14 Temmuz 2020 09:19

Gazeteciler Tolu, Aygün ve Evren'in davası ertelendi, Mehmet Yılmaz beraat etti

Gazeteciler Mehmet Y. Yılmaz, Meşale Tolu, Hakan Aygün ve Kibriye Evren hakkında açılan davaların duruşması görüldü.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Paylaş

Gazetecilerin adliye mesaisi devam ediyor. T24 Yazarı Mehmet Y. Yılmaz’ın, Binali Yıldırım ve çocuklarının servetini sorguladığı yazıları için beraat kararı verildi. Gazeteci ve Çevirmen Meşale Tolu’nun “silahlı terör örgütüne üyeliği” ve “terör örgütü propagandası”ndan yargılandığı dava ertelendi. Gazeteci Hakan Aygün’ün “ey İBAN edenler” ifadesini içeren tweet gerekçe gösterilerek yargılandığı dava da ertelendi. Gazeteci Kibriye Evren hakkında "terör örgütü üyesi olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın duruşması 26 Kasım'a ertelendi.

MEHMET Y. YILMAZ BERAAT ETTİ

T24 Yazarı Mehmet Y. Yılmaz, Eski Ulaştırma Bakanı, TBMM Başkanı ve AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın ve büyük bir gemi filosu bulunan çocuklarının servetinin kaynağını sorduğu yazılar nedeniyle hakkında açılan davadan beraat etti.

İstanbul Anadolu 37. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada; Binali Yıldırım da, avukatları aracılığıyla T24 Yazarı Mehmet Y. Yılmaz hakkındaki şikayetinden vazgeçtiğini bildirdi.

Yılmaz’ın avukatı duruşmada “Müştekinin yıllarca çeşitli kademelerde görev almış bir siyasetçi olması dolayısıyla ve müvekkilinin de gazeteci olması nedeniyle mal varlığı ile ilgili soru sorması gayet doğaldır. Bu durum ilk kez müvekkilim tarafından yapılmamış, daha önce de çok sayıda yazıya konu olmuştur. Anayasanın 26-27-28. maddeleri gereğince düşünce ve ifade özgürlüğü ayrıca gazetecilik faaliyeti kapsamında bir yazıdır.” dedi.

Mahkeme ise Mehmet Y. Yılmaz’ın beraatine karar verdi.

MEŞALE TOLU’NUN DAVASI ERTELENDİ

Gazeteci ve Çevirmen Meşale Tolu’nun yargılandığı davanın 12. duruşması İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. MLSA duruşmayı takip ediyor. Yaklaşık yarım saat geç başlayan duruşmaya Gazeteci Meşale Tolu katılmazken, Tolu’yu avukatları temsil etti.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına ve Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak, Meşale Tolu hakkında yürütülen herhangi bir soruşturma ya da kovuşturma olup olmadığının sorulmasına karar verilerek, yargılama 11 Şubat 2021’e ertelendi.

NE OLMUŞTU?

30 Nisan 2017’de, evine yapılan polis baskını ile gözaltına alınan Tolu, 5 Mayıs 2017’de savcılığa sevk edildi ve “silahlı terör örgütüne üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” iddialarıyla tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine götürüldü. 8 yıl 9 aydan 23 yıl 9 aya kadar hapsi istendi.

18 Aralık 2017’de görülen ikinci duruşmada adli kontrol uygulamasıyla tahliye edildi. Yurt dışına çıkış yasağı olan Tolu, tahliyesinin ardından Terörle Mücadele Müdürlüğü (TEM) polisleri tarafından bir karakola götürülerek sınır dışı edilmek istendi.

Yurt dışına çıkış yasağı ağustos 2018’de kalkan Tolu, vatandaşı olduğu Almanya’ya gitti. Yargılaması sürüyor.

HAKAN AYGÜN’ÜN DAVASI ERTELENDİ

Gazeteci Hakan Aygün hakkında “ey İBAN edenler” ifadesini içeren tweet gerekçe gösterilerek “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.  

Aygün hakkında bir iddianame daha hazırlandığı açıklandı ve ikinci iddianamenin bu dosyayla birleştirilmesine karar verildi. Avukat yeni iddianame üzerinde savunma hazırlamak için süre istedi.

Aygün’ün bilgisayarı üzerinde yapılacak incelemenin de beklenmesine karar verildi. Davanın, 27 Ekim 2020 günü saat 09.55’te görülmesine karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Hakan Aygün, pandemi döneminde “Biz bize yeteriz Türkiyem” bağış kampanyası ve kampanyanın IBAN numaralarının kamuoyuyla paylaşılmasıyla ilgili sosyal medya hesabından “ey İBAN edenler” paylaşımı gerekçe gösterilerek tutuklandı. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ve “hakaret” iddiasıyla yargılanan Aygün, 6 Mayıs 2020’deki ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yargılaması halen devam ediyor.

KİBRİYE EVREN'İN DURUŞMASI 26 KASIM'A ERTELENDİ

Gazeteci Kibriye Evren hakkında "terör örgütü üyesi olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın 10'uncu duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Caza Mahkemesinde görüldü. Evren'in sağlık sorunlarından dolayı katılmadığı duruşmada, avukatları Pirozhan Karali ve Resul Tamur hazır bulundu.

Duruşma öncesinde adliye önü ve mahkeme salonunun bulunduğu koridorda polislerin yoğun güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Duruşma dava dosyasına ekleyen belgelerin okunması ile başladı. Mahkeme başkanı, Evren’e ilişkin yürütülen bir soruşturmaya dair Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan müzakereye cevap verildiğini ve soruşturmanın 2012 yılını kapsadığını paylaştı. Evren'in avukatları, sağlık sorunlarından kaynaklı duruşmaya katılamayan müvekkillerini bir sonraki celse hazır edebilmeleri için heyetten süre talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına yeniden müzekkere yazılarak yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanacak iddianamenin birleştirme talebiyle mahkemelerine gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 26 Kasım’a erteledi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ergül Mobilya işçileri: Hükümet Ayasofya derken biz canımızın derdindeyiz

SONRAKİ HABER

ESHOT çalışan 16 işçinin Kovid-19 testi pozitif çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...