17 Temmuz 2020 19:50

Sea Watch: Akdeniz'de ölen mültecinin cesedi iki haftadır denizde sürükleniyor

Libya açıklarında kısmen batmış bir botta sıkışan mülteci bir erkeğin cansız bedeni, Libya, İtalya ve Malta'ya defalarca bildirilmesine rağmen iki haftadan uzun süredir denizde sürükleniyor.

Arşiv | Fotoğraf: Sea Watch

Paylaş

Alman sivil toplum örgütü Sea Watch, Libya açıklarında kısmen batmış bir botta sıkışan bir erkeğin cansız bedeninin iki haftadır denizde sürüklendiğini açıkladı.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre yarısı batmış bir şişme botta sıkıştığı görülen kişinin cesedini, Alman sivil toplum örgütü Sea Watch tarafından görüntülendi. Akdeniz üzerinden Avrupa'ya kaçmaya çalışan mültecileri kurtarmak amacıyla faaliyet gösteren Sea Watch, cesedi ilk olarak 29 Haziran'da Libya açıklarında tespit ettiklerini açıkladı.

3 ÜLKEYE BİLDİRİLDİ, YANIT VERİLMEDİ

Sea Watch, hava aracı Seabird tarafından tespit edilen cesetle ilgili olarak Libya, İtalya ve Malta ile temasa geçti. Örgütün açıklamasına göre, aradan geçen 2 hafta boyunca cesedin hala denizde sürüklenmekte olduğu belirlendi ve bu 3 ülkeye 4 kez bildirimde bulunuldu. Ancak cesedin denizden alınarak ölüm koşullarının belirlenmesi talebine 3 ülkeden de yanıt gelmedi.

Sea Watch, kişinin kim olduğu ve nereden geldiğinin bilinmediğini, aynı botta hayatını kaybeden başka insanların da olabileceğini vurguladı.

"AB'NİN SON HAYSİYET PARÇASI DA BOĞULUYOR"

Sea Watch ekibi, "İnsanların Akdeniz'i geçerken ölmesi, Avrupa'nın etrafına kale inşa etmesinin bir sonucudur. Bir de cesetler denizden alınmadığı, kimlikleri belirlenmediği, yakınlarına haber verilmediği zaman AB'nin kalan son haysiyet parçası da bu insanlarla birlikte Akdeniz'de boğulmuş demektir" açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi La Repubblica gazetesine verdiği mülakatta, "Sea Watch tarafından dağıtılan bu trajik bot enkazı fotoğrafı, denizde hayat kurtarma çalışmalarıyla ilgili tartışmaları bir kez daha ahlak dışı ve tiksindirici kılıyor" dedi.

La Repubblica haberi, göç krizinde son yıllarda sembole dönüşen diğer fotoğraflarla birlikte yayımladı. Bu sembol fotoğraflar arasında, 2015’te Bodrum kıyılarına cesedi vuran Suriyeli bebek Alan Kurdi’nin görüntüsü de yer aldı. Ansa haber ajansı da botta sıkışmış cansız bedenin görüntüsünü ‘göç trajedilerinin yeni sembol fotoğrafı’ diye niteledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP Alanya ilçe binası 2 yıl kaçak su kullanmış

SONRAKİ HABER

Kanallar açılsın borçlar silinsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...