18 Temmuz 2020 11:48

Merkez Bankası ‘zorunlu karşılık’ düzenlemesinde değişiklik yaptı

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranı yüzde 3 artırıldı, ekonomistler "Cephane darlığı ifadesidir bu. Enflasyonda bir patlama yaşanmasından endişe ediyorlar" şeklinde yorumladı.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) “Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliği”nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’e göre; vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli mevduat/katılım Fonu yabancı para yükümlülükler zorunlu karşılık oranı yüzde 19’dan yüzde 22’ye çıkarıldı. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 18’e çıkarıldı.

Zorunlu karşılık oranının yüzde 3 artırılmasını İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe şöyle değerlendirdi: “Sanırım enflasyonda bir patlama yaşanmasından endişe ediyorlar. Şöyle ki; bankalar ek 9,2 milyar doları nereden bulup MB’ye yatıracaklar? En kolay yöntem MB ile yaptıkları swapların bir kısmını sonlandırmak ve/veya ROM’da bulunan dövizleri TL ile takas etmek. Her iki durumda da MB’ye TL verip oradan döviz almak gerekecek. Bunun için yaklaşık 63 milyar TL MB’ye verecekler ve bu tutarda TL piyasadan çekilmiş olacak. MB’den aldıkları dövizler de tekrar MB’ye döneceği için brüt rezervlerde bir azalma olmayacak. Son zamanlarda yaşanan kredi patlamasından endişe ettikleri için bu yolu seçmiş olabilirler. Çünkü karşılık oranlarındaki artış kredi genişlemesi yapan bankalara da uygulanacak.”

İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez ise, “Merkez Bankasının, bankalara buyurdu ki, topladığınız döviz mevduatlarından zorunlu karşılık olarak bana yatırdıklarınızı 3 puan daha artırıyorum. Yani, bana cephane lazım. Cephane darlığı ifadesidir bu. Döviz varlıkları eksiye düşmüş. Devamı daha önemli. Acaba neler göreceğiz?​” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

{{405404}}

{{405294}}

ÖNCEKİ HABER

Berdel usulü evlendirilmeye zorlanan genç kadın intihar girişiminde bulundu

SONRAKİ HABER

Dersim'de Düzgün Baba Cemevi bahçesindeki Hasret Gültekin Heykeli kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa