydı"nın 2021 yılında Netflix’te gösterilmesi planlanıyordu. 

EŞCİNSEL KARAKTER NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ

Şirketin diziyi çekimlere bir gün kala iptal etmesinin ardında senaryosundaki yan hikâyelerinden birinde eşcinsel bir karakterin yer alması yatıyor.

Dizinin yaratıcısı ve senaristi olan Ece Yörenç Fasikül’e yaptığı açıklamada “bir gey karakter nedeniyle dizinin çekimlerine izin verilmediğini ve bunun ilerisi için çok korkutucu olduğunu" dile getirdi. 

NETFLIX VE RTÜK GÖRÜŞMESİ

Aktarılanlara göre Netflix, Kültür ve Turizm Bakanlığına, yabancı yapımların yasal mevzuat gereğince alması gereken ‘Yabancı Yapımlar İçin Çekim İzni’ için başvurdu. (Türkiye’de çekim yapmak isteyen yabancı yapımların çekim izni için senaryoyu Bakanlığa gönderme yükümlülükleri bulunuyor.) 

Bu iznin çıkmaması, fakat niye çıkmadığı konusunda bakanlıktan Netflix’e bir gerekçe de sunulmaması üzerine dizinin yaratıcısı Ece Yörenç, tüm ekibin ortak kararıyla çekimlere başlanabilmesi için senaryoda değişiklik yaptı. Gey karakterin senaryodan çıkarılmasını içeren bu değişikliğin ardından Bakanlık'tan çekim izni geldi. Fakat Netflix yetkilileri, 14 Temmuz 2020’de Radyo ve Televizyon Üst Kuruluyla (RTÜK) bir görüşme yaptıktan sonra diziyi iptal etme kararı aldı. Karar, dizi çekimlere 1 gün kala, 15 Temmuz günü ekibe iletildi.

“NETFLIX, ORİJİNAL SENARYODA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINI PRENSİPLERİNE AYKIRI DEĞERLENDİRDİ”

Yörenç’e göre, Netflix’in bu kararı almasının nedeni, RTÜK’le yapılan görüşme sonrasında şirketin, ileriki projelerini de düşünerek orijinal senaryoda değişiklik yapılmasını prensiplerine aykırı olarak değerlendirmesi. 

NEFLIX: AÇIKLAMA YAPMA KARARI ALIRSAK SİZİ BİLGİLENDİRECEĞİZ

Netflix ise konuyla ilgili açıklama yapmadı. turk-internet.com’un ulaştığı Netflix “Bu konularla ilgili bir açıklama yapma kararı alırsak sizi bilgilendireceğiz. Teşekkürler” cevabını verdi. 

RTÜK BAŞKANI, “TOPLUMUMUZU RAHATSIZ EDECEK İÇERİĞE GEÇİT VERMEMEKTE KARARLIYIZ” DEMİŞTİ

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Aşk 101 dizisinde eşcinsel bir karakter olduğu yönündeki söylentiler üzerine “Toplumumuzu rahatsız edecek her türlü yayın içeriğine geçit vermemekte kararlıyız” ifadesini kullanmış ve Netflix’i sözlü olarak uyardıklarını dile getirmişti. 

Netflix’in, ülkelerin siyasal konjonktürüne göre söz konusu ülkelerde erişilebilir olan içeriklerini şekillendirdiği biliniyor. Ancak, Netflix yapımı olan bir dizinin içeriğinden dolayı çekimlerinin durdurulması ilk kez yaşandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya'da ırkçı parti "Gerçek Finler"in yöneticisi saldırıya uğradı

SONRAKİ HABER

Emek Partisinden fındık açıklaması: İktidar yine oyalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...