18 Temmuz 2020 12:00
Son Güncellenme Tarihi: 18 Temmuz 2020 16:54

Dersim'de Düzgün Baba Cemevi bahçesindeki Hasret Gültekin Heykeli kaldırıldı

Dersim’in Nazimiye İlçesindeki Düzgün Baba Cemevinin bahçesine dikilen Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin’in heykeli kaldırıldı.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

Dersim’in Nazimiye İlçesindeki Düzgün Baba Cemevinin bahçesine dikilen Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin’in heykeli kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce sökülerek, cemevinin arkasına kaldırıldı. Düzgün Baba Cemevi’nin bahçesinde dikilme ve kaldırma kararlarıyla ilgili konuşan Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek heykele saldırı olmadığını söyleyerek "Ortak bir akılla heykeli Nazımiye ilçe merkezine dikmek için kaldırdık" dedi.

ÖNLÜ: HİÇBİR ALEVİ HASRET GÜLTEKİN ANITINDAN RAHATSIZ OLMAZ

Pir Haber Ajansının (PİRHA)'nın haberine göre Dersim’de 16 Temmuz Nazımiye Düzgün Baba Cemevi bahçesinde açılışının yapılması planlanan Hasret Gültekin anıtı ve Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 kişinin isminin olduğu kaideler yerlerinden sökülerek cemevinin arkasına atıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, yaptığı açıklamada Hasret Gültekin ve Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anıtına yönelik yapılan bu saldırıyı kınadı.

Önlü, yaptığı yazılı açıklamada, "Sivas’ta katledilen yalnızca sanatçılar, aydınlar ve yazarlar değildir. Sivas’ta aynı zamanda Alevi inancı, kültürü ve değerleri de katledilmek ve yok edilmek istenmiştir. Bu yüzden Hasret Gültekin ve Sivas Katliamı şehitleri için yapılması istenen her çalışma başta Dersim’in Alevi halkı ve kurumları tarafından sahiplenilir ve baş tacı edilir. Hiçbir Alevi Hasret Gültekin anıtından rahatsız olmaz, olamaz. Hasret Gültekin’in sazı ve sözü Alevi halkının tarihidir. Dersim kurumlarını töhmet altında bırakan, karşı karşıya getirmek isteyen, bundan çıkar sağlayarak kendine rant alanı yaratan kişiler kimlerse, failler de onlardır ve bu çirkin saldırıyı gerçekleştirmişlerdir. Alevi inancını, kültürünü ve değerlerini kişisel amaçları için kullananlar, Düzgün Baba isminden rant ve çıkar sağlayan bazı kişiler, bu kez de Hasret Gültekin ve Sivas Katliamı şehitlerinin isimlerini ve değerlerini ranta çevirmek istemişlerdir. Bizler bu güne kadar bu rant ilişkilerinin hiçbir tarafında bulunmadık ve bulunmayacağız. Düzgün Baba Cemevi yönetiminde yer alan kişilerle partimizin hiçbir bağı bulunmamaktadır. Bu çalışmadan da saldırı olana kadar haberdar değildik. Bizler Dersim inanç yerlerine yapılacak her çalışmanın, Alevi inancı ve öğretisi adına yürütülecek tüm çalışmaların da Dersim halkı ve kurumlarının rızasıyla ve ortaklaşmasıyla yapılması gerektiğine inanıyor ve bu şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

“ANITI HALKLA BULUŞTURALIM”

Önlü, yapılan saldırıyı kınayarak, Dersim Belediyesi’ne ve meclis üyelerine çağrı yaparak, “Gelin bu çirkin saldırıya karşı ortaklaşalım, Hasret Gültekin ve Sivas şehitlerinin anıtını bizler rantçıların elinden alıp halkımızla buluşturalım” dedi.

CEMEVİ BAŞKANI: DÜZGÜN BABA'DA HEYKEL OLMAZ

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre Düzgün Baba Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek "Ortak bir akılla heykeli Nazımiye ilçe merkezine dikmek için kaldırdık" dedi. Kırmızıçiçek, “Heykel burada cemevimizde duruyor. Biz normalde bu mübarek Muharrem ayından bir gün önce kitlesel bir açılış yapacaktık, Nazmiye çarşı meydanında” diye konuştu.

Kırmızıçiçek, heykelin Düzgün Baba Cemevi’nin bahçesinde dikilme ve kaldırma kararlarıyla ilgili şunları söyledi:

"Dersim ocaklar diyarıdır. Evliyalar diyarıdır. Bizim burada çok ocağımız var. Bir buçuk yıldır bütün bu ocaklardan görüş alarak ‘buraya bir heykel gelecek’ diye konuşuldu. Sohbetlerini etmişiz. Şimdi, ‘Düzgün Baba da heykel olmaz. Bu Hasret Gültekin veya başka biri olsun. Düzgün Baba kutsal bir mekandır. Ziyaretgahtır. Maneviyatı büyüktür. Onu doğallığıyla, kutsiyetiyle bırakmak gerekiyor. İlla bir heykel yapılacaksa Dersim ya da Nazmiye merkezde dikilsin’ genel kanı bu yönde.” 

"Biz kalkıp heykele karşı çıkamayız. Heykel dikildiğinde biz de yanındaydık. Heykel dikilince ‘Artık açılışını yapalım’ dedik. Açılışa hazırlanırken tepkiler yükselmeye başladı. İlçe kaynıyor. ‘Ocağımıza heykel dikmişler. Heykelin orada ne işi var’ diye tepkiler bu kadar yoğunlaşınca bizde bir toplantı yaptık Sinan Samat ile. Çünkü kendisi de bu tepkileri gördü."

"Bu işler benim param var, ben zenginim hadi heykel dikelimle olmuyor. Rızalık almamız lazım. Bugüne kadar Hasret Gültekin’in eşi bizi aramamış sormamış. ‘Arkadaşlar siz ne düşünüyorsunuz rızanız var mı’ diye. Ta ki heykelin kaldırılacağını öğrendiği akşam bizi arıyor. Biz de durumu kendisine söyledik. Kendisiyle görüştük. Heykeli yapan iş insanı Sinan Samat ile de görüştük. Kendisi de tepkilerin boyutundan haberdar. En son istişare ettik. Beraber karar aldık. Dedik ki: “Nazmiye ilçe merkezine bu heykeli kuralım”. Kendisi kabul etti, “İnisiyatif sizdedir” 

"Nazmiye çarşı merkezine kuracaktık. Bununla ilgili planlama yaptık. Hazırlık yaptık. Diğer kurumlarımızla paylaştık. Belediye Başkanıyla görüştük bize yer tesis etti. Şimdi heykeli buradan oraya taşıyacağız. Kaldırdık. Ama bugüne kadar bu çalışmayla hiç muhatap olmamış Hasret Gültekin’in eşi açıklama yapmış. Kamuoyunda da böyle bir algı oluşturmuş. Heykel kırılmış, atılmış bunlar tamamen yalan ve yanlış şeyler. Heykel burada cemevimizde duruyor. Biz normalde bu mübarek Muharrem ayından bir gün önce kitlesel bir açılış yapacaktık. Nazmiye çarşı meydanında. En son bu noktadaydık." 

YETER GÜLTEKİN: TOPLUMSAL VİCDAN VE TARİHİN VİCDANI HERKESİ YIKTIKLARIYLA HAK ETTİĞİ YERE YAZAR

Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin tarafından 17 Temmuz'da yapılan açıklamada Nazımiye Düzgün Baba Cemevi Yönetim Kurulu’na 2018 yılında Sivas Katliamı Şehitleri Anı Ormanı – Anıt Projesi anıtın çizilmiş resmi ile yazılı olarak sunulduğu ve Yönetim Kurulu’nun onayının alındığı belirtilerek 16 Temmuz'da anıtın açılışının yapılmasının beklendiği ancak 14 Temmuz'da Nazımiye Düzgün Baba Cemevi Başkanı ile yapılan telefon görüşmesinde kendisinin bu açılışı yapmak istediğini ama ismini vermediği bazı kurumların bu anıta karşı olduğunu, görüşmelerin devam ettiğini ve sorunu çözmeye çalıştıklarını anlattığı ifade edildi.

"16 Temmuz'da açılış yerine yıkım fotoğraflarıyla kahrolduk" diyen Yeter Gültekin "Bu yıkımı düşünsel ve eylemsel olarak onaylayanlar her kimse Aleviliğin, bu YOL’a canlarını vermiş PİR’lerimizin ve katledilen CAN’larımızın ödediği bedellerle bugüne kadar süregelen İnancımızın varlık ve insan hakları mücadelesinin düşmanlarıdır. Toplumsal vicdan ve tarihin vicdanı herkesi yaptıkları, yapmadıkları ve yıktıklarıyla hak ettiği yere yazar. Bu yıkımı yapanlarda tarihin sayfalarında Hınzır Paşa gibi zalimlerin yanına yazılırlar.

Toplumsal olarak şu sorulara hep birlikte yanıt aramak durumundayız:

1. Hangi akıl, hangi vicdan ve eylemini savunamayan hangi gizli güç PİR SULTAN ABDAL’a sahip çıkmak için Sivas’a gitmiş, Madımak Otel’inde savunmasızken kuşatılmış ve diri diri yakılmış çocuklarımızın, yaşlı bilgelerimizin, sanatçılarımızın ve aydınlarımızın Anıtını ve İsimlerini hoyratça imha edebilir, yıkabilir?..

2. Bugünün Hınzır Paşa’ları ve zorba yıkıcıları istemiyor diye biz CAN’larımızı Düzgün Baba’ya teslim edemeyecek miyiz?.. 

Toplumsal vicdana inançla, haksızlığa karşı dirençle ve bu YOL’a canlarını ve emeklerini verenlere saygıyla…" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası ‘zorunlu karşılık’ düzenlemesinde değişiklik yaptı

SONRAKİ HABER

Suruç için bildiri dağıtanlara polis müdahalesi: 17 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...